Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

fot. Edgar Jimenez Wikipedia

Kościół

Papież o darze bojaźni Bożej

„Dobrze wiemy, że Bóg jest Ojcem i kocha nas, chce naszego zbawienia, zawsze nam przebacza. Dlatego nie ma powodu, by się Go lękać” – mówił Papież podczas audiencji ogólnej.

fot. Flickr

Kościół

Do pokoju potrzeba więcej odwagi, niż do wojny

Ojciec Święty wziął w niedzielę udział w spotkaniu modlitewnym zorganizowanym w Watykanie. Uczestniczyli w nim polityczni przywódcy Izraela i Palestyny oraz Patriarcha Ekumeniczny Konstantynopola, Bartłomiej. Franciszek podkreślił, że „aby uczynić pokój, trzeba odwagi: znacznie więcej niż po to, by prowadzić wojnę”.

Chrześcijanka z Sudanu ma jednak umrzeć

Chrześcijanka z Sudanu ma jednak umrzeć

Meriam Jahja Ibrahim Iszak została skazana na karę śmierci ze względu na rzekomą apostazję z islamu. Wtrącono ją do więzienia, choć była w ciąży. Tam urodziła córkę. Miała zostać zabita przez powieszenie za dwa lata. Przeciwko wyrokowi protestowano na całym świecie; proszono także o gorliwą modlitwę o jej życie. Sama Meriam była zdecydowana pozostać przy Chrystusie: gotowa była oddać życie za wiarę.

Papież do dzieci: świat można ulepszyć tylko miłością, a jest nią sam Bóg

Kościół

Papież do dzieci: świat można ulepszyć tylko miłością, a jest nią sam Bóg

Około pięciuset włoskich dzieci szkolnych przybyło dziś pociągiem do Watykanu. Byli to 9- i 10-letni uczniowie szkół podstawowych z Neapolu i z Rzymu, którzy żyją w trudnych warunkach i zagraża im, że przerwą szkolną edukację. Papieska Rada Kultury zorganizowała dla nich specjalny projekt edukacyjny o nazwie „Dziedziniec dzieci”. Nawiązuje on nazwą do urządzanego już od kilku lat przez tę watykańską dykasterię „Dziedzińca pogan”. Jest owocem jej współpracy z włoskim ministerstwem oświaty, a także z kolejami państwowymi. Obejmuje też zwiedzanie przez dzieci bazyliki św. Piotra, katakumb i innych zabytków Wiecznego Miasta.Podobny „pociąg dzieci” w ramach tej samej inicjatywy Papieskiej Rady Kultury zajechał już na watykańską stację kolejową przed rokiem, 23 czerwca, wówczas z Mediolanu. Tym razem wyruszył on z Neapolu, a Papież spotkał się z dziećmi w Auli Pawła VI. Nawiązał z nimi spontaniczny dialog. Stawiał im pytania. Zapytał m.in., jak można ulepszyć świat. Czy można to zrobić niena

fot.jzuidema79/sxc.hu

„Bóg obiecał mi dziecko, które urodziło się pomimo medycznych powikłań i starszego wieku!”

Sakrament małżeństwa połączył nas w 1991 roku. Na początku nie staraliśmy się o dziecko, ponieważ pojechaliśmy za granicę i woleliśmy z nim poczekać. Jednak minęło sześć lat, a dziecka dalej nie było. Kiedy wróciłam do Polski miałam już pod trzydziestkę, dlatego postanowiłam zrobić badania i podjąć starania o jego poczęcie. Wtedy rozpoczęło się moje dziesięcioletnie „jeżdżenie” po lekarzach. Pierwsze okazało się, że mam niedrożny jajowód i problem z hormonami. Jednak pomimo tego, że zażywałam lekarstwa na podwyższenie progesteronu we krwi, dziecko nadal się nie pojawiało. To zaczęło we mnie powodować coraz większe zniechęcenie, do tego stopnia że nie chciałam nawet widzieć ginekologów. Po pewnym czasie koleżanka poleciła mi lekarza w Czechowicach, o którym słyszałam dobre opinie i przez kolejne dwa lata podjęłam u niego leczenie.

Służą Bogu czy mamonie?

Służą Bogu czy mamonie?

Londyńska gazeta „Jewish Chronicle” zajęła się tematem zarobków w żydowskich organizacjach wyznaniowych i charytatywnych. Okazało się, że szefowie rozmaitych synagog, stowarzyszeń i fundacji zarabiają krocie. 25 największych organizacji żydowskich na Wyspach ma roczny przychód rzędu ćwierć miliarda funtów. Wielu szefów jest opłacanych lepiej od premiera Wielkiej Brytanii, który inkasuje rocznie 142 tys. funtów podstawowej pensji.

fot. fitzfotos/sxc.hu

Kościół

Cierpienie jest darem!

Małgorzata urodziła się z wodogłowiem. Lekarze uzależniali jej przeżycie od natychmiastowej operacji. Operacja się nie udała i Małgorzata powinna umrzeć. Przeżyła jednak i ma dziś 32 lata. Cierpi jednak, oprócz wodogłowia, na dyskopatię i wiele innych chorób. Są dni, gdy nie może zwlec się z łóżka i zwija się z bólu.

Święta Kaplica w Paryżu (fot. Flickr)

Pochwała Średniowiecza

Te dziesięć wieków historii ludzkości określone zostało średnimi przez złośliwość. Ludzie oświeceni najchętniej nazwaliby je ciemnymi, lecz sąd wartościujący należało przemycić w bardziej ogładzonej formie. Tak więc pomiędzy starożytnością a Kartezjuszem mamy do czynienia z okresem pewnego zastoju w dziejach myśli, z enigmatyczną i nieciekawą kulturą przez którą trzeba się szybko prześlizgnąć, aby odnaleźć dziedzictwo Akademii Platona dopiero w refleksji Erazma z Rotterdamu. Gotyk to barbarzyńska sztuka podporządkowana kultowi religijnemu, wykorzystująca raczej człowieka niż mu służąca. Ludzie wychowani na encyklopediach i popularnych podręcznikach mogą tę myśl skutecznie rozwinąć i podsumować stwierdzeniem, że do średniowiecza wracać nie ma po co, a wszelkie sentymenty w tym kierunku zagrażają rozwojowi cywilizacji europejskiej. Lecz za postępem ciągnie się zawsze reakcja, wierząca w przeszłość, a nie zawsze doceniająca przyszłość. Czas więc na apologię średniowiecza. Nie po to, żeby