Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

(fot. serwis chrystusowcy.pl)

Rodzina

Ks. prof. dr hab. Paweł Bortkiewicz dla Fronda.pl: Homoseksualista może być zbawiony!

Czy Kościół – jak sugerują niektóre środowiska lewicowe – jest homofobiczny? Pytam w związku z ostatnimi wydarzeniami – w ubiegłym tygodniu popełnił samobójstwo 14 – letni chłopak, któremu rówieśnicy ubliżali, że jest „pedziem”, dzisiaj możemy przeczytać o 7 – letnim chłopczyku z USA, który boi się o swoją przyszłość, bo jest homoseksualistą. W związku z przejawami agresji wobec – według lewicy – homoseksualistów, trwa atak na Kościół i na media katolickie, które bronią normalności i odnoszą się negatywnie do homoseksualizmu. Jak to jest z tą „katolicką” homofobią? Czy można powiedzieć, że Kościół Katolicki jest homofobiczny? Jak Kościół traktuje homoseksualistów?

Czy nad Watykanem musi zawisnąć flaga proroka, by dostrzec, że „duch Soboru" się nie sprawdza?

Kościół

Czy nad Watykanem musi zawisnąć flaga proroka, by dostrzec, że „duch Soboru" się nie sprawdza?

Od ponad pół wieku w Kościele na Zachodzie Europy testuje się nowe, rzekomo genialne rozwiązania. Otwarcie, rezygnacja z zasad moralnych, by zadowolić wiernych, wyrzucenie na śmietnik tomizmu i scholastycznej teologii i zastąpienie ich bajdurzeniem (by nie powiedzieć bełkotem) Heideggera i innych filozofów współczesnych, a także zastąpienie ascetyki psychoanalizą – to wszystko miało sprawić, ze Kościół będzie przyciągał nowych wiernych i lepiej głosił Ewangelię. Skutki są jednak dokładnie odwrotne. Ostatnie pół wieku to okres pustoszenia świątyń, odchodzenia ludzi od wiary i lawinowego spadku liczby powołań kapłańskich i zakonnych. Trudno o lepszy dowód na to, że metoda „uzdrawiania” okazała się gorsza od choroby (bo niewątpliwie w okresie przez Soborem Watykańskim II Kościół miał rozmaite problemy, które trzeba było rozwiązać).

Fot. TVP Info/You Tube

Kościół

Jak liberalne elity zniszczyły księdza Lemańskiego

W specjalnym liście skierowanym do swoich darczyńców ks. Lemański oznajmia, że rezygnuje z walki sądowej o zdjęcie kar. Powodem jest to, że trybunał watykański oddalił jego prośbę o zdjęcie z niego opłat sądowych. I to właśnie tak rozemocjonowało suspendowanego kapłana, że ten zdecydował się zakończyć sądową walkę. – Wymagane ode mnie wpłaty – napisał ksiądz w liście, którego fragmenty publikuje dziś „Gazeta Wyborcza” – sięgają niewyobrażalnych kwot. Nie będę zbierał pieniędzy na ten cel. Nie popełniłem żadnej zbrodni i żadne przestępstwo przypisywane mi przez biskupa nie obciąża mojego sumienia. Na szczęście kara suspensy to nie kara śmierci. Można po niej żyć. Nadal jestem księdzem Kościoła rzymskokatolickiego – napisał ks. Lemański.

Fot. Episkopat.pl

Kościół

Abp Gądecki: Wspierający in vitro posłowie udają katolików

Odnosząc się do możliwości kar kanonicznych dla takich posłów metropolita poznański podkreślił, że trzeba odpowiedzieć na pytanie, czy działali oni w pełnej świadomości, „czy wiedzieli co robią”; „czy zostało im to przedstawione w nieodpowiedni sposób” i „czy nie działali pod przymusem”. – Te wszystkie warunki trzeba dobrze rozpatrzyć, a dopiero później mówić o karach kościelnych – dodał abp Gądecki.

Abp Stanisław Gądecki (fot. Episkopat.pl)

Kościół

Abp Gądecki: Polacy, bądźcie miłosierni

– Nie wystarczy być instytucją sprawną i doskonale prowadzoną. Jeśli brakuje ducha prawdziwie ewangelicznego - wszystko na nic się zda – mówił abp Stanisław Gądecki 30 czerwca w siedzibie Caritas Polska w Warszawie. Przewodniczący Episkopatu spotkał się z pracownikami Caritas i w imieniu biskupów podziękował za ich pracę.

Nic nie pokona siły wiary w Chrystusa!

Kościół

Nic nie pokona siły wiary w Chrystusa!

Msza sprawowana przez Papieża w Bazylice Watykańskiej była główny punktem liturgicznych obchodów uroczystości śś. apostołów Piotra i Pawła. Wraz z Franciszkiem koncelebrowało ją m.in. 46 nowych metropolitów, którzy otrzymali nominację w ciągu ostatniego roku. Na początku liturgii Franciszek pobłogosławił przygotowane dla nich paliusze. Zostaną im one jednak nałożone później przez nuncjuszy bezpośrednio w stolicach ich metropolii.

