Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Prorok Jonasz i prorok Amos

Kościół

Proroctwa nie lekceważcie !

Bóg do szaleństwa kocha swoje dzieci, ale absolutnie nie toleruje grzechu. Grzech zabija człowieka, niszczy w nim zdolność do miłości i prowadzi do straszliwych konsekwencji, nazywanych piekłem. Dlatego Bóg robi wszystko, by nas przestrzec przed grzechem i doprowadzić do nawrócenia.

Mój idol, mój bożek (fot. Flickr, echiner1)

Mój idol, mój bożek

Półmrok świątyni, blask świec, zapach kadzidła. I głos kapłana, który pyta wiernych: „Co jest twoim bożkiem?". Wymienia: władza, pieniądze, seks, kariera, praca, rodzina... Litania idoli się kończy, a ja nie rozpoznaję swojego bożka. Ksiądz mówi: „A teraz nie będziesz miał bogów cudzych przed Panem. Wyrzeknij się swojego idola". Myślę gorączkowo: „Ale czego właściwie mam się wyrzec?". I nagle poraża mnie z całą oczywistością myśl, że przecież to ja sam jestem dla siebie bożkiem. Moim idolem jest moje „ja". Wszystko inne - władza, seks czy pieniądze - to tylko bogowie mniejsi, służący temu najważniejszemu, karmiący drzemiącego we mnie potwora egoizmu, pychy i próżności nowymi afektami, doznaniami, zdobyczami. I teraz ma m się go wyrzec? Zaprzeć się swojego „ja"?

Najlepszy sposób na rzucenie palenia (fot. sxc hu)

Najlepszy sposób na rzucenie palenia

Miało to miejsce wiele lat temu, kiedy po raz pierwszy zapaliłem papierosa. Pamiętam dobrze jak w siódmej klasie podstawówki, między jedną lekcją a drugą , w czasie przerwy zbieraliśmy się za szkołą z chłopakami. Był to czas pewexów, gdzie sposobem na zdobycie prestiżu, w grupie szkolnych rówieśników, było pokazanie się, w zachodnich markowych ciuchach bądź pochwalenie się nową płytą młodzieżowego zespołu. A dla udowodnienia swojej dorosłości, należało zapalić papierosa, wykonując szereg dymnych kółeczek, nie krztusząc się przy okazji. To był czas, w którym zapaliłem swojego pierwszego papierosa, w ukryciu oczywiście i wielkiej tajemnicy przed rodzicami. Było to takie młodzieńcze popalanie od czasu do czasu, dla pokazania się przed kolegami, bądź z ciekawości jak” smakuje” dana marka papierosów. Takie stałe palenie zaczęło się właściwie , kiedy skończyłem pełnoletność, które z przerwami mniejszymi lub większymi, trwało ponad 20 lat.

Błękitny Meczet Sułtana Ahmeda w Stambule (fot. sxc hu)

Franciszek modlił się w Błękitnym Meczecie u boku Wielkiego Muftiego

Podczas drugiego dnia podróży do Turcji, papież Franciszek odwiedził słynny stambulski Błękitny Meczet Sułtana Ahmeda. Papież najpierw zwiedził budowlę, a następnie modlił się przez dwie minuty w milczeniu, ze złożonymi rękami, opuszczoną głową i zamkniętymi oczami. Obok niego muzułmańską modlitwę wznosił do Boga Wielki Mufti.

Św. Andrzej: patron nawrócenia, nie pogaństwa (fot. media)

Kościół

Św. Andrzej: patron nawrócenia, nie pogaństwa

Apostoł Andrzej, jeden z dwunastu najbliższych uczniów Jezusa Chrystusa, pochodził z miejscowości Betsajda, położonej na brzegu Jeziora Galilejskiego, nazywanego po hebrajsku Kinneret lub w greckim brzmieniu Genezaret. Okolice Betsajdy, podobnie jak cała Galilea, ulegały hellenizacji, o czym świadczy greckie imię Apostoła – Andreas. Żydzi nigdy wcześniej i długo potem nie nadawali takich imion swoim dzieciom. Ze źródeł żydowskich dowiadujemy się tylko o jednym człowieku o tym imieniu z tamtych czasów – niejakim Andrzeju Lukuasie, który przewodził w powstaniu antyrzymskim w latach 115-117 n.e. na terenie Cyreny (dzisiejsza Libia). Żydzi z Judei traktowali Galilejczyków jako „gorszych Żydów”. Pojawiające się w Ewangeliach słowa o Galilei pogan (Mt 4, 15) lub o tym, że z Nazaretu nie może wyjść nic dobrego (J 1, 46), są echem wieloletnich zgrzytów pomiędzy rabinami z Judei a prostym ludem galilejskim, podatnym na wpływy hellenistyczne. Dochodziło nawet do takich sytuacji, kiedy to śluby r

św. Jan Paweł II w szpitalu

Kościół

Ból i cierpienie czyli w cierpieniu człowiek doświadcza obecności Boga

W życiu człowieka są sprawy, cele, których osiąganie sprawia nam wielką przyjemność a nawet radość z podejmowanego trudu. Jest to trud i ból zdobywania czegoś, co akceptujemy dla dobra wyższego. Jest jednak różnica między bólem, który jest nam niespodziewanie dany w różnych wydarzeniach naszego życia, a tym, na który sami się zgadzamy... Mimo wszystko, ludzie starają się unikać cierpienia i bólu. Rodzi się więc pytanie: dlaczego, mimo unikania cierpienia, jest ono w naszym życiu tak bardzo powszechne?