Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Oto cuda i Objawienia oficjalnie uznane przez Kościół Katolicki. Część 1

Kościół

Oto cuda i Objawienia oficjalnie uznane przez Kościół Katolicki. Część 1

" Po zmartwychwstaniu, wniebowstąpieniu i zesłaniu Ducha Świętego cuda - znaki, jakich dopełnił Chrystus, znajdują niejako swój "ciąg dalszy" w działalności Apostołów, a potem w działalności świętych i w dziejach Kościoła z pokolenia na pokolenie. Czytamy w Dziejach Apostolskich o licznych cudach spełnianych w "imię Jezusa Chrystusa" w związku z działalnością Piotra (por. Dz 3,1 - 8; 5, 15; 9,2 - 41), Szczepana (Dz 6,8), Pawła (np. Dz 14, 8 - 10). Żywoty świętych, dzieje Kościoła, a przede wszystkim procesy kanonizacyjne sług Bożych stanowią dokumentację, która po poddaniu jej bardzo surowej analizie ze strony krytyki historycznej i nauk medycznych potwierdza istnienie Mocy z wysokości, która przewyższa cały porządek natury i działa w nim. " Jan Paweł II Przez długi czas podchodziłem do cudów i wszelkiego rodzaju objawień bardzo sceptycznie. Kto mnie zna dobrze, ten wie jakim potrafiłem być ignorantem i zaprzeczać w nieskończoność rzeczom które jednak mają mocne przesłanki za prawdą i

Dlaczego w Kościele księży obowiązuje celibat?

Kościół

Dlaczego w Kościele księży obowiązuje celibat?

Dla jednych to przeżytek, fałszywa granica pomiędzy wiernymi a duchownymi, albo nieludzkie wyrzeczenie sprzeczne z naturą człowieka. Dla drugich - dar Boży, znak świata, który ma nadejść i wzmocnienie kapłaństwa. Celibat kojarzymy jednoznacznie z kapłaństwem, choć nie należy do jego natury.

Jak powinna wyglądać Prawdziwa Sztuka PRZECZYTAJ!

Kościół

Jak powinna wyglądać Prawdziwa Sztuka PRZECZYTAJ!

Człowiek żyje zanurzony w historii i jeśli jest obdarzony przez Pana Boga talentem artystycznym, wyraża swoją więź z Nim za pomocą sztuki, sięgając po język powszechny w swojej epoce - przeczytaj w Teologii Politycznej Co Tydzień nr 7: "Zgubiona forma Kościoła" rozmowę Agaty Gać z bp. Michałem Janochą o sztuce religijnej.

Milcarek: Tradsi, kontrkulturowcy, papież i liturgia

Kościół

Milcarek: Tradsi, kontrkulturowcy, papież i liturgia

Przyglądając się w ostatnim czasie Pańskim wypowiedziom na temat papieża Franciszka, odniosłem – może mylne – wrażenie jakby zmagał się pan sam z sobą: z jednej strony życzliwy sceptycyzm, a z drugiej podkreślane posłuszeństwo wobec nowego Biskupa Rzymu. Jednak pośród polskich tradycjonalistów wydaje się pan w jakiejś mierze nie tyle entuzjastą, co przychylnym obserwatorem i komentatorem „franciszkańskiej rewolucji”, wyznającym: „Papież codziennie mówi coś słusznego”.

Piękne słowa papieża. „Warto spalić swoje życie w służbie”

Kościół

Piękne słowa papieża. „Warto spalić swoje życie w służbie”

Tych słów nie można przegapić. Papież Franciszek przypomina bowiem, że każdy chrześcijanin wezwany jest do misji. Wczorajsze kazanie było jednak także wspaniałym przypomnieniem tego, co zrobili misjonarze z ostatnich dwóch wieków, i jak wielkie bywało uch poświęcenie. „Szli zmuszeni przez Ducha Świętego: oto powołanie! A kiedy w tych miejscach idziemy na cmentarze, widzimy ich nagrobki. Wielu zmarło w młodym wieku, mając mniej niż 40 lat, z powodu miejscowych chorób, bo nie byli przygotowani, żeby je znieść. Oddali swe życie za młodu, «spalili» swoje życie. Myślę, że w tej ostatniej chwili, z dala od swej ojczyzny, od swej rodziny, od swoich bliskich, mówili: «Warto było zrobić to, co zrobiłem!»” – mówił Ojciec święty.

Tomasz Krzyżak

Tomasz Krzyżak dla Frondy: PO chce wykorzystać Kościół do celów politycznych!

Grzegorz Schetyna, szef Platformy Obywatelskiej usiłuje zakopać topór wojenny z biskupami. Już na początku roku, gdy w PO szła walka o schedę po Ewie Kopacz, niespodziewanie oświadczył, że chce „wrócić do rozmowy z Kościołem”. – Źle się stało, że w ostatnim czasie staliśmy się takim czarnym ludem – mówił na antenie jednej z prywatnych telewizji.