Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Islamista, nawrócił się na chrześcijaństwo bo przeczytał Biblię

Świadectwo

Islamista, nawrócił się na chrześcijaństwo bo przeczytał Biblię

Nazywam się Joseph Abraham - wcześniej Mahmud Kamal Eldin Mudżahed. Przyszedłszy do poznania prawdy po wielu latach poszukiwań, wierzę, że Bóg prowadzi mnie do dzielenia się z innymi tym, co zrobił dla mnie przez swoje święte Słowo - Biblię. Proszę, bądź cierpliwy czytając mój list.Z pochodzenia jestem Egipcjaninem urodzonym w muzułmańskim domu.Mój ojciec był autorytetem duchowym (szejch) i nauczycielem islamu w Kairze aż do śmierci.Moja rodzina szczyciła się swoim islamskim dziedzictwem, jako że niemal wszyscy moi przodkowie byli muzułmańskimi duchownymi. Już od wczesnych lat mojego życia przeznaczono dla mnie przyszłość muzułmańskiego duchownego.Dlatego też moja rodzina wysłała mnie do szkoły koranicznej w wieku sześciu czy siedmiu lat.Chociaż byłem jeszcze mały, zacząłem zadawać pytania dotyczące Boga, Jego sądu, Jego prawdy, przeznaczenia człowieka w wieczności itp. Ponieważ byłem tylko dzieckiem, moje pytania wywoływały kpiny ze strony innych. Takie traktowanie nie pomagało mi, ty

Czy wszyscy wierzący wierzą w tego samego Boga?

Czy wszyscy wierzący wierzą w tego samego Boga?

Większość Amerykanów, w tym większość Żydów - pomimo faktu, że tak wielu jest Żydów świeckich - twierdzi, że wierzą w Boga. I na całym świecie religijni Żydzi, chrześcijanie i muzułmanie, wszyscy mówią, że wierzą w Boga.

Koalicja w opozycji, opozycja w koalicji

Kościół

Koalicja w opozycji, opozycja w koalicji

Jak zauważał Johann Adam Möhler, z rozważań nad Trójcą Świętą wynika, że prawdziwe różnice mogą istnieć dopiero w jedności, a gdzie nie ma jedności — nie ma różnicy. Brzmi paradoksalnie, ale „paradoks wcielony” lepiej tłumaczy rzeczywistość stworzoną przez Trójjedynego niż „paradoks sprowadzony na ziemię” autonomicznego rozumu, który utożsamia różnicę z rozdzieleniem. Jeśli jednak szukamy jedności tylko z tym, co podobne, cóż szczególnego dokonujemy? „Czyż i poganie tego nie czynią?”.

Franciszek o miłosierdziu Pana Boga

Franciszek o miłosierdziu Pana Boga

Bóg pociesza serce nawróconych – mówił Papież na audiencji ogólnej. Tematem katechezy było miłosierdzie, które przejawia się w pocieszeniu. Franciszek oparł swe rozważanie na fragmencie Księgi Jeremiasza, w którym prorok zapowiada powrót wygnanych Izraelitów do swej ziemi. Ostateczne wypełnienie tego proroctwa dokonuje się w Jezusie. „Prawdziwy i radykalny powrót z wygnania oraz pocieszające oświecenie po ciemności kryzysu wiary dokonuje się w wydarzeniu paschalnym, w pełnym i ostatecznym doświadczeniu miłości Boga, miłości miłosiernej, która daje radość, pokój i życie wieczne” – powiedział Papież.

Kard. Sarah w Polsce: Zabiliśmy Boga

Kard. Sarah w Polsce: Zabiliśmy Boga

Prefekt Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów gościł dziś w Polsce, gdzie mówił o swojej książce "Bóg, albo nic". Jest to zapis rozmowy kardynała z jednym z dziennikarzy - watykanistów.

Oto kto naprawdę uratował prezydenta Andrzeja Dudę z wypadku samochodowego!

Oto kto naprawdę uratował prezydenta Andrzeja Dudę z wypadku samochodowego!

4 marca 2016: groźny – choć na szczęście nie w skutkach – incydent samochodu Prezydenta Polski. W kalendarzu liturgicznym przypada tego dnia wspomnienie św. Kazimierza Królewicza (1458 -1484), syna Kazimierza Jagiellończyka i Elżbiety Rakuszanki, księżniczki habsburskiej. Kto dziś pamięta, że św. Kazimierz jest jednym z historycznych patronów Polski i szczególnym orędownikiem tych, którzy poświęcają się służbie publicznej? - pisze Ewa Polak-Pałkiewicz.

Rekolekcje dla papieża: Bóg umiera... z nudów!

Kościół

Rekolekcje dla papieża: Bóg umiera... z nudów!

Bóg nie umiera na skutek kontestacji, Bóg umiera z nudów w naszych kościołach. Przywróćmy Mu jasne oblicze, aby był Bogiem, którego można zakosztować, którym można się cieszyć, którego się pragnie – usłyszał Papież na rozpoczęcie swych tegorocznych rekolekcji wielkopostnych. Już od wczoraj Ojciec Święty jest wraz z swymi najbliższymi współpracownikami w domu rekolekcyjnym w Aricci pod Rzymem. Pozostanie tam do piątku 11 marca.

Bóg, nie BOR, chroni prezydenta!

Bóg, nie BOR, chroni prezydenta!

Wszystkie komentarze dotyczące wypadku z udziałem pana prezydenta miały charakter skrajnie racjonalny. Skupiały się na technicznych elementach incydentu, parametrach ogumienia, przytomnemu zachowaniu osoby prowadzącej auto, czy mówiły wprost o „losie”, „szczęściu”, „przypadku”.