Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Kiedy Kościół zaakceptuje prezerwatywę?

Kiedy Kościół zaakceptuje prezerwatywę?

Bardzo często pada pytanie, czy w obliczu straszliwej epidemii AIDS Kościół nie powinien zaakceptować prezerwatywy, która według powszechnej opinii zmniejsza ryzyko zachorowań o 60%. Nieraz słychać o „szczególnych sytuacjach”, w których prezerwatywa wydaje się jedynym rozsądnym rozwiązaniem.

Terlikowska: Mistrzostwa świata w... biciu piany

Terlikowska: Mistrzostwa świata w... biciu piany

Już 100 tysięcy Polaków nie chce, by religia była finansowana z budżetu państwa – krzyczą nagłówki informacji. Akcja „Świecka szkoła” zakończona sukcesem – entuzjazmują się dziennikarze, nie zauważając, że sukcesem będzie przeforsowanie tegoż projektu, a jak na razie jest on tak nierealny, że raczej rewolucji nie wywoła. Chyba że cel akcji jest zgoła inny i wcale jej organizatorom nie chodzi o lekcje religii, ani o dzieci, które za pieniądze przeznaczane z budżetu na ten cel mogłyby mieć nowe komputery (o czym marzą organizatorzy akcji), tylko o walkę z Kościołem. Kościół – jako kozioł ofiarny – skupiający w sobie jak w soczewce wszystkie negatywne cechy i odpowiedzialny za zło tego świata. Do tego pazerny, zachłanny i Bóg wie co jeszcze. Więc trzeba wskazać społeczeństwu „chłopca do bicia”, niech ma na kim wyładowywać swoje frustracje.

Benedykt XVI prosto o tajemnicy Kościoła

Kościół

Benedykt XVI prosto o tajemnicy Kościoła

Chciałbym zostawić wam prostą myśl, która bardzo leży mi na sercu: myśl o Kościele, o jego tajemnicy, która jest dla nas wszystkich — możemy powiedzieć — racją i pasją życia. Posłużę się słowami Romana Guardiniego, napisanymi właśnie w roku, w którym ojcowie Soboru Watykańskiego II zatwierdzili Konstytucję Lumen gentium, w jego ostatniej książce, z osobistą dedykacją także dla mnie; dlatego słowa tej książki są mi szczególnie drogie.

Ks. Zieliński: Niemiłosierny Kościół

Ks. Zieliński: Niemiłosierny Kościół

W nawale spraw związanych z napływem imigrantów umknęły nam zbyt łatwo decyzje papieża Franciszka dotyczące Roku Miłosierdzia. Z pobieżnych doniesień medialnych wiadomo tylko, że papież zdecydował, żeby w tym czasie prawo rozgrzeszania z aborcji i uwalniania od związanej z tym grzechem ekskomuniki mieli wszyscy księża. Dotyczy to również tych kapłanów, którzy nie zachowują pełnej jedności ze Stolicą Apostolską, jak choćby członkowie Bractwa św. Piusa X, zwani potocznie lefebrystami.Sama decyzja papieża o rozszerzeniu tych uprawnień na wszystkich księży nie jest czymś wyjątkowym. W większości diecezji podczas rekolekcji, odpustów, pielgrzymek i innych wielkich zgromadzeń pokutnych prawo do rozgrzeszania nawet z grzechu aborcji i do zdejmowania ekskomuniki na forum wewnętrznym przysługuje wszystkim księżom, również tym dopiero co wyświęconym. Także w niebezpieczeństwie śmierci grzesznika prawo uwalniania go z sankcji, choćby i zastrzeżone dla Stolicy Apostolskiej, ma każdy ksiądz, nawet

Jeb Bush: Dziękuję Kościołowi. Jestem dumny, że mogę być katolikiem

Jeb Bush: Dziękuję Kościołowi. Jestem dumny, że mogę być katolikiem

Jeden z najpoważniejszych kandydatów na prezydenta USA, republikanin Jeb Bush, dał publicznie wyraz swojemu ogromnemu przywiązaniu do świętej wiary katolickiej. Bush powiedział, że Kościół katolicki w ciągu dwudziestu lat, które Bush w nim spędził, dał mu konieczną „wiarę i nadzieję, by radzić sobie pewnie z wyzwaniami, jakie stawia przed nim życie”.

