Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Jogging odciąga od Boga?

Jogging odciąga od Boga?

Lütz jest autorem bestsellerowej książki "Bóg - mała historia Największego". W tekście dla magazyny Focus szef jednej z kolońskich klinik zwraca uwagę, że mody na różne diety przewyższają swą powagą ruchy pokutne i biczowników epoki Średniowiecza. „Lütz podkreśla, że rozwój takich tendencji jest także zagrożeniem dla finansów opieki społecznej. - Jeśli mianowicie zdrowie rzeczywiście, jak mówi cały świat, jest najwyższym dobrem, to wtedy zapewnienie maksymalnej diagnostyki i maksymalnej terapii każdemu z nas jest absolutnym obowiązkiem społeczeństwa i państwa - stwierdza niemiecki teolog i dodaje, że konsekwencją tego mógłby być natychmiastowy finansowy krach służby zdrowia. - Już dzisiaj każdy specjalista wie, że zdanie "wszystko, co medycznie konieczne dla każdego obywatela kraju musi być czymś samozrozumiałym" jest utopią - uważa Lütz”- relacjonuje słowa teologa KAI.

Napisał, że Bóg nie istnieje. Pójdzie siedzieć?

Napisał, że Bóg nie istnieje. Pójdzie siedzieć?

Jego wpis z Facebboka oburzył muzułmanów w Sumatrze Zachodniej w Indonezji. Aan został nawet został zaatakowany przez tłum w drodze do pracy. W liczącej 240 milionów ludzi Indonezji islam jest religią dominującą, wyznaje go 86 proc. mieszkańców. Indonezyjczycy mogą wyznawać inne religie, ale ateizm jest zabroniony. Urzędnikowi zarzuca się, że wykorzystał sieć społecznościową w celu szerzenia treści łamiących prawo. Zatrzymany miał również skłamać w podaniu o pracę, twierdząc że jest muzułmaninem.

Moser: Rewolucja chrześcijańska (Cz. 2)

Kościół

Moser: Rewolucja chrześcijańska (Cz. 2)

- Starotestamentowe rozumienie grzechu przypominało koncepcję tabu. Kto złamał tabu, stawał się przeklęty i skazany na cierpienie. Kto dotknął przeklętego, sam mógł stać się przeklęty. Owa tabuiczna nieczystość była więc rodzajem pecha, który powodował, że człowiekowi nim naznaczonemu nic się nie udawało i w niczym nie osiągał sukcesu - pisze Jarosław Moser w drugiej części "Rewolucja chrześcijańska".

Homoseksualizm w Starym i Nowym Testamencie

Homoseksualizm w Starym i Nowym Testamencie

W 2 Księdze Machabejskiej (4,12) czytamy: „Umyślnie bowiem pod samym zamkiem wybudował gimnazjum i najlepszych młodzieńców zachęcił do włożenia greckiego kapelusza". Jednakże wiele tłumaczeń biblijnych błędnie rozumie słowa: „hypotasson hypo petasori" . Zamiast „włożenia greckiego kapelusza" powinno być: „uwieść pod grecki kapelusz". Św. Hieronim bardzo dobrze zrozumiał seksualny sens tych słów i przetłumaczył „in lupanaribus ponere" , tzn. „zaprowadzić do burdelu".

Paradoksy wiary

Kościół

Paradoksy wiary

Bóg w niedostrzegalny sposób wyznacza granice wpływu demonów na ludzi, aby zawsze mieli oni wolność wyboru i przezwyciężania pokus.

„Egzorcysta” miał być religijnym dziełem

„Egzorcysta” miał być religijnym dziełem

William Peter Blatty mówi w wywiadzie dla „Fox News”, że jest zapraszany przez media by rozmawiać o duchach i straszydłach. Przekonuje on jednak, że jego powieść „Egzorcysta” w założeniu miała być religijną opowieścią o Bogu i szatanie a nie klasycznym horrorem. - Pracując nad Ezgorcystą, myślałem, że pisze powieść religijną, ubraną w szaty horroru i filmu detektywistycznego. Nie chciałem wcale straszyć czytelnika. To jest chyba moja największa porażka - mówi pisarz i dodaje, że przed napisaniem swojego najsłynniejszego dzieła był autorem komedii. Opowiada, że był zaskoczony pierwszymi recenzjami powieści. „Newsday” napisał, że to najbardziej przerażająca historia od czasów Draculi.

