Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Podstawy czystej i szczerej modlitwy

Kościół

Podstawy czystej i szczerej modlitwy

Po pierwsze, musimy całkowicie pozbyć się trosk związanych z naszym ciałem. Nie po­winniśmy też kłopotać się żadnymi spra­wami czy interesami, co wię­cej, nawet myśli o nich nie powinniśmy dopuszczać do naszego serca. Poza tym, musimy zaniechać obmawiania, czczej gadaniny, wielomówności i głupich żartów, a przede wszyst­kim, całkowicie wykorzenić zamęt powodowany gniewem i smutkiem, oraz doszczętnie usunąć szkodliwe zarzewie pożądliwości cielesnej i chciwości.

Jezus przepędza szatana (fot, Wikimedia Commons)

Kościół

Siedem prawd o szatanie

1. Chrystus ma większą moc niż diabeł. "Czego chcesz od nas Jezusie Nazarejczyku? Przyszedłeś nas zgubić. Wiem, kim jesteś: Święty Boży", krzyczały demony w Ewangelii św. Marka 1:24.

Dlaczego niewierzący celebrują Boże Narodzenie? (fot. archiwum)

Kościół

Ks. prof. Paweł Bortkiewicz: Głód Boga u niewierzących

Ks. prof. Paweł Bortkiewicz przypomina badania, z których wynika, że osoby deklarujące się jako ateiści, obchodzą różne świąteczne ceremoniały związane z chrześcijaństwem. "Obserwujemy to zresztą niezależnie od badań, od wielu lat, że osoby, które np. deklarowały przynależność do partii ateistycznej, jaką była PZPR w czasach Polski Ludowej, jednocześnie celebrowały, w sposób niekiedy karykaturalny, niekiedy bardzo solidny, uroczystości Bożego Narodzenia" - mówi kapłan w rozmowie z Radiem Maryja. Jego zdaniem, podobną sytuację można zaobserwować także dziś, gdy z jednej strony mamy deklaratywny ateizm, a z drugiej - pewną obrzędowość religijną. Z czego to wynika?

Tomasz Terlikowski: Zwierzęta praw nie mają. Nawet w Wigilię!

Tomasz Terlikowski: Zwierzęta praw nie mają. Nawet w Wigilię!

Tomasz Terlikowski w artykule pt. "Zwierzęta, nawet w Wigilię, praw nie mają" na początku sięga do Pisma Świętego i pisze: "Stworzenie z upragnieniem oczekuje objawienia się synów Bożych. Stworzenie bowiem zostało poddane marności – nie z własnej chęci, ale ze względu na Tego, który je poddał – w nadziei, że również i ono zostanie wyzwolone z niewoli zepsucia, by uczestniczyć w wolności i chwale dzieci Bożych" – wskazuje św. Paweł w Liście do Rzymian (Rz 8, 19-22). Słowa te przypominają, że miejsce zwierząt jest ściśle związane z człowiekiem. Grzech pierworodny zniszczył nie tylko ludzką naturę, ale również naturę w ogóle. Sytuacja zwierząt jest skutkiem upadku, przebóstwienie zaś człowieka, jego świętość może się stawać zapowiedzią nowej ziemi i nowego nieba, w których również relacje ze zwierzętami (a także samych zwierząt między sobą) będą przemienione. Obraz ten przypomina też o konieczności szacunku dla stworzenie (...).

fot.  http://instagram.com/eremmaryi

Najskuteczniejsza broń przeciw mocom zła

Bardzo ważnym etapem w procesie uzdrawiania z różnego rodzaju duchowych zranień jest opowiedzenie historii własnego życia. Tylko dokładne przeanalizowanie i nazwanie po imieniu kłamstw, w które dotychczas wierzyliśmy, pozwala je zdemaskować i uniezależnić się od ich niszczącego działania.

Raper Wieczny fot. www.gospelbox.pl)

Kościół

Świadectwo rapera Wiecznego: "Czułem się jak szmata" a jednak Jezus mi pomógł

Wieczny czyli Łukasz Wieczorek. Pochodzi z Radomia. od ponad 4 lat jest niepijącym alkoholikiem. Jak większość z nas wychował się na jednym z polskich osiedli. Zaczął pić z nudów jak wielu jego kolegów. Nie zorientował się kiedy przekroczył granicę. – Każdy z nas ma granicę, ale nikt nie wie gdzie ona jest. Kiedy ją przekraczasz jest już za późno – mówi Wieczny.

fot. Wikimedia Commons

Józef Oleksy: "Chcę katolickiego pogrzebu, bo wszystkie komuchy taki miały"

W rozmowie z Robertem Mazurkiem ("Rzeczpospolita"/Plus Minus) Józef Oleksy mówi o swoim stanie zdrowia i chorobach nowotworowych z którymi zmaga się od wielu lat. Na pytanie Mazurka: jak wyglądałby jego pogrzeb, Oleksy odpowiada: "Bardzo dobre pytanie. Ma nie być ckliwo! Podjąłem już pewne decyzje. Sam nagram przemówienie! A co, wyjdzie mi ktoś i będzie pieprzył nieszczerze?". Były premier przyznaje, że chce żeby uroczystość miała charakter kościelny, "bo wszystkie komuchy taki miały, a ci, co jeszcze żyją, też będą mieli". Nie wyklucza, że nawet się przed śmiercią wyspowiada. – W szpitalu odwiedził mnie abp Głódź, też tam leżał. Położył mi dłoń na ręce (...). Chciał mnie wyspowiadać, ale powiedziałem, że nie policzyłem grzechów – szczerze mówi Oleksy.

Papież Franciszek (Fot. Getty)

Kościół

Papież: Kościół to nie przedsiębiorca, ale matka!

Kościół to matka, nie przedsiębiorca – powiedział dziś Ojciec Święty Franciszek podczas porannej Mszy świętej w kaplicy Domu św. Marty. Wikariusz Chrystusa rozpoczął swoją homilię od dwóch kobiet, które zostały cudownie uwolnione od bezpłodności, o czym mówi dzisiejsza liturgia.