Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

La Salette. Dziś widzimy jakby w zwierciadle, ale kiedyś zobaczymy w pełni

Kościół

La Salette. Dziś widzimy jakby w zwierciadle, ale kiedyś zobaczymy w pełni

Pierwsze dwa dni naszego pobytu na La Salette to bycie w chmurach. Pierwszego dnia nie było widać nic. I nawet do bazyliki szliśmy na ślepo. Wszyscy zapewniali nas jednak, gdy chmury odejdą zobaczycie, jak tu pięknie. Trudno mi było z tym polemizować, więc tego nie robiłem, choć musiała mi w tej kwestii wystarczyć wiara. Drugiego dnia było odrobinę lepiej, bo… choć chmury nadal przesłaniały rzeczywistość, to były jednak nieco mniej gęste, a do tego, co jakiś czas przesuwały się i odsłaniały czasem kamienną bazylikę, a czasem nawet dom pielgrzyma czy część gór. Nie powiem robiło to wrażenie, ale nadal słyszałem od tych, co przyjechali tu wcześniej: to i tak nic, jak będzie pełna widoczność to dopiero zobaczysz.

Droga na La Salette. Metafora ludzkiego życia

Kościół

Droga na La Salette. Metafora ludzkiego życia

To było przeżycie. Małgosia odmawiała różaniec, a dzieci z nią. A ja z zaciśniętymi na kierownicy dłońmi pokonywałem ostatnie kilometry drogi na La Salette. Widoczność była niewielka, może z pięć metrów, a droga kręta, ale to i tak dobrze, bo jako człowiek z silnym lękiem wysokości zapewne miałbym o wiele gorzej, gdybym widział, jak wygląda przepaść tuż obok mojego samochodu. A tak widziałem tylko białą chmurę i nic poza nią, co pozwalało mi z lekka chojrakować przed żoną i dziećmi.

Kościół nie chce rządzić, ale chce oświecać sumienia wiernych!

Kościół

Kościół nie chce rządzić, ale chce oświecać sumienia wiernych!

Przez swoje nauczanie społeczne Kościół nie pragnie uczestniczyć w rządzeniu Polską. Niewątpliwie natomiast nakłada na wiernych moralny obowiązek wierności przekonaniom; obowiązek wpisany w ich sumienie, które jest jedno i niepodzielne - mówił przewodniczący KEP abp Stanisław Gądecki, rozpoczynając Mszę św. o błogosławieństwo dla nowego Prezydenta RP.

Terlikowski: Panie Prezydencie, niech Pan nie przystępuje do Komunii świętej

Kościół

Terlikowski: Panie Prezydencie, niech Pan nie przystępuje do Komunii świętej

Nie chciałem o tym pisać. Nie miałem ochoty wchodzić z butami w sumienie Bronisława Komorowskiego, ani tym bardziej rozstrzygać kwestie, nad którymi władzę ma Kościół. Miałem też, niewielką ale jednak, nadzieję na to, że sam prezydent w pokorze uzna swoją winę, i choćby dla dobra Kościoła (a i swojego życia wiecznego), nie będzie przystępował do Komunii świętej, dopóki nie pojedna się z Bogiem i Kościołem i nie zarzuci niekatolickich poglądów i nie przeprosi (publicznie) za podpisanie ustawy in vitro. Tak się jednak nie stało. Bronisław Komorowski do Komunii świętej przystąpił, a w tej sytuacji mamy do czynienia z publicznym zgorszeniem, zamieszaniem wywołanym w umysłach wiernych, a także z niebezpieczeństwem dla życia wiecznego samego prezydenta. I dlatego konieczne jest działanie, jasne stawianie sprawy.

Europa to nie centrum świata - ani nadzieja Kościoła

Kościół

Europa to nie centrum świata - ani nadzieja Kościoła

Radio Watykańskie (RW): Niedawno zakończyła się podróż apostolska Papieża Franciszka do Ameryki Łacińskiej. Była to jak do tej pory najdłuższa pielgrzymka tego pontyfikatu. Ojciec Święty wybrał zatem peryferie współczesnej mapy dobrobytu, a nie nowoczesny, zachodni świat.

Co ma zrobić ksiądz, jak zobaczy że Prezydent Komorowski chce przystąpić do Komunii Św. ?

Co ma zrobić ksiądz, jak zobaczy że Prezydent Komorowski chce przystąpić do Komunii Św. ?

- Głosowanie za ustawą in vitro i podpisanie jej przez prezydenta, to ewidentny publiczny grzech ciężki, mówi kanonista (...). - W tej sytuacji mamy obowiązek przypominania tym co poparli in vitro, że nie mogą przystępować do Komunii św. Może to także zrobić ksiądz przed Mszą św., widząc, że osoba która publicznie poparła in vitro, a nie zmieniła swoich poglądów i trwa w grzechu ciężkim, może chcieć przystąpić do Komunii św.

