Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Abp Henryk Hoser (fot. Wikipedia)

Kościół

Abp Hoser o "Cudzie nad Wisłą": Objawiła się Maryja i wywołała popłoch w Armii Czerwonej

Abp Hoser podkreślał, że zwycięstwo w 1920 roku było wynikiem potrójnego cudu: jedności narodowej, sztuki militarnej i Bożej Opatrzności. "W nocy z 14 na 15 sierpnia miał także miejsce cud objawienia się Najświętszej Maryi Panny nad oddziałami Armii Czerwonej, wywołując popłoch w jej szeregach, co jest udokumentowane świadectwami wielu uczestników wydarzeń sprzed 93 lat" - podkreślał ordynariusz warszawsko-praski.

Matka Boża Fatimska (fot.Johann Jaritz/Wikipedia)

Kościół

Papież poświęci świat Niepokalanemu Sercu Maryi

Poświęcenie świata Niepokalanemu Sercu Maryi nastąpi pod koniec Dnia Maryjnego Roku Wiary, który obchodzony będzie 12 i 13 października. Organizatorem Dnia Maryjnego jest Papieska Rada ds. Krzewienia Nowej Ewangelizacji. Do Watykanu na tę okazję przybędą członkowie ruchów i organizacji kościelnych, związanych z pobożnością maryjną. 12 października zaplanowana jest pielgrzymka do grobu św. Piotra w bazylice watykańskiej, a dzień później papież odprawi Msza św. na placu św. Piotra.

Papiez Franciszek( fot Edgar Jimenez Wikipedia)

Kościół

Papież apeluje o ochronę ludzkiego życia

Tegoroczny Krajowy Tydzień Rodziny koncentruje się na rodzinie, która jest miejscem przekazywania życia i wychowywania w wierze. Papież zachęcił rodziców do podjęcia i kontynuowania "szlachetnej i wymagającej misji bycia pierwszymi współpracownikami Boga w zasadniczym ukierunkowaniu życia i zapewnieniu dobrej przyszłości”. Ojciec Święty zwrócił uwagę, jak ważny w tej misji jest przykład postawy rodzicielskiej. Papież pisze: "Zwłaszcza w obliczu kultury odrzucenia, relatywizującej wartość życia ludzkiego rodzice są powołani do przekazywania swym dzieciom świadomości, że musi być ono zawsze bronione, począwszy od łona matki. Trzeba w nim rozpoznać dar Boży i zapewnienie przyszłości dla rodzaju ludzkiego". Ojciec Święty pochylił się także nad problemami osób starszych, zwłaszcza w rodzinie. Przyzywając wstawiennictwa Matki Bożej z Aparecidy Franciszek życzył rodzinom, aby potrafiły świadczyć o miłości i wierze w swoich środowiskach.

Papiez Franciszek( fot Edgar Jimenez Wikipedia)

Papież pozdrawia "naszych braci", czyli muzułmanów

„Chciałbym pozdrowić muzułmanów na całym świecie, naszych braci, którzy niedawno świętowali zakończenie ramadanu, miesiąca postu, modlitwy i jałmużny. Jak napisałem w przesłaniu z tej okazji, życzę, aby chrześcijanie i muzułmanie angażowali się na rzecz wzajemnego poszanowania, zwłaszcza poprzez edukację nowych pokoleń”. Papież zwrócił też uwagę na licznie obecne na Placu św. Piotra grupy młodzieży. Przypomniał im hasło ostatniego światowego spotkania młodych w Rio de Janeiro, które jest zarazem apostolskim poleceniem: „Idźcie i nauczajcie wszystkie narody”. Wymowny jest też dzisiejszy papieski tweet. „Nie można oddzielać Chrystusa i Kościoła. Łaska Chrztu świętego pozwala nam z radością iść za Chrystusem w Kościele i z nim” – napisał na swoim profilu Franciszek.

Dobry wybór! Historia chłopca bez oczu i miłości do niego

Rodzina

Dobry wybór! Historia chłopca bez oczu i miłości do niego

Ten film obejrzały już tysiące ludzi na całym świecie. I choć jest on niezwykle prosty, to z całą moca pokazuje cud rodzicielskiej miłości i życia. Na wyrwanych z zeszytu kartkach w niezwykle prosty sposób kobieta opisuje swoje nadzieje, strach i ból. A na jej twarzy widać zwyczajną, niezmiernie prostą miłość. Miłość matki do swojego dziecka.

Święta Klara z Asyżu (fot. Wikipedia)

Kościół

Jak wygonić pogaństwo

Skupieni na żywotach św. Franciszka, niekiedy nie pamiętamy o tym, że po jego śmierci Klara żyła jeszcze 27 lat. Za jej życia jej wspólnota naprawdę się rozrastała i prowadziła bogate życie modlitwy, szczególnie przed Najświętszym Sakramentem. Niestety, kościół św. Damiana, który położony był poza miastem, nie był bezpiecznym miejscem, zwłaszcza podczas wojny.

