Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot. Gabriel Bouys / AFP

Kościół

Alicja Grzeskowiak: Św. Jan Paweł II - papież życia

Z prof. Alicją Grześkowiak, kierującą Katedrą Prawa Karnego KUL, Marszałkiem Senatu w latach 1997 - 2001, o nauczaniu Jana Pawła II dotyczącym ochrony życia, rozmawia Dariusz Hybel.Należała Pani Profesor do grona Polaków, którzy szczególnie blisko współpracowali ze Stolicą Apostolską. W 1991 r. została Pani udekorowana przez Ojca Świętego odznaczeniem Pro Ecclesia et Pontifice. Które ze spotkań z Papieżem zapamiętała Pani szczególnie? Zapamiętałam wszystkie spotkania z Ojcem Świętym. Wszystkie były ważne i miały szczególne przesłania. Wśród tych spotkań chciałabym wskazać ostatnie osobiste spotkanie z Ojcem Świętym z końca listopada 2004 r. Miałam zaszczyt i możliwość długiej rozmowy, w czasie której mogłam przedstawić wiele problemów, także związanych z obroną życia i zamierzenia na przyszłość, w tym także dotyczące konferencji, którą Państwo prezentujecie w "Głosie dla Życia". Słowa Ojca Świętego wówczas do mnie skierowane pozostaną we mnie na zawsze.W jaki sposób nauczanie Jana Pawł

Fot. Wikipedia

Tygodnik Powszechny wesprze działania LGBT

Rzeczpospolita zwróciła uwagę na akcję na rzecz wspierania osób LGBT w Polsce. Tego typu działania oczywiście przestały już nas dziwić, jednak zaskakujące jest to, kto akcję będzie wspierał. Skierowana ma być ona bowiem do... wiernych Kościoła Katolickiego. Akcja zorganizowana jest przez grupę Wiara i Tęcza, Stowarzyszenie Tolerado oraz Kampanię przeciw homofobii.

Fot. Wikipedia

Kościół

Aktualne słowa kard. Burke: Sprzeciwię się papieżowi jeśli będę musiał

W rozmowie ze stacją France 2, kard. Raymond Burke - kilka miesięcy temu usunięty przez papieża Franciszka ze stanowiska szefa najwyższego trybunału kościelnego, tj. Sygnatury Apostolskiej – powiedział, że jest gotów sprzeciwić się papieżowi, jeśli będzie on próbował zmienić nauczanie Kościoła. O sprawie informuje portal pch24.pl.

Fot. Wikipedia

Kościół

Ksiądz został oczyszczony z zarzutów, a przeprosin brak

W marcu tego roku media przypuściły atak na księdza, którzy uczył w jednej ze szkół w Bolewicach w Wielkopolsce. Księdzu zarzucano molestowanie, co oczywiście lewacka propaganda zdążyła rozdmuchać zanim cokolwiek zostało w sprawie ustalone. Dziś okazuje się, że zarzuty były bezpodstawne, ksiądz oczerniony został bez jakiegokolwiek powodu, a przeprosin oczywiście się nie doczekał.

Fot. Wikipedia

Kościół

Święty Grzegorzu, módl się za nami!

W Kościele Katolickim wspominamy dzisiaj świętego Grzegorza Wielkiego, papieża, jednego z doktorów Kościoła. 3 września to rocznica jego wyboru na papieża. Święty Grzegorzu, módl się za nami!

Adele Brise (fot. YouTube)

Kościół

Objawienia maryjne Adeli Brise

WizjonerkaAdela Brise (Adèle Brisé) urodziła się w roku 1831. Jej rodzina pochodziła z Belgii, skąd w 1855 na parę lat przed objawieniami wyemigrowała za chlebem do USA. Młodziutka Adela wychowywała się w pobożnej atmosferze wsi na której ludzie zajmowali się głównie hodowlą bydła i przeróbką drewna. W chwili objawień kobieta była młoda, ale już dojrzała, miała 28 lat i była panną.

Fot. Wikipedia

Kościół

Nawracali się zatwardziali ateiści

Franciszek Forgione, późniejszy św. o. Pio, urodził się 25 maja 1887 r. w Pietrelcinie i był tak wątłego zdrowia, że rodzice w 12 godzin po jego urodzeniu ochrzcili go, gdyż obawiali się, że zaraz umrze. To wątłe dziecko miało jednak wypełnić niezwykle ważną misję w świecie. Bóg powołał i przygotowywał Franciszka do szczególnego zadania, a mianowicie, do nieustannej walki z szatanem o zbawienie dusz. Tuż przed wstąpieniem do nowicjatu miał wizję tej dramatycznej walki, którą szczegółowo opisał. Aby mógł tę misję wypełnić, Pan Bóg obdarował go nadzwyczajnymi darami. Życie Ojca Pio było niezwykłym znakiem wskazującym na niewidzialną, nadprzyrodzoną Bożą rzeczywistość, która jest fundamentem i źródłem istnienia świata poznawalnego naszymi zmysłami. Od wczesnej młodości miał nadprzyrodzony dar widzenia i rozmowy z Jezusem, Matką Bożą, swoim Aniołem Stróżem i świętymi. Ojciec Pio otrzymał także dar spotykania się ze zmarłymi. Przez całe swoje życie toczył zaciętą walkę z szatanem i całymi z

Fot. Flickr

Kościół

Papież Franciszek chce odwiedzić ofiary katastrofy we Włoszech

Po odmówieniu modlitwy Anioł Pański Papież ponownie nawiązał do tragicznego trzęsienia ziemi, które w tym tygodniu nawiedziło środkową część Włoch.„Chciałbym ponownie wyrazić moją bliskość duchową z mieszkańcami Lacjum, Marche i Umbrii, ciężko dotkniętych przez trzęsienie ziemi w tych dniach. Myślę szczególnie o mieszkańcach Amatrice, Accumoli, Arquata i Pescara del Tronto, Nursji. Po raz kolejny zapewniam te umiłowane wspólnoty, że Kościół dzieli ich cierpienia i obawy. Modlimy się za zmarłych i za ocalałych. Troska z jaką działają władze, policja, obrona cywilna i wolontariusze pokazuje, jak ważna jest solidarność w pokonywaniu tak bolesnych doświadczeń. Drodzy bracia i siostry, jak tylko będzie to możliwe, również ja chciałbym przybyć do was, by zanieś wam osobiście pociechę płynącą z wiary, uścisk ojca i brata, a także wsparcie w nadziei chrześcijańskiej” – powiedział Papież.