Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Justin Welby, anglikański prymas Anglii (fot. YouTube)

Anglikańscy duchowni... przestają wierzyć w Boga

Brytyjska gazeta „The Independent” powołując się na sondaż YouGov podała, że wśród anglikańskich duchownych coraz trudniej o wiarę w Boga. 2 proc. z nich przyznaje, że w ogóle w Boga nie wierzy. Z kolei dalsze 16 proc. nie jest pewnych, czy istnieje!

Wypedzenie Adama i Ewy z Raju (fot. Wikimedia Commons)

Kościół

Czym są grzechy pokoleniowe i co należy zrobić, by je przerwać?

Mówiąc inaczej, „grzech pokoleniowy” jest to odziedziczona po przodkach niegodziwość, czyli skłonność ludzkiego serca do buntu, do nieposłuszeństwa przeciw Bożemu prawu i Jego przykazaniom, jest to podatność na grzech, tendencja do grzeszenia. A co za tym idzie doświadczenie tych samych problemów, z jakimi borykali się nasi przodkowie, takich jak: choroby, różnego rodzaju dolegliwości, problemy duchowe, nałogi, czy niepowodzenia. Kiedy słyszymy „grzech pokoleniowy” czujemy w sercu bunt wobec Boga oskarżając Go o niesprawiedliwość, bo skoro nasi przodkowie zgrzeszyli, dlaczego to my mamy ponosić tego konsekwencje? Tymczasem my nie dziedziczymy grzechu, nie ponosimy odpowiedzialności za grzechy naszych ojców. Ta niegodziwość wywiera presję na nas, lecz nie zmusza do grzeszenia. Ojcowie nie poniosą śmierci za winy synów, ani synowie za winy swych ojców.

Tomasz Adamek (fot. archiwum/football.tv)

Tomasz Adamek: Niech się Artur Szpilka modli

Za kilka dni (8 listopada) Tomasz Adamek stanie w ringu razem z Arturem Szpilką. Choć po walce z Andrzejem Gołotą zapowiadał, że już nie będzie mierzył się z rodakiem, zmienił zdanie. „Tak mówiłem, ale boks to moja praca. Dostałem dobrą propozycję, przemyślałem ją i dziś tu rozmawiamy. Boks to niebezpieczny sport. Nie wchodzę tam dla rozrywki. To jest moja praca, a jak nadarza się dobra okazja – przyjmuję propozycję” - wyjaśnia w rozmowie z Gosc.pl.

Jakub Wojewódzki (fot. Wikipedia)

Wojewódzki: Kościół przestał być narzędziem Chrystusa, a stał się narzędziem chytrusa

Swoje plucie Kuba Wojewódzki zaczyna od stwierdzenia, że Kościół w Polsce ma dziś dla niego twarz byłego arcybiskupa Wesołowskiego. „To, co ostatnio wyprawiają w Polsce, to absolutny obyczajowy zaduch i uzurpowanie sobie prawa do gmerania nam w duszach bez znieczulenia. Tłumienie wolności słowa, pakowanie się z czarnymi drogimi butami na porodówkę, do nauki i naszego portfela” - wyjaśnia swoje enigmatyczne myśli „Król TVN”.

Papież Franciszek (fot. Wikipedia)

Kościół

Papież Franciszek: Miłość jest miarą wiary, a wiara duszą miłości

O jezusowym przykazaniu miłości Boga i bliźniego, jako fundamentalnym kryterium na którym powinniśmy oprzeć nasze życie mówił Franciszek w rozważaniu na Anioł Pański. Papież pytał, czy napotykanych przez nas ludziach jesteśmy naprawdę w stanie dostrzec oblicze Boga? Przypomniał też, że „miłość jest miarą wiary, a wiara duszą miłości” i o tym, że nie można oddzielać życia religijnego od służby i niesienia pomocy potrzebującym jej bliźnim. Swe rozważanie Ojciec Święty osnuł wokół niedzielnej Ewangelii, w której faryzeusze poddają Jezusa próbie pytając Go, które z przykazań Prawa jest najważniejsze? Jezus, jako największe i pierwsze przykazanie wymienia: „Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem”. I zaraz dodaje do niego drugie podobne: „Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego”. Franciszek wskazał, że Jezus niczego nie wymyślił tylko zacytował dwa fragmenty ze starotestamentalnych ksiąg. „Nowość polega właśnie na połączeniu tyc

Bóg przemówił do niej we śnie. Odmówiła aborcji! (fot. sxc hu)

Bóg przemówił do niej we śnie. Odmówiła aborcji!

