Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Był narkomanem. Bóg nawrócił go w więzieniu!

Był narkomanem. Bóg nawrócił go w więzieniu!

Mam 24 lata. Od ośmiu miesięcy jestem ojcem: moja dziewczyna, Ula, urodziła zdrowego chłopca. Znam go jednak tylko ze zdjęć. Czasem, jak zadzwonię, mogę usłyszeć jego głos... Opuściłem Polskę, kiedy moja dziewczyna, z którą już mieszkałem, była w 4. miesiącu ciąży. Chciałem się uniezależnić, zarobić na ślub i mieszkanie. Rodzice nie mogli nam pomóc - tata zmarł, gdy byłem mały, mama utrzymuje się z niskiej renty. W życiu codziennym pomagała nam jedynie mama Uli. Wyjechałem wraz z kolegą do Hiszpanii, zresztą nie po raz pierwszy. Miałem tam znajomych, którzy organizowali wycieczki do Ameryki Łacińskiej i dobrze płacili, więc podróż wyglądała trochę jak w filmach. Ryzyko było jednak duże, bo nie o wycieczkę szło, tylko o przewóz narkotyków. W grę wchodziło nasze życie. Wtedy jednak owo ryzyko przysłaniała mi złuda dużej kwoty pieniędzy, którą miałem zarobić.

Władza świecka musi czcić Boga i Mu służyć! (fot. Roberto Ferrari, Flickr)

Władza świecka musi czcić Boga i Mu służyć!

Prezentujemy poniżej rozdział IX części drugiej schematu Konstytucji o Kościele, który przygotowała Centralna Komisja Pontyfikalna do Soboru Watykańskiego II. Tekst ten, wychodząc od Tradycji, przedstawia wizję stosunków między Kościołem a państwem. Schemat, którego powstanie nadzorował kard. Alfredo Ottaviani, został odrzucony przez Sobór Watykański II na rzecz schematu przygotowanego przez Sekretariat ds. Jedności Chrześcijan, którym kierował Augustin Bea.

Chwała, chwała Tobie, Święta Dziewico! (fot. Wikipedia)

Kościół

Chwała, chwała Tobie, Święta Dziewico!

Święta Hildegarda z Bingen znana jest w pierwszej kolejności jako wielka mistyczka, a zarazem, można rzec, średniowieczna dietetyk. Tymczasem ta wspaniała doktor Kościoła to także twórczyni pięknej, przesyconej wyjątkową pobożnością muzyki.

Czyściec: obcowanie z Bogiem, radość i zbawienny ogień (fot. Wikipedia)

Kościół

Czyściec: obcowanie z Bogiem, radość i zbawienny ogień

Nieraz warto posłuchać kogoś, kto nas bardzo nie lubi. Autor książki „Dusza po śmierci”, amerykański mnich prawosławny, ojciec Serafin Rose nie ukrywa swojej awersji do kultury Zachodu oraz do jego religii w obu jej odmianach, katolickiej i protestanckiej. Kulturowo, można powiedzieć, jest on epigonem XIX-wiecznych słowianofilów oraz ich alergii na „zgniły Zachód”.

fot. Facebook

Rodzina

Ks. Robert Skrzypczak dla Fronda.pl: Jest kolosalna różnica pomiędzy jakością życia człowieka, który wierzy a jakością życia tego, który nie wierzy

Ks. Robert Skrzypczak: Dane cytowane przez „Rz” nie są wcale zaskakujące. Udowadniają one tyle tylko, że koło jest okrągłe. Od zawsze wiadomo, że człowiek, który ma kontakt z Bogiem jako najwyższą wartością, Osobą, która otwiera go na wieczność i zbawia, jest człowiekiem, któremu bardziej powodzi się w życiu, którego jakość życia jest lepsza. Kierowanie się etyką i wartościami moralnymi utrwala relację, buduje miłość, jedność, rodzinę. Z tego też powodu, w takich rodzinach mniej jest lęku egzystencjalnego, bolesnych sytuacji...

fot. Free Images

Wiara w Boga chroni polskie rodziny

Fre­kwen­cja w domach dziecka i rodzinnych for­mach opie­ki za­stęp­czej jest sil­nie po­wią­za­na z licz­bą roz­wo­dów i sto­sun­kiem do re­li­gii w danym re­gio­nie Pol­ski – twier­dzi "Rzecz­po­spo­li­ta".

Po owocach ich poznacie

Kościół

Po owocach ich poznacie

Rodzimy się, żyjemy i umieramy. Pędzimy w pogoni za tysiącem rozmaitych spraw i szukamy własnego szczęścia. Uwikłani w korowód codziennych spraw, mamy często zbyt mało czasu na chwilę refleksji. Życie pcha nas ciągle do przodu. Wciąż dalej, szybciej wyżej, lepiej... Taki jest właśnie ten nasz, „ludzki” świat.

Ojciec Święty Franciszek, 266. papież Kościoła świętego (fot. Flickr)

Kościół

Bóg obdarowuje nas za darmo!

