Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Fot. Jarosław Wróblewski

Żaryn dla Fronda.pl: Jarosław Kaczyński bardzo wyraźnie podkreślił, że nie ma Polski bez Chrystusa

Słuchając tych słów Jarosława Kaczyńskiego na Krakowskim Przedmieściu, bardzo pozytywnie odczułem te jego słowa, w których bardzo wyraźnie podkreślił, że nie ma ciągłości naszego narodu, nie ma Polski bez Chrystusa i póki On będzie obecny w przestrzeni publicznej w naszym kraju, tak długo będziemy Polakami i tak długo polskość wybronimy przed ewentualnymi, w domyśle, zakusami przeciwników nie tylko Chrystusa, ale i Polski.

Papież Franciszek (Fot. Presidência da Republica/Roberto Stuckert Filho/Wikimedia Commons)

Kościół

Papież Franciszek: nasz Bóg to dla nas Tatuś

„Święty Paweł w Liście do Rzymian pisze: «Otrzymaliście ducha przybrania za synów, w którym możemy wołać: Abba, Ojcze!» (Rz 8,15). To właśnie Duch, którego otrzymaliśmy na Chrzcie, uczy nas i zachęca, by mówić do Boga «Ojcze». Albo lepiej: «Tatusiu», bo to właśnie znaczy Abba. A więc nasz Bóg to dla nas Tatuś – mówił Papież. – Duch Święty realizuje w nas tę nową kondycję dzieci Bożych. To właśnie jest największy dar, jaki otrzymujemy z Misterium Paschalnego Jezusa. Bóg zaś traktuje nas jak dzieci, rozumie nas, przebacza, obejmuje, kocha nas, także kiedy błądzimy. Już w Starym Testamencie prorok Izajasz stwierdzał, że nawet gdyby jakaś matka zapomniała o swoich dzieciach, Bóg o nas nigdy nie zapomina, w żadnym momencie (por. 49,15). I to właśnie jest piękne”. W ten sposób streszczono tę katechezę dla licznej grupy Polaków przybyłych na Plac św. Piotra:„Bracia i Siostry, myśląc o zmartwychwstaniu Chrystusa warto rozważyć znaczenie tego faktu dla naszego życia. Jest ono fundamentem naszej

Fot. Archiwum Fronda.pl

Świadectwo nawrócenia gangstera. Zobacz video

Ryszard Arlt urodził się 2 czerwca 1961 r. w Siemianowicach Śląskich. Jako siedemnastolatek dostał pierwszy, pięcioletni wyrok za rozbój. Było to początkiem prawie czternastoletniej wędrówki po więzieniach w Polsce. Dwukrotnie uciekł z więzienia, strzelano do niego, coraz bardziej pogrążał się w zło, mogło by się zdawać, że bezpowrotnie? Jednak na drodze jego życia stanął Jezus Chrystus, teraz Ryszard daje świadectwo przemiany jakiej doznał dzięki temu spotkaniu.

Zdjęcie pokazuje wnętrze Bazyliki Św. Piotra w Rzymie, oraz Wall Street w Nowym Jorku/fot. za morguefile

Co mają wspólnego Wall Street i papieski Rzym?

Istnieje dziś „laicki dogmat”, nie mniej poważny i brzemienny w skutki niż ten głoszący coraz radykalniejsze formy rozdziału państwa i Kościoła. To dogmat mówiący o rozdziale Kościoła od rynku, od społeczno-ekonomicznej treści i funkcjonowania wspólnot ludzkich. W swojej najbardziej radykalnej postaci przekonuje on, że chciwość jest cnotą i kształtuje takie modele obyczajowe i kulturowe, które niemal całościowo wiążą ludzką wartość z użytecznością dla rynku, czyli konsumpcją, siłą nabywczą jednostek i (pod)grup społecznych.

Duchowość kobiety - lepszy świat

Duchowość kobiety - lepszy świat

Kobieta z racji swej nowej natury chętniej oddająca się modlitwie i kontemplacji, żyjąca w otwarciu na Ducha Świętego może "rodzić Boga w spustoszonych ludzkich duszach" (Paul Evdokimov), realizować swoje powołanie ochraniania i pomnażania życia poprzez "orientowanie go ku Światłu" - pisze Anna Tomkiel-Cope.

SE: Warszawa to  miasto bez Boga

SE: Warszawa to miasto bez Boga

„Aż 70 proc. osób przebadanych przez kościelnych statystyków w stolicy akceptuje tzw. wolne związki, czyli życie na "kocią łapę", 60 proc. popiera zapłodnienie in vitro, 25 proc. nie ma nic przeciwko rozwodom.

