Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot.Tenan/Wikipedia

Kościół

Franciszek: Trochę miłosierdzia czyni świat mniej zimnym i bardziej sprawiedliwym

Papież wspominał też rok 1992, gdy do Buenos Aires dotarła peregrynująca figura Matki Bożej Fatimskiej. Ojciec Święty był wówczas świeżo konsekrowanym biskupem i spowiadał podczas Mszy dla chorych. - Niemal pod koniec Mszy wstałem od spowiedzi, bo miałem jeszcze gdzie indziej bierzmowanie – opowiadał Papież. – A tu podchodzi do mnie starsza kobieta, bardzo pokorna, pewnie ponad osiemdziesięcioletnia. Spojrzałem na nią i pytam: «Chce się babcia wyspowiadać?». Odpowiedziała: «Tak». «Ale pani pewnie nie ma grzechów». A ona: «Wszyscy mamy grzechy». «A jeśli Pan ich nie przebaczy...?» – pytam. «Pan wszystko przebacza» – odrzekła pewnie. «A skąd to pani wie?». «Jeśli by Bóg wszystkiego nie przebaczał, świat by nie istniał». Miałem wówczas ochotę zapytać ją: «Proszę mi powiedzieć, czy nie studiowała pani przypadkiem na Gregorianie?», była to bowiem taka mądrość, którą daje Duch Święty, wewnętrzna wiedza o miłosierdziu Boga. Bóg nigdy nie męczy się przebaczaniem. Problem w tym, że to my czasem

Tusk: Ja nie jestem pupilem Kościoła, ale nigdy nie dam się namówić na wojnę z Kościołem

Tusk: Ja nie jestem pupilem Kościoła, ale nigdy nie dam się namówić na wojnę z Kościołem

Nie dam się namówić na wojnę z Kościołem - mówi Donald Tusk w rozmowie z Dominiką Wielowieyską. - Dla mnie rzeczą bardzo ważną jest zachowanie bezcennej specyfiki Platformy. Ja ją może zbyt trywialnie sformułowałem, mówiąc tuż przed wyborami, że nie będziemy klękać przed księdzem. A chodziło o to, że jeśli będziemy dalej mieli władzę, to nie po to, by państwo świeckie ustępowało w dziedzinach, za które jest odpowiedzialne, nie tylko przed jakimkolwiek lobby, ale także przed Kościołem. Ja nie jestem pupilem Kościoła, ale nigdy nie dam się namówić na wojnę z Kościołem. Bo uważam, że ze wszystkimi wadami jest Polsce bardzo potrzebny. Mam również głębokie przekonanie, że wiara w Boga, bycie członkiem Kościoła są dobre dla narodu, dla społeczeństwa. Jak podkreśla, rozmawiał z przedstawicielami Kościoła m.in. o zmianach sposobu finansowania. - I otwarcie mówiłem, że będziemy postępowali tak, jak uważamy to za celowe z punktu widzenia interesów państwa. Bardzo nam zależało, żeby obie strony z

Fot. epcc.org

Kościół

Weigel: Kościół bardziej ewangeliczny

- Sądzę, że Papież Franciszek uosabia skręt Kościoła w kierunku ewangelicznego katolicyzmu, któryu w przyszłości stanie się bardzo intensywny – podkreśla Weigel w rozmowie z Catholic News Agency.

Kościół Franciszka

Kościół

Kościół Franciszka

Można powiedzieć, że papież rozpoczął swoją pierwszą katechezę obierając właśnie imię świętego Asyżanina. Co ono może tak naprawdę oznaczać dla nas wiernych? Niektórzy w komentarzach medialnych twierdzą że będzie to papież dialogu i miłości do świata stworzonego - taki eko-papież. W innych komentarzach podkreśla się, że będzie to pontyfikat z opcją na rzecz ubogich. Kolejni mówią o działalności misyjnej, a szczególnie dialogu z islamem. Wydaje mi się, że takich znaczeń misji papieża Franciszka będziemy odkrywali więcej i wszystkie mają w sobie jakąś rację, ale trzeba tutaj sięgnąć do czegoś o wiele bardziej podstawowego, a mianowicie do relacji: św. Franciszek z Asyżu - Kościół.

fot. Wikipedia

Kościół

Lewicowy noblista broni dobrego imienia papieża Franciszka

O poprzednim papieżu Benedykcie XVI Adolfo Perez Esquivel mówił, że potrzebuje nawrócenia, i że był inkwizytorem teologii wyzwolenia. Jednak w sprawie oskarżeń o współpracę z dyktaturą papieża Franciszka, zaprzecza temu zdecydowanie. - Byli biskupi, którzy współpracowali z dyktaturą, ale nie kardynał Bergogolio – powiedział w rozmowie z BBC. - On nie miał powiązań z dyktaturą – dodał.