Świadectwo Pawła (fot. MorgueFile)

Kościół

Świadectwo Pawła: „Nie wierzyłem w Boga, ale zrobiłem swój Zakład Pascala”

W wieku 16 lat byłem już tak uzależniony od używek, e nie byłem w stanie bez nich funkcjonować. Nie widziałem już z tego żadnego wyjścia – głęboko wkopany w heroinę, z zawaloną szkołą – jedynym realnym scenariusz zakończenia tego wszystkiego wydawała mi się śmierć. Miałem uzależnionych kumpli i wiedziałem, jak kończyli. Nawet, gdy zaczynali terapię, to najczęściej kończyła się niepowodzeniem. Na dodatek w tym czasie podejmowałem już ucieczki z domu, a także próby samobójcze.

Eucharystia (fot. Christyam/Flickr)

Nowy cud eucharystyczny w Meksyku?

Ks. Valdes Sanchez przekazał wiadomość od arcybiskupa Guadalajary, kardynała Jose Francisco Robles Ortega, o wszczęciu dochodzenia. Wstępnie można powiedzieć, że sprawa rozpoczęła się 24 lipca kiedy proboszcz parafii Maryi Matki Kościoła, ojciec Jose Dolores Castellanos Gudino klęczał modląc się przed Najświętszym Sakramentem. Wówczas zobaczył błysk i usłyszał głos, który zapowiedział „wylanie błogosławieństwa”. Otrzymał wówczas w sposób duchowy dokładne polecenie, aby nie otwierać małego domowego tabernaculum, aż do godziny trzeciej po południu, adorować Pana Jezusa w dużej monstrancji, a wówczas nastąpi cud eucharystyczny, który wielu pomoże w nawróceniu.

Takich rodziców świat potrzebuje. Papież pokazuje rodziców potrafiących przyjąć dar życia. Każdego!

Kościół

Takich rodziców świat potrzebuje. Papież pokazuje rodziców potrafiących przyjąć dar życia. Każdego!

Anencefalia to ciężkie uszkodzenie, polegające na tym, że dziecko rodzi się bez mózgu lub jego części. Zazwyczaj dzieci takie umierają po narodzinach, ale zdarzają się także takie, które żyją kilka miesięcy czy lat. W większości krajów świata, także w Polsce, zabicie takiego dziecka przed narodzinami jest legalne, a są już państwa (choćby Holandia), które pozwalają na ich zabijanie także po narodzinach.

Droga do Santiago de Compostela (fot. MorgueFile)

Poseł PiS wyrusza na pieszą pielgrzymkę. Ma do pokonania 800 km. Czy wróci na pierwsze posiedzenie Sejmu?

Pielgrzymka do Santiago de Compostela to jedna z najdłuższych tras pielgrzymkowych na świecie. Ten, który przejdzie szlak świętego Jakuba, naprawdę zasługuje na miano pielgrzyma. Do tych śmiałków chce dołączyć poseł PiS, Bartosz Kownacki. - W niedzielę wieczorem wylatuję do Francji i stamtąd ruszam na 800-kilometrową pielgrzymkę do Santiago de Compostela - mówi w Superstacji. Polityk chce przejść przez Pireneje i całą Hiszpanię, żeby dotrzeć do miasta w północno-zachodniej części tego kraju.

Jezus Chrystus (fot. MorgueFile)

Odkupić Rachel. Samotna matka odnalazła łaskę, miłość i pracę w centrum kryzysowym, w którym uratowano jej syna

W tamtym czasie Rachel usprawiedliwiała swoje zachowanie jako "ostatni zryw" przed rozpoczęciem nowego życia w obcej krainie. Ale głęboko w sercu, wiedziała, że jej działania są niewłaściwe. Po tym jak przestała sobie dogadzać, przeprowadziła się z rodziną do Georgii, gdzie jej ojciec obejmował parafię. Rachel miała nadzieję na dalsze zbieranie funduszy na wyjazd do Japonii. Jednakże, w trakcie zbierania pieniędzy zdawała sobie sprawę, że coś jest nie tak.

Jezus Chrystus z Rio de Janeiro (fot. Chronus/Wikipedia)

Tropikalna duchowość Brazylijczyków

Piramidka z kielnią i cyrklem to jeden z pierwszych pomników, jakie widzi turysta wjeżdżający do Rio de Janeiro z lotniska Santos Dumont. Na ulicy można napotkać samochód z naklejką przedstawiającą te same symbole. Masoneria jawnie działa w brazylijskiej polityce. Zdarza się, że dla omówienia spraw społecznych z wolnomularzami spotykają się niektórzy katoliccy hierarchowie. Masoni są w Brazylii od czasów kolonialnych. Nowszym zjawiskiem są radykalne sekty protestanckie.