W Stanach Zjednoczonych trwa właśnie kampania „40 Dni dla Życia”. W jej ramach chrześcijanie modlą się do Pana o położenie kresu aborcjom. Trwają też czuwania modlitewne i kampanie przed klinikami aborcyjnymi. I Bóg słucha tych próśb! Jak dotąd od 26 września uratowano już 376 dzieci, które miały zostać zabite w aborcji.

fot. Wikimedia Commons

Laureat Nagrody Nobla o istnieniu nieśmiertelnej duszy

Profesor John Carew Eccles, australijski neurofizjolog (1903 – 1997, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny (1963)) , opierając się na wynikach swoich wieloletnich naukowych obserwacji i analiz, stwierdza, że materia nie jest w stanie wytwarzać zjawisk psychicznych i nie ma przechodzenia energii fizycznej w psychiczną. Tym samym tylko duchowa rzeczywistość może wytwarzać zjawiska psychiczne. Australijski noblista uświadamia nam, że z naukowego punktu widzenia trzeba jednoznacznie odrzucić twierdzenie materialistów, że ludzka świadomość jest produktem materii. Dla J. Ecclesa stało się oczywiste, że umysł człowieka, jego osobowe ja, istnieje jako duchowy wymiar człowieczeństwa i jest nieśmiertelną duszą. Ten wybitny naukowiec podkreśla, że współczesna nauka przekazuje nam orędzie pokory w obliczu cudu życia i wspaniałości ludzkiej osoby. Prawdziwymi cechami człowieczeństwa są nie tylko inteligencja i mózg, ale przede wszystkim kreatywność i zdolność wyobraźni. Eccles pi

Ojciec Święty Franciszek, 266. papież Kościoła świętego (fot. Edgar Jimenez, Wikipedia)

Kościół

Bóg jest Bogiem niespodzianek

W dzisiejszej homilii papież odniósł się do słów Jezusa potępiających niedowiarstwo Jego słuchaczy. Uczeni w Piśmie żądali znaku, a Pan nazwał ich „plemieniem przewrotnym” i wyrzucił im niezdolność dostrzeżenia rzeczywistych znaków z nieba.

Św. Wojciech, patron Polski (fot. Polona.pl)

Bądźmy bogatym narodem, ale pamiętajmy o Panu!

Międzynarodowy Fundusz Walutowy prognozuje, że Polska do 2019 roku będzie 22. potęgą gospodarczą świata. Mogłoby to cieszyć, gdyby nie fakt, że wraz z rozwojem gospodarczym następuje znaczący spadek pobożności. Polacy stają się bogatsi, a jednocześnie coraz więcej z nich przestaje chodzić na niedzielną Mszę, a część, zatracając się w blichtrze współczesnego świata, całkowicie traci wiarę w Chrystusa. Pomimo sukcesów gospodarczych nie mamy więc powodów do radości.

śp. Anna Przybylska (fot. Print Screen/Dzien dobry TVN

Wędrówka Anny Przybylskiej ku Niebu!

W jednym z wywiadów dla magazynu VIVA, Anna Przybylska powiedziała, że choroba z jaką się zmaga (rak trzustki) przywiódł ją z powrotem do Domu Ojca, czyli Boga. "Przesterowałam moją głowę na pozytywne myślenie, żeby cieszyć się życiem. I walczyć, bo mam o co. I wiesz, co - wyspowiadałam się pierwszy raz od 13 lat. Teraz znowu kumpluję się z Panem Bogiem, chodzimy co niedziela na kawę (...) Bardzo dobrze mi z tą przyjaźnią, lecz nie narzucam nikomu mojej wiary, nie manifestuję jej i nie zmuszam innych, aby razem ze mną na tę niedzielną kawę chodzili. Ale uwierz mi, że po tych spotkaniach jest mi naprawdę o wiele lżej. I myślę, że dostałam swoją lekcję od Niego w jakimś celu. Po coś” - mówiła (CZYTAJ TUTAJ)