"Umrzeć z nadziei" -  w środę modlitwy za uchodźców

Kościół

"Umrzeć z nadziei" - w środę modlitwy za uchodźców

"W odpowiedzi na apel papieża Franciszka, z inicjatywy środowisk świeckich katolików 23 września w wielu miastach Polski odbędzie się nabożeństwo ekumeniczne w intencji uchodźców. Modlitwie przewodniczyć będą miejscowi biskupi" – zachęcają organizatorzy akcji na Facebooku.

Benedykt XVI o stanie Kościoła: Mogę się już tylko modlić

Kościół

Benedykt XVI o stanie Kościoła: Mogę się już tylko modlić

„Tuż obok grobu św. Piotra, żyje wspaniały starzec, który przez osiem lat kierował Kościołem, a teraz jego jedyną troską jest modlić się za niego. Z zaangażowaniem, ale bez żadnej trwogi, bo papieże przemijają, a Kościół trwa i aż do końca dziejów będzie rozbrzmiewało pouczenie Tego, który jest jego prawdziwą Głową i Ciałem, skierowane do nas zalęknionych: Nie bój się, mała trzódko, ta łódź nie zatonie, i na przekór wszelkim burzom, będzie unosić się na wodzie aż do Mojego powrotu” – tymi słowami wieńczy dziś swą opowieść o wizycie u Papieża Seniora Vittorio Messori. W przeszłości, odkąd razem napisali Raport o stanie wiary, często widywał się z Josephem Ratzingerem. Później, kiedy kard. Ratzinger został Papieżem, nastała przerwa we wzajemnych kontaktach. Tydzień temu Papież Senior zaprosił go do swej rezydencji w Ogrodach Watykańskich. Dziś Messori postanowił podzielić się swymi doświadczeniami, aby, jak zaznaczył, pokrzepić swych czytelników.

Kardynał Burke: Kościół nie może nauczać herezji!

Kardynał Burke: Kościół nie może nauczać herezji!

Kardynał Raymond Leo Burke w zdecydowanych słowach wypowiedział się o dążeniach części biskupów, chcących zmiany nauczania Kościoła w kwestii homoseksualizmu. Zgodził się z kardynałem Brandmullerem, który kilka miesięcy wcześniej nazwał osądy części biskupów niemieckich herezją.

Papież: Kościół to matka pełna miłości

Kościół

Papież: Kościół to matka pełna miłości

Kościół jest matką, a nie sztywnym stowarzyszeniem, które w końcu stanie się sierotą. Musi mieć w sobie macierzyńskość wyrażającą się w pokorze, dobroci, przebaczeniu i czułości. Tak mówił Franciszek podczas Mszy w kaplicy Domu św. Marty. Również dzisiaj Eucharystię koncelebrowali z Papieżem członkowie Rady Kardynałów pomagającej mu w reformie Kurii Rzymskiej.

Mocne słowa bp. Frankowskiego: "Radykalni islamiści zwierają szyki, przypuszczają wzmożony atak na chrześcijan"

Mocne słowa bp. Frankowskiego: "Radykalni islamiści zwierają szyki, przypuszczają wzmożony atak na chrześcijan"

Podczas odpustu Podwyższenia Krzyża Świętego w świętokrzyskim sanktuarium biskup-senior Edward Frankowski w sposób bardzo mocny i jednoznaczny skomentował to, co dzieje się obecnie w naszym europejskim świecie: "Radykalni islamiści zwierają szyki, przypuszczają wzmożony atak na chrześcijan. Wielu z nich podąża w stronę Europy, wśród tej masowej imigracji uchodźców. Zamaskowani dżihadyści są wśród nich".