Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Czy wszystkie przeżycia duchowe pochodzą od Ducha Świętego?

Kościół

Czy wszystkie przeżycia duchowe pochodzą od Ducha Świętego?

Nadprzyrodzone doznania zwykle nie stanowiły dla Kościoła problemu, jeżeli dotyczyły – jako szczególna łaska życia kontemplacyjnego – indywidualnego rozwoju duchowego. Liczyły się wtedy kryteria subiektywne. Zarówno św. Teresa, jak i św. Katarzyna wskazują na owoce objawienia. Jeśli wizja ostatecznie przynosi pokój i „głód cnoty” – pochodzi od Boga. Jeśli wizjonera z początku opanowuje radość, „która przechodzi w zamęt i ciemność duchową” – to znak, że Bóg nie jest źródłem wizji. Duch Święty jest często „imitowany” przez złego ducha, co dotyczy najczęściej osób pobożnych, ale nie zawsze pokornych. Problem leży więc w pokorze. Rzeczywistość była jednak bardziej złożona, gdy chodziło o wizje, przedstawiające jakieś nowe orędzia teologiczne. W takiej sytuacji Kościół czuwał nad wizjonerem poprzez kierowników duchowych dobrze znających naukę Kościoła. Istniały też kryteria, które pozwalały określić, czy wizja pochodzi od złego ducha (ewentualnie od samego wizjonera), czy od Boga.

fot. YouTube

NIESAMOWITE! Zobacz Boga idącego ulicami Nowego Jorku!

Twarze przechodniów, robotników, policjantów, mówią same za siebie. Przeogromne zdziwienie, ale również ludzka zaduma. Oto idzie, kroczy ulicami Nowego Jorku sam Bóg, Stworzyciel świata i człowieka. Kroczy w otoczeniu swoich wiernych, którzy z dumą i pokorą podążają śladem Jezusa Chrystusa.

U Boga wszystko jest możliwe!

Kościół

U Boga wszystko jest możliwe!

Gdy Jezus wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: «Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?»

Skoro jest Bóg to dlaczego cierpimy?

Kościół

Skoro jest Bóg to dlaczego cierpimy?

Chrześcijanie wierzą, że Bóg jest suwerenny, ponieważ jest wszechpotężny – może czynić wszystko, co zechce – i nie jest ograniczony jakąś nieadekwatnością. Chrześcijanie wierzą, że On jest suwerenny, ponieważ jest doskonale mądry i dlatego zawsze wie, jakie jest właściwe i najlepsze działanie, które należy podjąć.

Fot. www.speakingtree.in

Kościół

Zrodziliśmy się z Boga i czynu Adama i Ewy

Mamy dwóch ojców Adamów, odkąd Stwórca zechciał podzielić się z człowiekiem wszystkimi swoimi przymiotami. Odwieczny zrodził nas w czasie, wszechmoc stwórczą Chrystusa godząc z ludzkim współdziałaniem. Rodzimy się nie tylko z Boga, ale i z czynu Adama i Ewy, którzy współudział stwórczy zamienili na współudział w zbrodni diabła. Nasze poczęcie nie dokonało się jak w „szczycie lenistwa” z kolonijnych lat dziecinnych: położyć się na kobiecie i poczekać na trzęsienie ziemi. Nie było na co czekać, skoro trzęsienie ziemi to dopiero efekt potrząsania drzewem wiadomości złego i dobrego, z którego „człowiek opchał się owoców”, skutkiem czego „stał się istotą odrażającą” (Stefan Kisielewski). Początki ludzkości zależały nie tylko od drugiego Adama, jak Paweł nazywa Chrystusa, ale i od Adama pierwszego.

Tekieli: Bóg jest jak GPS

Tekieli: Bóg jest jak GPS

Po ulicach w słuchawkach biegają asceci. Dziś najwięcej o świecie wiedzą terapeuci. A największą religią zachodniego świata jest religia biegaczy.

Św Charbel - Potężny Znak od Boga dla Niewierzących

Kościół

Św Charbel - Potężny Znak od Boga dla Niewierzących

„ W chwili śmierci będzie się liczyła tylko miłość.W chwili śmierci grzesznik najbardziej będzie się obawiał swego braku odpowiedzi na nieskończoną miłość Boga i będzie to opłakiwał.Wszystkie bogactwa materialne , sława , władza , pozycja społeczna i najróżniejsze sukcesy wraz ze śmiercią pozostaną na tej ziemi.W chwili śmierci będzie się liczyła tylko miłość.Kto stanie przed Bogiem bez miłości , będzie musiał ponieść wszystkie konsekwencje swoich grzesznych wyborów i egoistycznego postępowania.Arogancja zawsze prowadzi do grzechu , a brak przebaczenia i nienawiść prowadzi do potępienia wiecznego. Módlmy się więc i nawracajmy.Otwórzmy dla Chrystusa bramy naszych serc , aby mógł On tam zamieszkać .Święci są czytelnymi znakami obecności i działania niewidzialnego Boga.Za ich pośrednictwem Jezus Chrystus nieustannie dokonuje różnych cudów i znaków , poprzez które wzywa nas do nawrócenia.” - Orędzie św Charbela.Jeżeli znaków i cudów nie zobaczycie, nie uwierzycie (J 4, 48)Pan Jezus za pośr

Chcesz znaleźć dziewczynę? Błąd. Najpierw odnajdź Boga!

Kościół

Chcesz znaleźć dziewczynę? Błąd. Najpierw odnajdź Boga!

Oto jak wielu singli patrzy na kwestię znajomości mię­dzy dziewczynami a chłopakami: „Bóg stworzył Ziemię – czyli pół miliarda kilometrów kwadratowych, jakby kto pytał. Potem Bóg stworzył moją drugą połowę i gdzieś tam ją umieścił. Ja mam za zadanie ją znaleźć, a rolą Boga jest najwyraźniej ukrywanie jej przede mną tak długo, jak się da. To delikatna kwestia. Jeśli usiądę przy niewła­ściwym stoliku przy obiedzie, albo jeśli cały czas się nie rozglądam, mogę jej nie zauważyć. Przeznaczenie może przemknąć mi między palcami, bo byłem nieuważny. Mu­szę być gotowy na każdy wysiłek, aby ją znaleźć”.