Adamski: Religijny supermarket zabija prawdę

Adamski: Religijny supermarket zabija prawdę

- Cierpią z powodu Jego braku, poszukując tego, co prawdziwe i dobre, wewnętrznie są na drodze ku Niemu. Są „pielgrzymami prawdy, pielgrzymami pokoju”. Zadają pytania zarówno jednej, jak i drugiej stronie. Odbierają walczącym ateistom ich fałszywą pewność, z jaką uznają się za wiedzących, że Bóg nie istnieje, i zachęcają ich, by nie byli ludźmi polemizującymi, ale by stawali się tymi, którzy poszukują, którzy nie tracą nadziei, że prawda istnieje i że możemy i powinniśmy czynnie nią żyć. Zwracają się jednak również do wyznawców religii, aby nie traktowali Boga jak własność, która do nich należy do tego stopnia, że mogą czuć się upoważnieni do przemocy wobec innych. Te osoby szukają prawdy, szukają prawdziwego Boga, którego obraz nierzadko jest ukryty z powodu sposobu, w jaki religie częstokroć są praktykowane. To, że oni nie są w stanie odnaleźć Boga zależy również od wierzących, którzy mają zredukowany albo wypaczony obraz Boga. W ten sposób ich walka wewnętrzna i ich dociekliwość są

Dlaczego istnieje cierpienie w czyśćcu?

Kościół

Dlaczego istnieje cierpienie w czyśćcu?

Najważniejszym momentem naszego życia na ziemi jest chwila śmierci. Dokonuje się wtedy sąd, w którym raz na zawsze decyduje się wieczność człowieka, jego zbawienie albo potępienie. Kochający Bóg przekazuje nam tę prawdę mówiąc: postanowione ludziom raz umrzeć, a potem sąd (Hbr 9, 27).

Terlikowski: Brak racjonalności niewierzących

Kościół

Terlikowski: Brak racjonalności niewierzących

Spada liczba Polaków uczestniczących w niedzielnej mszy świętej, a także modlących się – wynika z tegorocznej „Diagnozy Społecznej Polaków”. A powód jest dość oczywisty: przestajemy wierzyć w Boga, a zaczynamy wierzyć w siebie. Problem polega tylko na tym, że sami z siebie nie jesteśmy w stanie dodać nawet minuty do naszego życia.

Pod gruzami WTC odnalazła Boga

Pod gruzami WTC odnalazła Boga

Kobieta opowiada że 11 września 2001 roku miał być normalnym dniem. Była radosna, bowiem bardzo dobrze jej się układało z jej chłopakiem. Cieszyła się ze swojej nowej pracy w WTC i coraz lepiej radziła sobie bez wiary w Boga, którą straciła. Teraz Guzman-McMillan opowiada swoją historię nawrócenia w książce “Angel in the Rubble: the Miraculous Rescue of 9/11's Last Survivor.” Pochodząca z Trinidadu kobieta opisuje w niej jak ewakuowali się razem z pracownikami biura. Na 13 piętrze Genele zatrzymała się, by zdjąć szpilki. Właśnie wtedy usłyszała makabryczny dźwięk, który na zawsze zmienił jej życie.

Lady Gaga: Moim bogiem są moi fani

Lady Gaga: Moim bogiem są moi fani

- Mimo że zostałam wychowana w duchu katolicyzmu, zawsze miałam sporo wątpliwości i pytań na ten temat. Nie wierzę w zorganizowaną religię i instytucję Kościoła. Moim bogiem są moi fani. Po prostu – wyznaje w rozmowie z Newsweekiem Lady Gaga.

Iluzjonista mówi o Bogu

Kościół

Iluzjonista mówi o Bogu

Zanim Munroe zaczął zadawać sobie głębsze pytania egzystencjalne, jego głównym zajęciem były karciane triki. „Ucząc się bycia magikiem, rozwinąłem w sobie sporą dozę sceptycyzmu” - mówi na portalu I Am Second. Jako magik zrozumiał,że każdy „cud” ma swoje wytłumaczenie i można odkryć go zaglądając za kurtynę. Munroe przyznaje, że Bóg był dla niego tym samym co „czarownik z OZ”. Wszystko się zmieniło jak Munroe wszedł przypadkowo do kościoła.

Williams na ścieżce do Boga?

Williams na ścieżce do Boga?

Były gwiazdor Take That i jeden z najpopularniejszych popowych artystów na świecie napisał na swoim blogu, że żałuje swoich słów piosenki „Bodies”, które dotyczyły Jezusa Chrystusa. W utworze tym Williams śpiewa, że Jezus nie umarł za nas. „ Moja podróż, moje myśli, moje uczucia się zmieniają. Jeżeli śledziliście bliżej moje wypowiedzi to wiecie, że uważam „Bodies” za utwór bełkotliwy”.