Tag
Tag: bóg
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Fragment książki Mileny Kindziuk "Matka Papieża"
Publikujemy fragment książki Mileny Kundziak pt. "Matka Papieża". Rozdział pt. Narodziny Lolka
PO i PiS obroniły Warszawę przed ateizacją
W 2008 roku uchwalono w Warszawie specjalny statut miasta, w którym znalazło się odwołanie do Boga: "źródłem dla wielu z nas jest wiara w Boga". Statut został nazwany miejską konstytucją, która ma określać kompetencje określonych szczebli samorządu.
Dziedziniec czy Agora? Inne spojrzenie na Dziedziniec Dialogu
Zakończony w minioną niedzielę warszawski Dziedziniec Dialogu wymaga kilku dopowiedzeń. Pomysł ożywienia idei Dziedzińca Pogan wysunął przed czterema laty papież Benedykt XVI. Było to w związku z jego doświadczeniem funkcjonowania Kościoła w głęboko zlaicyzowanym społeczeństwie, zwłaszcza w Czechach i we Francji. Papież nawiązał wtedy do Dziedzińca Pogan w Świątyni Jerozolimskiej. Wstęp do tego miejsca mieli również nieobrzezani. Od innych części Świątyni, przeznaczonych dla Żydów czy dla samych tylko kapłanów, ów dziedziniec oddzielony był wysokim murem, na którym widniało ostrzeżenie w języku greckim, łacińskim i hebrajskim, że dla nie-Żyda przekroczenie tej granicy oznacza śmierć. Mimo wszystko ten starotestamentalny Dziedziniec Pogan był dla pogan jakąś sposobnością uchylenia przed nimi rąbka tajemnic wiary. Stwarzał okazję do rozmowy z uczonymi w Piśmie Żydami, stawiania im pytań i zaobserwowania ich w najświętszym dla nich miejscu. Był w jakimś sensie przedsionkiem dla tych, któr
Matka Boża: Niech ludzie już dłużej nie obrażają Boga grzechami, już i tak został bardzo obrażony
Najważniejsze z nich to postanowienie poprawy i prośba do Boga o przebaczenie grzechów.
Świadectwo: Byłem ateistą!
Był wieczór przed wigilią Bożego Narodzenia 2005 roku. W ciągu dnia zeszły ze mnie dwa worki krwi. Wiedziałem, że umieram. Tej decydującej nocy chciałem być sam. Pożegnałem się z bliskimi, mówiąc: „Chciałbym umrzeć tak spokojnie jak Jan Paweł II”. W kwietniu podziwiałem, jak pięknie umierał na oczach całego świata. Nie myślałem w tamtej chwili o tym, że kiedy żył, był dla mnie nikim, z wyjątkiem dumy z tego, że Polak jest na takim stanowisku w Watykanie. Wyszedłem do swojego pokoju. Tak naprawdę bardzo bałem się śmierci, a oto ona była o krok ode mnie... To z lęku przed nią odmówiłem: Ojcze nasz, Zdrowaś Mario, Wierzę w Boga i Aniele Boży. Powodowany tym samym lękiem zwróciłem się – w myślach – do Ojca św. Jana Pawła II, prosząc, bym w tej chwili, w chwili swej śmierci, był tak spokojny jak on. Sam nie wiem, jak to się stało, że zaraz po wyrażeniu tej prośby zacząłem mówić – ciągle w myślach – do niego, jak gdyby był tuż obok mnie… Nie wiem, jak długo mówiłem. Ile trzeba czasu, by bez
Fizyka kwantowa a wiara
Inaczej mówiąc, nauki te prowadzą badania tak, jakby Bóg nie istniał. Odnalazły one swoją tożsamość, gdy zrezygnowały ze stawiania pytań, na które nie są w stanie udzielić odpowiedzi.
Papież Franciszek: Dlaczego Kościół jest katolicki, czyli powszechny?
Papież Franciszek wyjaśnił zebranym wiernym na czym polega powszechność Kościoła katolickiego.
Rapujący ksiądz. Nowa ewangelizacja w natarciu!
Niektórzy zapewne złapią się za głowę widząc rapującego księdza i śpiewającego to gangsterskiej muzy słowa o Jezusie, Zamartwychwstaniu. I dobrze. Niech się zastanawiają w jakich nam przyszło żyć czasach. Bo czasy się zmieniły i do człowieka trzeba dobiec, czasami totalnie inną drogą. I to właśnie robi ksiądz Kuba. Rapuje i sieje Słowo Boże. Wystarczy jedna ludzka dusza, nawrócona dzięki tej muzyce i w Raju święto !
Czemu Jezus nie chciał, aby unieśli Go Aniołowie
Teologia Świętych Aniołów Stróżów jest biblijna. O opiece jaką nad ludźmi sprawują aniołowie wspomina już Stary Testament. W psalmie 91 Bóg wspomina: „Niedola nie przystąpi do ciebie, a cios nie spotka twojego namiotu, bo swoim aniołom dał rozkaz o tobie, aby cię strzegli na wszystkich twych drogach. Na rękach będą cię nosili, abyś nie uraził swej stopy o kamień.”
W Różańcu odnajdujemy Boga
W rozmowie z "Naszym Dziennikiem" ks. Szymon Mucha powiedział: - Żyjemy w świecie w różny sposób atakowanym przez zło. Widzimy, że słabnie wiara wielu ludzi. I dlatego powinniśmy iść do Maryi i prosić Ją, by prowadziła nas do Jezusa. W Różańcu odnajdujemy Pana Boga, dlatego trzeba nam go brać do rąk i szeptać zdrowaśki – apeluje duszpasterz. – Różaniec zmienia świat – dodaje z przekonaniem.
O świętej, która pragnęła zostać kapłanem
Na zdjęciach widać skromną, ale też bardzo śmiałą zakonnicę.
Rafał Porzeziński: „Dziś świat nie dopuszcza nietolerancji kogokolwiek […] ale ze zbioru „kogokolwiek” wyklucza nas chrześcijan”
Rozmowa o tym, czy da się wyjść z najcieższych nałogów, jak być chrześcijaninem, jak z wiary śmieje się swiat i czy Bóg nas ratuje z każdej opresji z Rafałem Porzezińskim – dziennikarzem i współautor audio „12 kroków do wolności nie tylko dla chrześcijan”.
Niepełnosprawny święty
Błogosławiony Herman urodził się 18 lipca 1013 roku i był synem Wolfrada II, hrabiego w Altshausen. Od dzieciństwa był niepełnosprawny, z trudem mógł się poruszać. Nie wiadomo dokładnie na czym ta jego niepełnosprawność polegała, ale z pewnością utrudniało mu to normalne funkcjonowanie. Nie mógł pracować fizycznie w klasztorze, a praca jest ważnym elementem duchowości benedyktyńskiej. Przyjęto go dla tego, że jego ojciec stale wspierał klasztor benedyktyński w Reichenau. Zrobiono dla niego wyjątek, ponieważ normalnie osób chorych nie przyjmowano.
„Byłem uzależniony od wszystkiego, a moje życie to były ciągłe imprezy”
Niestety w ten sposób, szukając rekompensaty, wpadłem w pierwszy nałóg… alkohol. Później pojawiły się narkotyki, a w tym amfetamina. Kiedy natomiast chciałem uciec od uzależnienia od alkoholu i narkotyków to znowu wpadałem w wir pracy. O Bogu opowiadałem kawały i całkowicie odrzucałem Jego obecność. Miałem w sercu ogromna pustkę duchowa i emocjonalną, wiec zanurzałem się we wszystkim, co tylko dawało mi poczucie wypełnienia serca.