Świadectwo: Zaskoczony przez Jezusa

Kościół

Świadectwo: Zaskoczony przez Jezusa

Prowadząc niegdyś samochód po nocnym czuwaniu, na ułamek sekundy usnąłem. Wówczas poczułem, że ktoś mnie budzi i pomaga w porę skręcić kierownicą, abym znowu znalazł się na swoim pasie. Okazało się, że jestem przed wysepką na środku drogi. Wiedziałem od razu, że pomógł mi mój Anioł Stróż - mówi o. Józef Witko.

Pan Bóg Full HD

Pan Bóg Full HD

BBC przyzwyczaiło nas do wysokiej jakości swoich produkcji. Przytoczę tu tylko jeden przykład: złożony z sześciu filmów cykl „Wielcy Wodzowie”, który w formie filmów fabularnych ukazywał nam autentyczne wydarzenia i losy (dość subiektywnie wybranych) największych militarnych wodzów w historii. Jeśli chodzi o kwestie czysto warsztatowe to programy BBC stoją na najwyższym światowym poziomie.

Według Kutza to Bóg zesłał Palikota

Według Kutza to Bóg zesłał Palikota

Były reżyser i niezależny senator, kiedyś związany z PO uważa, że premier Donald Tusk w przyszłości zrezygnuje z koalicji z PSL, zaś Stronnictwo będzie się "układać" z Prawem i Sprawiedliwością. Wieszczy również, że PO i Ruch Palikota połączy "związek partnerski" Symptomem ma być wspieranie koalicji przez RP przy głosowaniu nad najważniejszymi ustawami i wyjęcie z sejmowej "zamrażarki" 20 projektów ustaw opracowanych przez ugrupowanie Palikota. „Na pewno jest to ostatnia kadencja PSL. PSL jest partią opartą na chłopskiej tradycji kumoterskiej: zawsze wystawiała się na przetarg, za odpowiednią cenę, jak płody rolne na sobotnim rynku pod kościołem. Ten handel kończy, bo jest reliktem przeszłości. Tusk z Palikotem zlikwidują KRUS. Pan Bóg zesłał Tuskowi Palikota. To jest sprawa metafizyczna. Palikot wyczuwał bunt młodych i dla nich, i w ich imieniu stworzył swoją formację. Stąd bierze się także niespodziewana determinacja Donalda Tuska. Sytuacja przejaśnia się we właściwym kierunku”- mówi

Ateiści oburzeni słowami Denzela Washingtona

Ateiści oburzeni słowami Denzela Washingtona

Podczas wywiadu dla "Screen Slam” Washington został zapytany czy trudno było zagrać Tobina Frosta, byłego agenta CIA, który stał się przestępcą. „Istnieje książka „The Sociopath Next Door”, która stała się dla mnie “biblią”, gdy tworzyłem rolę. Frost jest socjopatą. Nie ma sumienia. Myślę, że jest ateistą, mordercą i kłamcą”- powiedział Washington. Te słowa oburzyły wielu amerykańskich ateistów, którzy zarzucili aktorowi celowe łączenie socjopatów z ateistami. Niektórzy blogerzy portalu „The Examiner” uznali, że wypowiedź celebryty jest tak samo skandaliczna jak wyzywanie Żydów przez Mela Gibsona. Wiele portali internetowych dla ateistów zaczęło nawoływać do bojkotu filmów z gwiazdorem.

Nowa starożytność

Kościół

Nowa starożytność

Problemem chrześcijaństwa w wielu krajach zachodnich nie jest już to, że toczy ono spór z dominującą kulturą laicką, ale że kapituluje przed nią bez walki. Jak zauważył swego czasu Jan Paweł II, „wydaje się, że wierzący, czyli ochrzczeni, nie potrafią się oprzeć zeświecczeniu, ideologiom, które przeciwne są nie tylko Kościołowi, religii katolickiej, ale religii w ogóle, są ateistyczne albo antyteistyczne”.

Sumieniozyna i Nemezisol bez recepty

Sumieniozyna i Nemezisol bez recepty

- Piąte: Dusza ludzka jest nieśmiertelna. Czy jeszcze pamiętamy tę prawdę wiary? Może i pamiętamy, a nawet jeszcze uczymy się przed pierwszą komunią Głównych prawd wiary, ale coraz częściej nie łączą się one w naszym myśleniu z naszą wizją człowieka z tym, jak sami o sobie myślimy - pisze ks. Tomasz Stępień.