Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Papież Franciszek: Bóg nas tak bardzo kocha, że mówi oddaj mi swoje grzechy

Kościół

Papież Franciszek: Bóg nas tak bardzo kocha, że mówi oddaj mi swoje grzechy

- Wszyscy znamy pieszczoty ojców i matek, kiedy ich dzieci są niespokojne ze strachu: «Nie bój się, jestem przy tobie»; «Ja jestem zakochany w twojej małości, w twojej nicości». A także: «Nie bój się twoich grzechów, Ja cię kocham; jestem tutaj, by ci przebaczyć». Takie jest miłosierdzie Boga – powiedział Papież Franciszek na porannej Mszy w kaplicy Domu św. Marty.

Życie wieczne nie tylko dla ludzi!

Kościół

Życie wieczne nie tylko dla ludzi!

O zwierzętach mówi się dzisiaj dużo, chętnie oglądamy o nich filmy, podejmowane są liczne inicjatywy w ich obronie. Parlamenty wielu krajów wprowadzają nowe prawa określające nasz stosunek do zwierząt. Coraz częściej podkreśla się potrzebę przyjęcia karty praw zwierząt, na wzór Karty Praw Człowieka. Czy to wszystko jest tylko wielką modą? Wielu podejrzewa wręcz, że tak dużo uwagi poświęca się zwierzętom po to, by zatrzeć granicę między nimi a człowiekiem lub co najmniej zredukować dystans, jaki dzieli nasz świat od świata zwierząt.

Andre Frossard - Człowiek, który widział Boga!

Kościół

Andre Frossard - Człowiek, który widział Boga!

Andre Frossard, uznany dziennikarz i pisarz, jako wytrawny ateista nie wierzył w Boga. To, co wpłynęło na jego szok i przemianę oraz wiarę w Boga było wyjątkowym darem namacalnego poznania Stwórcy, którym to sam Bóg go obdarował.

Archeologia potwierdza...życie po śmierci!

Kościół

Archeologia potwierdza...życie po śmierci!

Wielka tajemnica kryje się za bramą ludzkiej śmierci i żadna dziedzina nauki nie jest w stanie jej rozjaśnić. Jedyną wiarygodną odpowiedź na pytanie o życie po śmierci daje tylko Jezus Chrystus, który mówi: "Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Któ we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie. Każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki. Wierzysz w to?" (J 11, 25-26).

To jest Prawdziwy Król!

Kościół

To jest Prawdziwy Król!

Obraz św. Alberta Chmielowskiego pt: "Ecce homo", który został opublikowany na portalu Fronda.pl w Uroczystość Chrystusa Króla Wszechświata nie wszystkim przypadł do gustu. Zarzut, że w takim dniu nie powinno się pokazywać Chrystusa jako "skatowanego człowieka", ale jako "triumfatora" świadczy o tym, że nie wiemy, co ten obraz przedstawia, ani czym jest chrześcijaństwo.

Dlaczego Bogu chodzi o WSZYSTKO?

Kościół

Dlaczego Bogu chodzi o WSZYSTKO?

Ta uboga wdowa wrzuciła więcej niż wszyscy inni. Wszyscy bowiem wrzucali na ofiarę z tego, co im zbywało; ta zaś z niedostatku swego wrzuciła wszystko, co miała na utrzymanie (Łk 21,3n).

Czym jest sakrament pojednania?

Kościół

Czym jest sakrament pojednania?

Katechizm Kościoła Katolickiego mówi: "Ci, którzy przystępują do sakramentu pokuty uzyskują przebaczenie grzechów popełnionych przeciwko Bogu, dzięki miłosierdziu Bożemu. Stają się natychmiast pojednani z Kościołem, który został urażony przez ich grzechy. Dostępują nawrócenia poprzez miłosierdzie Boże oraz trud modlitwy."