Sama przynależność do Kościoła nie zapewnia zbawienia

Kościół

Sama przynależność do Kościoła nie zapewnia zbawienia

Pan Jezus przekazał nam kolejny obraz związany z królestwem Bożym. Jest ono podobne do sieci zarzuconej w morze i zbierającej wszelkiego rodzaju ryby. Póki sieć jest w wodzie, zbiera wszystkich, ale o tym, kto wejdzie do królestwa Boga, do Jego wieczności, decyduje sąd ostateczny.

Terlikowski: W chrześcijaństwie nie chodzi o bycie dobrym człowiekiem, a o zbawienie

Kościół

Terlikowski: W chrześcijaństwie nie chodzi o bycie dobrym człowiekiem, a o zbawienie

Od jakiegoś czasu prof. Magdalena Środa (nie tylko zresztą ona, bo także wielu innych) powtarzają, że do bycia dobrym człowiekiem nie potrzeba chrześcijaństwa, i że ateiści mogą też być dobrymi ludźmi. I w sumie można się z nimi zgodzić. Ateiści mogą być dobrymi ludźmi, świetnymi wykładowcami, znakomitymi przyjaciółmi. Nie ma co do tego sporu. Pytać można, co najwyżej o to, skąd się owa ich dobroć bierze, czy przypadkiem nie z chrześcijańskiego wychowania, ale jestem skłonny uznać, że nie, że i sam spójny, etyczny ateizm może uformować dobrego człowieka (tak jak może uformować złego). Nie ma też sporu, co do tego, że chrześcijanin może być człowiekiem złym (przy okazji jest wtedy złym chrześcijaninem), gorszym od niejednego ateisty.

Terlikowska: Ateistyczni mędrcy, odczepcie się od Kościoła

Kościół

Terlikowska: Ateistyczni mędrcy, odczepcie się od Kościoła

Przez ostatnie kilka dni doświadczałam prawdziwego Kościoła, wspólnoty ludzi modlących się, poszukujących odpowiedzi na najważniejsze życiowe pytania, kochających Kościół i o niego się troszczących. Jak bardzo wizja młodych, rozmodlonych ludzi, wielbiących Pana Boga różni się od medialnych opinii formułowanych zazwyczaj przez osoby, które z Kościołem niekoniecznie mają po drodze. Doświadczyłam spotkania z księżmi zaangażowanymi, pełnymi wiary, a jednocześnie niesamowicie skromnymi. Nie było tam drogich samochodów, markowych ciuchów. Była za to ogromna chęć służby ludziom dwadzieścia cztery godziny na dobę. Były wielogodzinne rozmowy i spowiedzi. Było wszystko to, czego kamery czy łamy liberalnych mediów zobaczyć nie chcą. Zamiast tego lansują do znudzenia od lat tę samą śpiewkę. Śpiewkę, która w zderzeniu z żywym Kościołem i prawdziwą wiarą jest tylko oszustwem. Bo to nie Kościół ludzi oszukuje, to media i ateistyczni mędrcy, którzy tkwią z uporem godnym lepszej sprawy przy swojej wyko

KNA: Polski Kościół przegrał próbę sił. Ale to nie koniec

KNA: Polski Kościół przegrał próbę sił. Ale to nie koniec

Polski episkopat walczył do ostatniej chwili, ale nadaremno. Z toczącego się od wielu lat walki o in vitro zwycięsko wyszedł liberalno-konserwatywny rząd. Kończący już swoje urzędowanie prezydent Bronisław Komorowski podpisał w środę (22.07.2015) ustawę uchwaloną przez Sejm. Wkrótce, po publikacji w Dzienniku Ustaw, wejdzie ona w życie.

Terlikowski: Tak się kończy katolicyzm otwarty i prezydentura Komorowskiego

Terlikowski: Tak się kończy katolicyzm otwarty i prezydentura Komorowskiego

To smutny dzień dla Polski. Prezydent podpisał eugeniczną, selekcjonującą ludzi ustawę o in vitro. W naszym kraju legalne i finansowane z podatków nas wszystkich staną się działania eugeniczne, likwidacja i mrożenie ludzi, tworzenie nadliczbowych dzieci. Smutny to dzień także dla prezydenta Komorowskiego, a może lepiej powiedzieć dla Bronisława Komorowskiego. Dziś bowiem wybrał on swoją przyszłość, do momentu publicznej pokuty, poza wspólnotą Kościoła.