Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

fot. lazysunday/sxc.hu

Kościół

Dlaczego nie wszyscy będą zbawieni?

Jezus mówi w Ewangelii, że wielu jest powołanych, ale niewielu jest wybranych - czyli szansę dostaje bardzo wiele osób, ale jednak Bóg nie ze wszystkim chce się kolegować? Jak to rozumieć?

fot. omar franc/sxc.hu

Świadectwo Kasi i Bartka: kłócili się z Bogiem o ... dziecko i je wymodlili!

Kasia i Bartek są małżeństwem od jedenastu lat, zawsze zaangażowani w wiarę i życie Kościoła, należący do wspólnoty, oboje muzycy. Jednak przez kilka lat borykali się z niepłodnością – doskwierającym brakiem pojawienia się na świecie upragnionej istoty. Zgodzili się opowiedzieć o swoim kłóceniu się z Bogiem, zmaganiu ze sobą i w końcu doświadczeniem, że to Bóg „kule nosi”.

fot. lazysunday/sxc.hu

Nawrócona aborcjonistka: „czułam obecność diabła”

Jak wspomina anonimowa aborcjonistka, przez sześć lat pracowała jako asystentka w klinice aborcyjnej. Towarzyszyła lekarzom, którzy wykonywali aborcje. Dobrze pamięta moment, w którym zrozumiała, czym naprawdę jest aborcja. Jej relacja została przedstawiona przez Population Research Institute.

fot. Wikimedia Commons

Walka o Krzyże trwa

W tym tygodniu sąd orzekł, że War Memorial Cross (Krzyż Pamięci o Wojnie) stojący na szczycie góry San Diego w Kalifornii na szczycie góry Soledad, powinien zostać być usunięty w przeciągu 90 dni.

Abp Tadeusz Gocłowski (fot. Wikimedia Commons)

Kościół

Arcybiskup myśli, że piekło będzie puste

W czasie rozmowy w TVN abp Gocłowski podkreślił, że człowiek w swoim działaniu jest wolny, ale z faktu, że ta wolność jest "tak wielka", człowiek może odwrócić się od Boga. - Bez Bożego miłosierdzia tutaj byśmy sobie nie poradzili.

fot. Wikimedia Commons

Kościół

Po co Bóg stał się człowiekiem?

W atmosferze Świąt Bożego Narodzenia najbardziej interesuje nas odpowiedź na pytanie: dlaczego narodzenie Jezusa, w skrajnym ubóstwie stajni betlejemskiej, a także Jego życie, nauczanie, śmierć krzyżowa i Zmartwychwstanie, mają decydujące znaczenie dla każdego człowieka i dla całej ludzkości? Co jest główną treścią obchodów Świąt Bożego Narodzenia?

Ks. Henryk Zieliński (fot. archiwum)

Kościół

Ks. Henryk Zieliński: Dlaczego Boże Narodzenie?

Wcielenie Syna Bożego jako fakt historyczny jest dla nas dzisiaj sprawą o wiele ważniejszą niż kilka lat temu. W treści naszej wiary nic wprawdzie się nie zmieniło, ciągle najważniejszą prawdą wiary i najważniejszymi świętami są te, które nas wprowadzają w misterium Męki, Śmierci i Zmartwychwstania Chrystusa. Ale świat stawia dzisiaj przed nami nowe wyzwania. I na nie musimy dawać przekonującą odpowiedź światu i sobie samym. Przypominał o tym już św. Piotr: „Chrystusa miejcie w sercach za Świętego i bądźcie zawsze gotowi do obrony wobec każdego, kto domaga się od was uzasadnienia tej nadziei, która w was jest” (1P 3,15). Czymże jest ta gotowość, jeśli nie reagowaniem na znaki czasu? Czasy, w których musieliśmy się bronić przed kwestionowaniem samego istnienia Boga czy historyczności Jezusa Chrystusa, mamy już chyba za sobą. Dzisiaj żaden poważny badacz istnieniu Chrystusa nie zaprzecza. Samo zaś istnienie Boga też jakby przestało być dla filozofów tematem, o który warto się spierać, sk

fot. Wikimedia Commons

Kościół

Tylko Bóg wie, że istnieje?

Tomasz dekert na pytanie o połączenie dzieciństwa i teologii odpowiada: "Trzeba zacząć od tego, jak rozumiemy teologię. Chrześcijańska tradycja ascetyczna, zwłaszcza wschodnia, mówi za Ewagriuszem z Pontu, że teologiem jest ten, kto się właściwie modli, mistyk. My współcześnie jesteśmy przyzwyczajeni do rozumienia teologii, jako dziedziny akademickiej (co moim zdaniem jest pomyłką). W przypadku dziecięcych wypowiedzi zawartych w książce, przyznaję, że na poziomie podstawowym odniosłem do nich to słowo w znaczeniu czysto etymologicznym (theologia od theos - Bóg i logos - słowo). Dziecko mówi coś o Bogu, w tym sensie jest to teologia. Ale w głębszym sensie można by powiedzieć, że te wypowiedzi zahaczają o to "ascetyczne" znaczenie."

fot. Edgar Jimenez/Wikipedia

Kościół

"Aby być płodnym, potrzebna jest pokora"

Aby być płodnym, potrzebna jest pokora. Takie zdanie wyraził Papież Franciszek podczas porannej Mszy w kaplicy Domu św. Marty. W ten sposób nawiązał w homilii do dzisiejszych czytań mszalnych, w tym do ewangelicznej sceny zapowiedzi narodzenia Jana Chrzciciela. Jak zaznaczył Ojciec Święty, w Biblii wielokrotnie pojawia się motyw niepłodnych kobiet, które otrzymują jednak dar życia dzięki Bożej interwencji. Dotyczy to nie tylko faktu fizycznej bezpłodności, ale także braku nadziei na posiadanie potomstwa. „Pan wkracza w życie tych kobiet, by nam powiedzieć: «Ja mam moc dać życie» – mówił Franciszek. – Także u proroków znajdujemy wizję pustyni, pustkowia niezdatnego dla drzew, niezdolnego, by zrodził się tam owoc czy zakiełkowało cokolwiek. «Jednak pustynia – powiadają prorocy – będzie jak wielki las, zakwitnie». Czy pustynia może rozkwitnąć? Tak. Czy bezpłodna kobieta może dać życie? Tak. Oto obietnica Pana: Ja mogę! Ja mogę z posuchy, z tego waszej uwiądu, wyprowadzić życie, zbawienie!

fot. Adam Pawłowski Facebook

Kościół

Ewangelizacja pod klubem go-go

Przyciągnął ksiądz uwagę mediów swoim wpisem na blogu o ewangelizacji pod klubami go-go. Podejrzewam, że to na zasadzie - jak mowa o seksie i Kościele to ludzie lubią czytać. A ja się cieszę, bo jest szansa, by powiedział Ksiądz o swoim pomyśle docierania do ludzi z Dobrą Nowiną.