Sondaż. Większość Polaków negatywnie ocenia aborcję
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez CBOS 54 proc. Polaków negatywnie odnosi się do procederu aborcji. Przeciwnego zdania jest 32 proc.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem homoseksualizm.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez CBOS 54 proc. Polaków negatywnie odnosi się do procederu aborcji. Przeciwnego zdania jest 32 proc.
· Władze Poznania pracują nad programem polityki prorodzinnej. Jego opracowanie prezydent miasta powierzył specjalnie w tym celu powołanemu zespołowi.
Wczoraj we francuskim Senacie debatowano nad ustawą mającą zabronić prawnie terapii pomagającej w procesie przemiany orientacji seksualnej lub tożsamości płciowej.
– Jak można być człowiekiem w tym dzisiejszym tak zwanym postępowym świecie? W świecie, w którym człowiek ma żyć bez wiary, „jakby Boga nie było”; ma żyć wyrzekając się rozumu, w epoce ogłoszonej jako czas „post-prawdy”, w epoce, w której pragnie się budować sukces polityczny i poparcie społeczeństwa bardzo często opierając swój program na fake newsach a niekiedy wprost na ordynarnych kłamstwach. Jak żyć w czasach, w których nie rozum ma decydować o sile argumentów, ale emocje? – pytał podczas dzisiejszej homilii skierowanej do środowisk akademickich abp Marek Jędraszewski nawiązując do poety Friedricha Hölderlina i filozofa Martina Heideggera.
Kościół katolicki w Niemczech tęczowieje w zastarszającym tempie. Czy po zbliżającym się wielkimi krokami Synodzie zjawisko to nasili się jeszcze bardziej? Niektórzy niemieccy kapłani robią wiele, aby tak się stało, domagając się, by wszyscy biskupi bez wyjątku, błogosławili pary homoseksualne.
• Komisja Europejska skierowała szereg zarzutów przeciwko Polsce.
Papież-senior we wcześniej jeszcze nie publikowanym artykule, który znajduje się w tomie „La Vera Europa Identità e Missione (Prawdziwa Europa, tożsamość i misja) stanowczo przeciwstawia się idei tzw. „małżeństwa homoseksualnego”.
Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem
• Zespół Recover miał wystąpić na imprezie o nazwie „Tęczowe Wesele” w poznańskim klubie HAH.
Lewica postawiła sobie za cel upowszechnienie tolerancji dla wszystkich patologii. Nie dość, że mamy akceptować patologie życia seksualnego, to jeszcze mamy zaakceptować, równie szkodliwą dla zdrowia, patologię otyłości.
Nowy film dokumentalny platformy Netflix pt. Pray Away uderza w terapię reparatywną, zwaną też terapią konwersyjną, której celem jest pomoc pacjentom zmagającym się z niechcianym pociągiem do osób tej samej płci. Film „podważa też i kwestionuje świadectwa legionów mężczyzn i kobiet, którzy porzucili homoseksualne życie i ciągle doświadczają wolności w Chrystusie” – pisze Doug Mainwaring na portalu „Life Site News”.
Wiadomość podana przez Centers for Disease Control (CDC, Centra Kontroli Chorób) o nagłym wzroście infekcji wirusem COVID-19 w małym turystycznym kurorcie Provincetown na Cape Cod w stanie Massachusetts w USA w pierwszej połowie lipca wywołała zaniepokojenie i panikę. Duża ilość przypadków zachorowań pojawiła się bowiem wśród osób, z których 74 procent była w pełni zaszczepiona. „Dlaczego wybuch epidemii nastąpił w tej małej wiosce na czubku Cape Code, a nie w żadnym z tysiąca innych kurortów wzdłuż wybrzeży USA czy też innych miejsc rozrywkowych, miejskich czy wiejskich?” – pyta Doug Mainwaring z „Life Site News”.
Hiszpański tygodnik katolicki „Vida Nueva” poinformował, że Watykan odrzuca stosowanie terapii konwersyjnej (znanej też jako terapia reperatywna), która ma pomóc homoseksualistom w zmienieniu swojego dotychczasowego grzesznego życia i powrócić do normalności. Według tygodnika taką instrukcję miała otrzymać Konferencja Biskupów Hiszpanii od Kongregacji ds. Duchowieństwa.
Francuski wiceminister do spraw europejskich przewiduje, że na Węgry nałożone zostaną pewnego rodzaju sankcje w związku z kontrowersyjną ustawą dotyczącą zakazu promocji ideologii lgbt.
Joe Biden zdecydował się przywrócić urząd posła dyplomatycznego do spraw LGBT. Stanowisko "ambasadora LGBT" powołała pierwotnie administracja Baracka Obamy. Z jego powołania zrezygnował Donald Trump.