Słowo "Bóg" zakazane u Disneya
-To zabawne. Jedną z niewielu rzeczy niedopuszczalnych w Disneyu są sprawy religijne, słowo „Bóg”. Można używać tego słowa w samej wytwórni, ale nie może się ono znaleźć w filmie - zdradził Robert Lopez.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
-To zabawne. Jedną z niewielu rzeczy niedopuszczalnych w Disneyu są sprawy religijne, słowo „Bóg”. Można używać tego słowa w samej wytwórni, ale nie może się ono znaleźć w filmie - zdradził Robert Lopez.
Bardzo cieszę się, że tygodnik WPROST przygotował taki numer. Świadectwa ludzi wierzących, którzy żyją i pracują w świecie na pozór wrogi chrześcijaństwu, ale z drugiej strony jakby nie to, nie ujrzelibyśmy światła płynącego od takich właśnie ludzi. Maciej Musiał, aktor, prezenter, człowiek młody a o wierze mówi tak, jakby przeżył już wiele lat. Jego wywiad to przykład na to, że katolikiem można być wszędzie, nie tylko w środowiskach prawicowych i przykościelnych. Ten bardzo utalentowany aktor daje świadectwo Prawdzie, normalne, bez wywyższania się i bez niepotrzebnych upiekszeń.
Z Janem Andrzejem Kłoczowskim OP rozmawia Dominik Jarczewski OP ("W Drodze" 04. 2014)
„Zawsze powtarzałem: nie umarłem i nie mam zamiaru teraz umierać! To walka, którą trzeba stoczyć i którą muszę wygrać. Wierzę w lekarzy, ufam Bogu i jestem pewien, że to się szczęśliwie zakończy” – przekonuje w rozmowie z Robertem Mazurkiem poseł PiS Artur Górski.
Papież rozpoczął dzisiejszą katechezę od słów Ewangelii, w której słyszymy o zdradzie Judasza.
W ostatnich latach wszyscy, którzy chcieli uczestniczyć w spotkaniach młodych z papieżem, musieli wyruszyć w nieznane i liczyć na gościnność braci w wierze z Hiszpanii czy Brazylii. Teraz oni sami będą mieli okazję odwdzięczyć się za okazane serce w Polsce, przyjmując wylęknionych pielgrzymów z innych zakątków świata.
„Każdy skok staram się ofiarować Panu Bogu i w jakiejś konkretnej intencji. Dziękuję Bogu za to, że mogę robić to, co sprawia mi tak wielką radość i co jest dla mnie ważne - to, co kocham” – mówił Kamil Stoch w rozmowie z „Polska The Times”. Dodał też, że nie czyni znaku krzyża przed skokami ze strachu, ale chce w ten sposób wyrazić swoją katolicką wiarę.
„Kolejna kampania ’40 dni dla życia’ jest już zakończona, a ciągle liczymy błogosławieństwa, jakie zesłał Bóg!” – napisał portal Life News. Według jego informacji dzięki modlitwie i obecności pro-liferów w przestrzeni publicznej w ciągu 40 dni uratowano przed śmiercią kilkaset dzieci. Portal otrzymał informacje o 547, ale jak podkreśla – najprawdopodobniej jest ich o wiele więcej. Kampania miała miejsce także w Polsce
Wszyscy głupcy są uparci, a ludzie uparci – to głupcy. Im bardziej mylą się w poglądach, tym więcej przy nich obstają (…) Bywają takie zakute łby, których nie sposób przekonać[1].
Papież odniósł się do dzisiejszego czytania, w którym uwypuklony jest kontrast między Izraelitami buntującymi się na pustyni, a faryzeuszami dyskutującymi z Jezusem. Izraelici uznali swój grzech przed Mojżeszem, zaś do faryzeuszy Chrystus powiedział: „W grzechu swoim pomrzecie”.
Papież Franciszek skomentował dziś w homilii wygłoszonej w kaplicy Domu św. Marty dialog Mojżesza z Bogiem. Dialog ten był prowadzony po sprzeniewierzeniu się ludu pod górą Synaj.
Kobieta wspomina, że wyszukała w Internecie potrzebnych danych i w nawigacji w swoim telefonie zamieściła adres kliniki, w której zamierzała zabić swoją córkę. Gdy weszła do budynku, doznała prawdziwego szoku.
Swoją muzyczną drogę rozpoczęłaś już w wieku sześciu lat, a także często powtarzasz, że muzyka była bardzo spleciona z Twoim życiem, gdyż jak wypisałaś w motto na swojej stronie „wypełniała Wasze mieszkanie po brzegi”. Skąd jednak pojawiło się u ciebie zainteresowani chrześcijańskim gospel?
Papież Franciszek zainicjował w Bazylice Watykańskiej święto przebaczenia „24 godziny dla Pana Boga”. Odbywa się ono równolegle w wielu kościołach całego świata. W homilii Ojciec Święty wskazał na to, co stanowi najważniejsze momenty chrześcijańskiego życia.