Papież i patriarcha Bartłomiej (fot. media)

Kościół

Franciszek: Tak, dążymy do jedności z prawosławiem

Ojciec Święty stale się modli o przywrócenie pełnej widzialnej jedności między katolikami a prawosławnymi. Przypomniał o tym, przyjmując delegację patriarchatu Konstantynopola. Przybyła ona do Rzymu na poniedziałkowe obchody uroczystości śś. Piotra i Pawła w ramach obustronnej wymiany trwającej już od blisko pół wieku, bo od 1969 r. W listopadzie ub. r. w patronalnych obchodach św. Andrzeja na Fanarze w Konstantynopolu uczestniczył sam Papież. Wtedy również katolicy i prawosławni modlili się wspólnie w tej intencji.

Franciszek: Co to jest prawda?

Kościół

Franciszek: Co to jest prawda?

Pasterze Kościoła nie mogą wiele mówić, a mało słuchać, bo ludzie wyczuwają spójność autorytetu przez nich posiadanego. Wskazał na to Papież podczas porannej Mszy w kaplicy Domu św. Marty. Swoją homilię Franciszek poświęcił rozróżnianiu między prawdziwymi głosicielami Ewangelii a „pseudoprorokami”. Okazją był passus z dzisiejszej Ewangelii mówiący, że „tłumy zdumiewały się nauką Jezusa. Uczył ich bowiem jak ten, który ma władzę, a nie jak ich uczeni w Piśmie”.

Terlikowski: Chrześcijaństwo nie zaczyna się dziś. Krucjaty też były jego wyrazem

Kościół

Terlikowski: Chrześcijaństwo nie zaczyna się dziś. Krucjaty też były jego wyrazem

Piotr Żyłka wprost stwierdza, że jego Bóg nie popiera krucjat. A Błażej Strzelczyk w emocjonalnym wpisie w „Tygodniku Powszechnym” wprost grozi mi piekłem. I choć mógłbym polemizować z oboma wpisami (choćby zarzucają Strzelczykowi, że nie przeczytał tekstu ze zrozumieniem, bowiem ja nikogo na piekło nie skazałem, a jedynie wskazałem, że pewne decyzje mogą do niego zaprowadzić, a to jednak co innego), to zamiast tego wybieram obronę krucjat, które obaj panowie zdecydowanie zaatakowali. Jeden z nich oznajmia, że jego Bóg (cóż ja wierzę w Boga Abrahama, Izaaka i Jakuba, który objawił się w pełni w Jezusie Chrystusie, a nie w swojego Boga, ale mniejsza ze złośliwościami) nie chce krucjat, drugi przekonuje, że krucjaty poniosły klęskę.

Terlikowski: Polityka, in vitro i prosta droga do piekła

Terlikowski: Polityka, in vitro i prosta droga do piekła

Skandal straszliwy, przynajmniej w mediach społecznościowych, wywołał mój wczorajszy tekst, w którym przestrzegałem, że politycy PO szeroką ławą i drogą zmierzają do piekła, a także przypominałem, że sami wyłączyli się z Kościoła, co oznacza, że do Komunii nie mogą przystępować. I od razu podniósł się szum, także wśród niewątpliwie katolickich komentatorów. Odpowiadam więc na kilka zasadniczych zarzutów.

Prof. Zembala broni się św. Janem Pawłem II w sprawie in vitro

Prof. Zembala broni się św. Janem Pawłem II w sprawie in vitro

Koalicyjna większość przy poparciu lewicy uchwaliła rządowy projekt ustawy o in vitro. Projekt ten zakłada, że z procedury będą korzystać nie tylko małżeństwa, ale "osoby we wspólnym pożyciu, potwierdzonym zgodnym oświadczeniem, po wyczerpaniu innych metod leczenia, prowadzonych przez co najmniej rok."

Terlikowski: Szykuje się wielkie odrodzenie chrześcijaństwa albo Paruzja

Kościół

Terlikowski: Szykuje się wielkie odrodzenie chrześcijaństwa albo Paruzja

Muzułmanie sami nie wiedzą, że skazując na śmierć kolejnych chrześcijan umacniają Kościół i chrześcijaństwo. Krew mordowanych chrześcijan, rozbryzgująca się na kamieniach, ich życie ofiarowane przez utopienie, ich odmowa wyrzeczenia się Chrystusa – buduje Kościół. Rzymianom też kiedyś wydawało się, że zniszczą Kościół, że wymuszą apostazję, że uratują pogaństwo. Nie udało się, a Kościół nie tylko przetrwał, ale i stworzył potężną cywilizację na gruzach (ale i przejmując to, co cenne) Rzymu.