Fot. za Tv Vaticana

Kościół

Mocne słowa papieża Franciszka: Brońcie życia, choćby Was mieli zabić!

W czasie mszy świętej 31 sierpnia 2005 roku, sprawowanej na pamiątkę św. Rajmunda Nonnatusa, który jest uznawany za patrona kobiet w ciąży, kardynał Bergogolio, czyli obecny papież Franciszek podkreślał, że chrześcijanie muszą walczyć o życie ze wszystkich sił. - Być może z tego powodu będą was chcieli postawić przed sądaem. Być może, z tego powodu, z troski o życie, będą was chcieli zabić – mówił. - Musimy pamiętać o chrześcijańskich męczennikach. Zabijano ich z powodu Ewangelii życia, której Jezus nauczał. Ale Jezus da nam na tej drodze siłę – podkreślał obecny papież.

Terlikowski: Ojciec kłamstwa atakuje papieża Franciszka

Kościół

Terlikowski: Ojciec kłamstwa atakuje papieża Franciszka

Było niemal pewne, że gdy tylko na ekranach telewizorów pojawi się imię i nazwisko nowego papieża, to antykościelne psy gończe zaczną węszyć i wynajdą jakieś zarzuty wobec nowego Ojca Świętego. I nie będzie miało dla nich najmniejszego znaczenia czy są one czystym kłamstwem czy może zawierają ziarno prawdy. Istotne będzie tylko to, by – od razu, gdy tylko pojawi się nowy biskup Rzymu – opluć go i naruszyć zaufanie wobec niego. I tak się stało także w przypadku papieża Franciszka. Bez dowodów i dokumentów oskarżono go o współpracę z juntą wojskową i wydawanie współbraci. Argentyńscy obrońcy praw człowieka podkreślają, że dowodów na to brak, a znawcy Kościoła zaznaczają, że za Jana Pawła II nikt, kto współpracował z juntą kariery w Kościele nie zrobił. Ale co tam dowody, gdy chodzi o oplucie papieża, o naruszenie autorytetu, zniszczenie zaufania.

Budziaszek dla Fronda.pl: Święty Franciszku czy odbudujesz mi Kościół?

Budziaszek dla Fronda.pl: Święty Franciszku czy odbudujesz mi Kościół?

- Bawimy się w przepowiednie, czekamy na czarnego Papieża, gadamy różne rzeczy a tymczasem Pan Bóg poprzez Ducha Świętego mówi, że Kościół potrzebuje odnowy. Święty Franciszku czy odbudujesz mi Kościół? Czy przestaniecie jeździć w lektykach i chodzić po grubych dywanach, czy będziecie żyć z narodem? To jest jak potwierdzenie słów, które mówił bp. Dajczak, że dopóki ludzie nie zobaczą w nas autentycznych naśladowców Chrystusa to wszyscy odejdą z Kościoła.

Ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski/fot. W. Borowik

Kościół

Ks. Isakowicz-Zaleski o saunie gejowskiej: Z jednej strony Kościół jest niesłychanie radykalny w kwestii homoseksualizmu. Z drugiej - nie radzi sobie z tym problemem we własnych szeregach

Marta Brzezińska: W mediach aż huczy od informacji o tym, że Stolica Apostolska zakupiła apartamentowiec z sauną gejowską. Pomijając fakt, jak absurdalnie to brzmi, czy to kolejny dowód na to, że homolobby w Watykanie, o którym mówi zarówno Ksiądz, jak i ks. Dariusz Oko ma się świetnie i nie powinniśmy lekceważyć tego typu doniesień?

Tomasz Terlikowski

Kościół

Terlikowski: Zero tolerancji dla homolobby i medialne rozgrywki

Skandal z arcybiskupem O'Brienem (który do winy już się przyznał), zakup na mieszkania dla księży i kardynałów luksusowego apartamentowca z sauną gejowską (miłosiernie pominę opis atrakcji, jakimi mogą się w nim cieszyć klienci), a także przecieki medialne o szantażowaniu hierarchów związanych z homolobby nie powinny być traktowane tylko jako atak na Kościół. Są one nim oczywiście, lewicowe i liberalne media wyciągają akurat teraz te sprawy, by szantażować kardynałów i wymuszać na nich jakieś decyzje. To nie ulega wątpliwości, i trzeba mieć tego świadomość, gdy czytamy kolejne doniesienia o takich sprawach. Ale niestety wiele wskazuje na to, że ten szantaż i to wymuszanie są możliwe tylko dlatego, że homolobby rzeczywiście istnieje. I to z nim, a nie z mediami trzeba się obecnie zmierzyć.