Franciszek odniósł się w swojej porannej homilii do ewangelicznej przypowieści o zaproszonych na ucztę. Podkreślił, że wymówki gości pokazują ich ukrytą motywację. Pierwszy obrazuje przykład chęci posiadania. Drugiemu szkoda czasu na spotkania towarzyskie, bo to człowiek interesu. Trzeci woli uczucia zachować dla siebie, bo jest egoistą.

Świeci

Kościół

Kto pokłada nadzieję w Bogu, uświęca się!

Ktoś pyta cię o świętość, a ty doświadczasz dna własnej niemocy? Twoje doświadczenie może zamienić się w zryw ku łasce Boga! Właśnie wtedy, gdy nie możesz już nic więcej począć, kiedy potykasz się o własne wyobrażenia, kiedy wszystko dzieje się na przekór tobie, wtedy właśnie Bóg pragnie cię dotknąć, wskazując, iż wszystko jest łaską.

Codziennie powtarzaj sobie Memento Mori

Kościół

Codziennie powtarzaj sobie Memento Mori

Piękne jest dzisiejsze pierwsze czytanie Słowa Bożego. „Hiob na to odpowiedział i rzekł: Któż zdoła utrwalić me słowa, potrafi je w księdze umieścić? Żelaznym rylcem, diamentem, na skale je wyryć na wieki? Lecz ja wiem: Wybawca mój żyje, na ziemi wystąpi jako ostatni. Potem me szczątki skórą odzieje, i ciałem swym Boga zobaczę. To właśnie ja Go zobaczę” (Hi 19,1.23-27a) . Wszyscy umrzemy, dziś jutro a może za kilka/kilkanaście lat. To jedyna prawda obowiązująca każde stworzenie Boże. Ale jakże trudno nam przeżywać śmierć, utratę bliskiej nam osoby, śmierć niewinnych, prześladowanych, czy zwykłe kataklizmy czy katastrofy. Ile pytań i pretensji pojawia się wtedy w naszej duszy. I słusznie, ale gdy człowiek pozostanie w tym stanie smutku i bezradności, to niestety skończyć się to może dla niego tragicznie.

Patryk Vega (fot. Telewizja Republika/YouTube)

Patryk Vega: Jezus pukał do moich drzwi

W rozmowie z „Gościem Niedzielnym” Patryk Vega przyznaje, że każdy film jest w świadectwem tego, w jakim miejscu drogi życiowej znajduje się jego twórca. To odpowiedź na pytanie Edwarda Kabiesza o wątki, których reżyser do tej pory nie poruszał, a które znalazły się w filmie „Służby specjalne”.

Papież Franciszek (fot. Gaudiumpress/Wikipedia)

Kościół

Franciszek: Bez wielbienia Boga i bez misji nie da się żyć po chrześcijańsku

Tysiąc charyzmatyków z różnych stron świata przybyło dziś do Auli Pawła VI w Watykanie. Papież spotkał się tam z przedstawicielami międzynarodowego Katolickiego Stowarzyszenia Charyzmatycznych Wspólnot Przymierza (Catholic Fraternity of Charismatic Covenant Communities and Fellowships). Zwracając się do nich, porównał życie duchowe do oddychania, które polega na wciąganiu powietrza i wydychaniu go.„W modlitwie otrzymujemy nowe powietrze Ducha [Świętego], a «wydychając» je głosimy Jezusa Chrystusa wskrzeszonego przez tegoż Ducha – mówił Papież. – Nikt nie może żyć bez oddychania. To samo dotyczy chrześcijanina: bez wielbienia [Boga] i bez misji nie żyje on po chrześcijańsku. A z wielbieniem łączy się adoracja. Jednak o adoracji mówi się mało. Co się robi przy modlitwie? Prosi się Boga, dziękuje, wstawia za innymi. Ale trzeba też adorować Boga. To należy do tego oddychania: uwielbienie i adoracja. To Odnowa Charyzmatyczna przypomniała Kościołowi konieczność i znaczenie modlitwy uwielbien

fot. media

Kościół

Najświętszy Sakrament czy tęcza?

W Norwegii wypuszczono na rynek skandaliczny podręcznik dla sześciolatków. Dzieci uczyły się literek na podstawie rysunków anatomicznych kształtów męskich narządów płciowych. Rysunki są tak wulgarne, że bulwersują wielu dorosłych, choć niestety norweski minister edukacji nie widzi w publikacji nic zdrożnego. We Francji zorganizowano dla dzieci wystawę w ramach której oglądały filmy erotyczne i na przykładzie manekinów mogły zobaczyć jak wygląda np. erekcja. U nas, ramach „równościowych zajęć” kilkuletnie dzieciaki oswajane są z tematem masturbacji. Konsekwencje tej szalejącej indoktrynacji dzieci mogą być tragiczne. Wydaje się, że nikt już tego nie kontroluje – oprócz unijnych urzędników, którzy monitorują czy równościowe programy wchodzą do szkół.