Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Fot. Pixabay

Zagrożenia

Hiszpański islamista podpalił kościół! Został aresztowany

Hiszpańska policja ujęła marokańskiego islamistę, który podpalił kościół w Fontellas koło Pampeluny. Do zdarzenia doszło 8 września, w święto Narodzenia Najświętszej Maryi Panny. Podpalacz podłożył ogień pod dwie zabytkowe figury Matki Bożej. Dzięki natychmiastowej reakcji proboszcza szybko interweniowała straż pożarna. Kościół został jednak poważnie uszkodzony, a figury spłonęły.

Fot. Wikipedia

Kościół

Chrześcijanie wspólnie m.in. o pokoju na świecie

W Bossey w Szwajcarii rozpoczęło się zebranie Wspólnej Grupy Roboczej Kościoła Rzymskokatolickiego i Światowej Rady Kościołów (World Council of Churches, WCC). Ma ono na celu ocenę i pogłębienie relacji między wspólnotą katolicką a innymi wyznaniami chrześcijańskimi.

fot. youtube

Papież wyjaśnia, jak diabeł chce zniszczyć Kościół!

„Diabeł ma dwa potężne rodzaje broni, żeby niszczyć Kościół: podziały i pieniądze” – mówił Papież podczas porannej Mszy w kaplicy swojej watykańskiej rezydencji. Nawiązując do czytania z Pierwszego Listu św. Pawła do Koryntian przypomniał, że od samego początku miały miejsce „podziały ideologiczne czy teologiczne, które rozdzierały Kościół. Diabeł rozsiewa zazdrości, ambicje, idee, które dzielą, czy też chciwość”. Tak jak po wojnie „wszystko jest zniszczone i diabeł odchodzi zadowolony, a my naiwni dajemy mu się nabrać. To brudna wojna podziałów, która jest jak terroryzm” – dodał Ojciec Święty. Wyjaśnił, że chodzi o terroryzm plotek, języka, który zabija, „rzuca bombę, niszczy”, a sprawca pozostaje w cieniu.

Fot. Wikipedia

Kościół

Kard. Burke: Gender to szaleństwo. Wychowujmy dzieci w prawdzie i pięknie

W kontekście ostatnich doniesień o włączaniu się niektórych kręgów kościelnych w promocję środowisk LGBT, warto przypomnieć słowa kardynała Burke, który w zeszłym roku rozmawiał z niemieckim "Die Tagespost": Musimy na nowo zyskać głębokie zrozumienie ludzkiej seksualności. Osiągniemy to poprzez wychowanie w cnotach powściągliwości, czystości i wstrzemięźliwości - mówił JE Raymond Leo kard. Burke.

Fot. YouTube, Wikipedia

Kościół

Piękne! Polityk SLD wzruszająco opowiada o swoim nawróceniu

Tomasz Kalita, polityk SLD, opowiedział w rozmowie z tygodnikiem "Plus Minus" o swoim nawróceniu. Jakiś czas temu pisaliśmy o ciężkiej chorobie polityka oraz o tym, jak wielki miała wpływ na jego nawrócenie. Teraz Tomasz Kalita otworzył się jeszcze bardziej i w rozmowie z tygodnkiem już wprost mówi o tym, że stał się chrześcijaninem, choć jak podkreśla - z Kościołem ma jeszcze pewne sprawy niepoukładane, więc nie czuje się w pełni katolikiem.

Fot. Wikipedia

Kościół

Kardynał Stanisław Dziwisz jasno o akcji promującej LGBT!

Kilkakrotnie poruszyliśmy już na stronie problem akcji "Przekażmy sobie znak pokoju", w którą włączyli się m.in. duchowni katoliccy i "Tygodnik Powszechny". Wiele osób czekało z niecierpliwością, aż hierarchowie polskiego Kościoła odniosą się do ww. akcji. Tak też się stało - kardynał Stanisław Dziwisz zabrał głos i postawił sprawę jasno, przypominając o stanowisku Kościoła Katolickiego wobec homoseksualizmu.

Fot. Wikipedia

Świadectwo

Budzyński: Zacząłem świadomie pragnąć Jezusa

Moi rodzice ochrzcili mnie i zaprowadzili do pierwszej Komunii św., później do bierzmowania. Kiedy byłem nastolatkiem, przyszedł taki moment, że zbuntowałem się i wszystko to odrzuciłem. W szkole średniej przestałem chodzić do kościoła i na religię. Wydawało mi się, że jest to mi niepotrzebne, bo w życiu sam sobie poradzę.