Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Ks. Isakowicz-Zaleski o ks. Oko: Jest jak tarcza strzelecka. "Krakowski Ratzinger"

Ks. Isakowicz-Zaleski o ks. Oko: Jest jak tarcza strzelecka. "Krakowski Ratzinger"

Pierwszy raz o ks. Dariuszu Oko usłyszałem od jednej z krakowskich nauczycielek, znajomej mojej mamy. Żaliła się ona wtedy, że miała świetnie zapowiadającego się ucznia, ale on niestety wstąpił do seminarium duchownego. Dariusz jest księdzem z powołania, naukowcem także. Jako jedyny obronił dwa doktoraty, jeden z filozofii, drugi z teologii. Przeprowadził habilitację. Od kilka lat publikuje odważne teksty o homoseksualistach i lobby homoseksualnym w Kościele. Był za to mocno atakowany, otrzymywał nawet pogróżki

Jak zostałem arcypapieżem, czyli ks. Sowa broni homoherezji i atakuje Frondę

Kościół

Jak zostałem arcypapieżem, czyli ks. Sowa broni homoherezji i atakuje Frondę

Ks. Sowa nie jest jednak w stanie, i nawet nie zamierza teologicznie polemizować z argumentacją na temat homoherezji, więc próbuje obrzydzać tych, którzy ją piętnują. I zbiera oklaski od zachwyconych liberałów. A że przy okazji pokazuje, że tekstu księdza Puzewicza nie czytał, to zupełnie inna sprawa. „Mietek Puzewicz jest byłym sekretarzem arcybiskupa Życińskiego, rzecznikiem prasowym, jest człowiekiem dosyć znanym w diecezji lubelskiej, jest bardzo aktywny w pracy z młodzieżą i wydaje mi się bardzo lubiany - znowu - pisząc, umieszczając na swoim blogu i tinerarium wpis, który mówił o tym niebie, w którym mogą się znaleźć geje, lesbijki, wydaje mi się, że po prostu zastosował pewnego rodzaju także i taki zabieg, powiedziałbym literacki” - oznajmia ks. Sowa.

Nie dostał pracy, bo nie podaje ręki kobietom

Kościół

Nie dostał pracy, bo nie podaje ręki kobietom

Enait starał się o pracę w dziale usług społecznych, ale powiedział, że nie będzie podawać ręki kobietom z powodów religijnych. Jednak, jak stwierdził, zamierzał je witać w jakiś inny sposób wyrażający szacunek. Gdy odmówiono mu pracy, Enait wniósł sprawę cywilną przeciwko radzie, twierdząc, że odmowa miała charakter dyskryminacji religijnej.

Dziś Wielki Czwartek - rozpoczyna się Triduum Paschalne

Kościół

Dziś Wielki Czwartek - rozpoczyna się Triduum Paschalne

Od dzisiaj Kościół rozpoczyna uroczyste obchody Triduum Paschalnego, w czasie którego będzie wspominać mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. W Wielki Czwartek liturgia uobecnia Ostatnią Wieczerzę, ustanowienie przez Jezusa Eucharystii oraz kapłaństwa służebnego.

W mylnym błędzie

W mylnym błędzie

Zacznę od samochwalstwa – około jednego roku temu napisałem dla Solidarnych 2010 artykuł pod tytułem „Miękki Totalitaryzm”. W tekście tym stawiałem hipotezę na temat Ruchu Palikota (wtedy Ruchu Poparcia Palikota) w streszczeniu wyglądającą mniej więcej tak: Ruch Palikota jest partią – hubą, wygenerowaną sztucznie przez Platformę Obywatelską aby zrealizować w doskonalszej formie wariant Żyrinowskiego. Palikot miałby być polskim Żyrinowskim, który głośno krzyczy i bluzga na władzę, by potem (gdy kamery skierowane są gdzie indziej) grzecznie głosować razem z koalicją i wspierać te projekty, których nie da się przepchnąć z PSLem. Każda myśl jednak rodzi się jako herezja, a umiera jako banał – tekst przeszedł bez echa, potem to samo stało się z podobną analizą Marka Migalskiego. Teraz jednak słyszy się o tym coraz głośniej – hipotezy, które nieskromnie przyznam, ja i pan Marek stawialiśmy jako pierwsi, weszły do dyskursu, szczególnie po prawej stronie publicystyki, i funkcjonują tam już jak

Kościół ma nadzieję na zjednoczenie. Ekonomiści nie widzą szans

Kościół ma nadzieję na zjednoczenie. Ekonomiści nie widzą szans

Południowokoreański hierarcha zauważył, że nadal nieznane są detale sytuacji politycznej, w jakiej znalazła się Korea Północna po sobotniej śmierci dyktatora. „Kościół ma nadzieję, że przejęcie władzy w Phenianie nie doprowadzi do zaostrzenia konfliktu i pogorszenia sytuacji cierpiących mieszkańców Północy. Niebezpieczna społecznie i politycznie byłaby pustka oraz destabilizacja”- mówi. Bp Kang dodał , że sukcesor po zmarłym dyktatorze, Kim Dzong Un, jest osobą młodą i nieznaną na scenie politycznej. 30-latek nie cieszy się zaufaniem społecznym i brak mu doświadczenia w rządzeniu. Poza tym wydarzenia na scenie politycznej na Północy są zawsze dużą niespodzianką. Śmierć 69-letniego komunistycznego dyktatora napawa jednak optymizmem na fundamentalną przemianę w Korei Północnej – uważa hierarcha- czytamy na portalu franciszkanska3.pl

Podatek zabija ducha w Kościele

Kościół

Podatek zabija ducha w Kościele

O tym, jak funkcjonuje podatek kościelny w Niemczech mówi ks. Witold Kuman, od ponad 20 lat posługujący w diecezji Pasau w Bawarii w rozmowie z Jarosławem Wróblewskim.