„Prosiłem Boga o trochę pieniędzy, ale nie o tak dużo!”
Oto dowód, że Bóg spełnia prośby tych, którzy go proszą czasem z niebywałą hojnością!
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Oto dowód, że Bóg spełnia prośby tych, którzy go proszą czasem z niebywałą hojnością!
„Nie bójcie się spowiedzi. Jezus jest lepszy niż kapłani, a to On was przyjmuje w tym sakramencie. Ilekroć idziemy do spowiedzi, Bóg bierze nas w objęcia i świętuje” – powiedział papież Franciszek na audiencji ogólnej.
„Pokusa – skąd ona pochodzi? Jak na nas działa? Apostoł mówi nam, że nie pochodzi od Boga, ale od naszych żądz, od naszych wewnętrznych słabości, z naszych ran, które pozostawił w nas grzech pierworodny... Pokusa ma trzy szczególne cechy: wzrasta, zaczepia się, a wreszcie jest usprawiedliwiana” – mówił Ojciec Święty. „Pokusa zamyka nas w środowisku, z którego nie jest łatwo wyjść” – dodał. Dokonuje tego znajdując innych ludzi i zakorzeniajac się w społeczeństwie.
Kiedy we wrześniu 1939 roku na polskie miasta posypały się bomby, a hitlerowskie zagony pancerne wtargnęły do kraju, one miały po kilkanaście lat. Ich rodzice byli najczęściej inteligentami – lekarzami lub nauczycielami. Wielu ojców miało wojskową przeszłość, niektórzy brali udział w walce o niepodległość Polski u boku Józefa Piłsudskiego.
Catholic News Agency podaje, że grupa katolickich ewangelizatorów z Michigan (USA) odnosi duże sukcesy.
Odtwórca roli James Bonda, Pierce Brosnan, udzielił wywiadu niemieckiej gazecie „Bild-Zeitung” w ramach Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie, zwanego też „Berlinale”.
Liturgia nie jest „wydarzeniem społecznym, żadnym dobrym społecznym aktem. Nie jest zebraniem wierzących, którzy mają się ze sobą razem modlić. Jest czymś innym. Podczas liturgii obecny jest Bóg” – powiedział papież i dodał, że „obecność Boga jest realna, naprawdę rzeczwista”.
Od wczoraj mamy złotego medalistę olimpijskiego – sukcesem Kamila Stocha cieszy się cała Polska. Jak podaje Radio Plus Radom, nasz wspaniały sportowiec przed swoim medalowym występem wziął udział w Mszy świętej w Olimpijskim Centrum Religijnym.
Urodziłem się z lekkim porażeniem mózgowym, ale dzięki rehabilitacji z tego wyszedłem, niestety mój układ nerwowy został tak naruszony, że byłem dzieckiem nieprawdopodobnie wrażliwym. Dodatkowo moi rodzice, chociaż bardzo się starali, to jednak przez swoją nadopiekuńczość i wyręczanie mnie ze wszystkiego nie przygotowali mnie do życiowych trudności. To przekładało się także na moje relacje z rówieśnikami, którzy się ze mnie śmiali, co ze względu na moją ogromną wrażliwość sprawiało mi wielki ból. Zacząłem borykać się z nieakceptacją i wtedy pojawiły się moje pierwsze napady furii – rzucałem książkami, mówiąc że jestem beznadziejny. Pragnąc miłości, gorączkowo zacząłem szukać akceptacji mojego otoczenia.
Prawnicy od starożytności należeli do trzech klasycznych tzw. professiones, czyli zawodów, przed których rozpoczęciem składało się publiczną przysięgę (oprócz nich byli to duchowni i lekarze). Przysięga ta miała stać na straży wartości przyświecających zawodowi. Termin "profesja" pochodzi właśnie od składanej przysięgi zawodowej. W przeszłości ślubowanie prawnicze zawsze miało charakter religijny (treść przysięgi różniła się w zależności od wyznania, tj. nieco inną składał prawnik wyznający katolicyzm, a inny – wyznania mojżeszowego lub mahometańskiego), jednak w okresie PRL jakiekolwiek przejawy religijnych odniesień zostały skasowane. I mimo uchwalenia nowej Konstytucji, która wprowadza wolność prezentowania przekonań religijnych, sytuacja ta nie została zmieniona w ustawach korporacyjnych. W obecnym systemie prawnym ślubowania zakończone słowami "Tak mi dopomóż Bóg" mogą składać sędziowie, prokuratorzy, referendarze i asesorzy, jednak zdecydowana większość prawników (adwokaci, radco
Andrzej Strączek powiedział „Gościowi Niedzielnemu”, że dziesięcina to niewiele za to, co człowiek dostaje od Boga. „By zrozumieć dziesięcinę, trzeba się nawrócić” – powiedział. Jako chrześcijanin, który ufa Bogu, człowiek „wie, że absolutnie wszystko, co ma, pochodzi od Niego. Z Jego hojności. I wówczas ta transakcja wygląda zupełnie inaczej – Bóg daje mi 100 procent i mówi: ‘Weź aż 90 procent tego wszystkiego. To twoje... Oddaj Mi jedynie dziesiątą część’” – kontynuuje Strączek.
W krytyce islamu istnieje tendencja do unikania pytania głównego, na korzyść pytań drugorzędnych. Główne pytanie brzmi: Czy Mahomet rzeczywiście miał objawienie pochodzące od Boga? Natomiast pytaniami drugorzędnymi są: Czy islam jest religią pokoju? Czy islam jest zgodny z nowoczesnymi wartościami? Czy prawo szarijatu traktuje kobiety sprawiedliwie? itd. Te pytania mogą być pomocne w uświadamianiu podobnie jak my myślącym prawdziwej natury islamu, ale nie zdziałają wiele wobec wierzącego muzułmanina. Bojowo nastawiona religia? Niezgodna ze współczesnymi wartościami? Cóż z tego, jeśli tego właśnie chce Bóg, kim my jesteśmy, aby kwestionować Jego wybory?
W 1997 roku bł. Jan Paweł II ustanowił 2 II Dniem Życia Konsekrowanego. Jak jest on przeżywany w Szensztackim Instytucie Sióstr Maryi?
Z s. Agnieszką rozmawia natalia Podosek o tym, czy da się odczuć powołanie, czy czemuś służy życie konsekrowane i że dopiero jak wszystko wokół ucichnie można zakosztować dźwięku…
"... daje usprawiedliwienie siłownikom, daje pretekst władzy a to może skończyć się czołgami na ulicach Kijowa. Konsekwencje mogą być ciężkie moralnie – ostrzegał w rozmowie z Konradem Piaseckim w RMF FM Jacek Protasiewicz. Szef dolnośląskiej Platformy zarzucił także politykom PiS, że pojechali na Majdan, by uprawiać politykę.