Gender, czyli wskrzeszanie Engelsa

Gender, czyli wskrzeszanie Engelsa

Pod koniec stycznia media zarówno laickie, jak i katolickie zgodnie informowały, że podczas spotkania w Watykanie z uczestnikami sesji plenarnej Papieskiej Rady Cor Unum, Benedykt XVI powiedział: „Kościół powtarza swoje wielkie »tak« dla godności i piękna małżeństwa jako wiernego i płodnego wyrazu sojuszu między mężczyzną a kobietą, zaś »nie« dla takich filozofii, jak gender, wynika z faktu, że wzajemność między kobiecością a męskością jest wyrazem piękna natury, jakiej pragnął Stwórca”. W ten sposób Ojciec Święty – kolejny już raz – wyraził zdecydowany sprzeciw wobec filozofii gender, według której, jak wyjaśniał już w przemówieniu do Kurii Rzymskiej (21 grudnia 2012 roku), „płeć nie jest już pierwotnym faktem natury, który człowiek musi przyjąć i osobiście wypełnić sensem, ale rolą społeczną, o której decyduje się autonomicznie, podczas gdy dotychczas decydowało o tym społeczeństwo”. Benedykt XVI podkreślał, że zło tej ideologii wyrasta z aberracji antropologicznej - człowiek kwestio

Grafika za National Catholic Reporter

Kościół

To nie celibat, lecz homolobby odpowiada za skandale, panie Sipowicz

- Dyskusje na temat celibatu będą na pewno bardzo mocne. To nie jest dogmat, tylko kwestia wynikająca z dyscypliny kościelnej. Być może to czas na rozmowy na ten temat – oznajmił. I choć niewątpliwie jest do prawda, to nie ma powodów, by zapominać o tym, że te rozstrzygnięcia prawne są umocowane także w teologii katolickiej, a do tego nie widać powodów, dla których akurat taka dyskusja miałaby mieć teraz w Kościele miejsce.

fot. Eliza Michalik facebook

Kościół Elizy Michalik, czyli wyobrażenie o Kościele, którego NIE MA, a w który była dziennikarka "Ozonu" mocno wierzy

Jakiś czas temu byłam gościem w programie pani Michalik w Superstacji. Rozmawiałyśmy o kobietach na prawicy. W dużej mierze spotkanie sprowadziło się do omawiania sztandarowych kwestii, typu aborcja, antykoncepcja, seks przedmałżeński, związki partnerskie, feminizm. Na koniec programu pani redaktor chciała chyba zaskoczyć, wyciągając asa z rękawa, triumfalnie zapytała: „A seks to ma służyć tylko prokreacji, czy może być też przyjemny?”, sugerując oczywiście, że Kościół narzuca tę pierwszą opcję. Zapytałam ją wtedy tylko, skąd ona czerpie taką wiedzę, bo jej wyobrażenie o Kościele to chyba jakieś kalki ze średniowiecza.

Stanisław Obirek/Fot. za YouTube

Eks-ksiądz prymitywnym głosem salonu homoseksualnego

- To wyparta, zepchnięta seksualność owocuje takimi dewiacjami jak pedofilia. I to jest przypadek Kościoła. Księża to grupa zawodowa dotknięta chorobą, którą trzeba leczyć - powiedział prof. Stanisław Obirek w audycji "Gość Radia Zet". Owe sformułowanie to imitacja braku rzeczowej umiejętności analizy przedmiotu. Obirek, niegdyś profesor jezuickiej Akademii Ignatianum, dziś genderowiec i zagorzały antykatolik, głosi takie bzdury na które trzeba natychmiast reagować. W rozmowie radiowej Obirek pokazał księży i kościół, jako siedlisko pedofilii, miejsce, w którym dzieci są zagrożone gwałtem i molestowaniem. Każdy ksiądz to według niego osobnik o skrywanej, patologicznej skłonności pedofilskiej. Wyrażając takie sądy Obierek nie podaje żadnych dowodów na to, że tak w rzeczywistości jest. Tylko stwierdza: „Mamy solidne studia na ten temat. Ta grupa zawodowa jest dotknięta tą chorobą, którą trzeba leczyć”. Jakie studia? Jakie badania? Tego niestety nie wiemy i się nie dowiemy, gdyż są to osz