Szok! Muzułmanie we Włoszech regularnie profanują kościoły!
We Włoszech muzułmanie bezczeszczą świątynie, a media milczą...
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.
We Włoszech muzułmanie bezczeszczą świątynie, a media milczą...
Na Sycylii doszło do niebywałego zgorszenia. Ksiądz katolicki przed Mszą Świętą przedstawił swoim parafianom dwie lesbijki, które wstąpią w związek cywilny. Tu jednak sprawa się nie kończy. Ksiądz wyznał, że liczy na to, że któregoś dnia Kościół małżeństwa homoseksualistów zaakceptuje.
Hiszpańska policja ujęła marokańskiego islamistę, który podpalił kościół w Fontellas koło Pampeluny. Do zdarzenia doszło 8 września, w święto Narodzenia Najświętszej Maryi Panny. Podpalacz podłożył ogień pod dwie zabytkowe figury Matki Bożej. Dzięki natychmiastowej reakcji proboszcza szybko interweniowała straż pożarna. Kościół został jednak poważnie uszkodzony, a figury spłonęły.
W Bossey w Szwajcarii rozpoczęło się zebranie Wspólnej Grupy Roboczej Kościoła Rzymskokatolickiego i Światowej Rady Kościołów (World Council of Churches, WCC). Ma ono na celu ocenę i pogłębienie relacji między wspólnotą katolicką a innymi wyznaniami chrześcijańskimi.
„Diabeł ma dwa potężne rodzaje broni, żeby niszczyć Kościół: podziały i pieniądze” – mówił Papież podczas porannej Mszy w kaplicy swojej watykańskiej rezydencji. Nawiązując do czytania z Pierwszego Listu św. Pawła do Koryntian przypomniał, że od samego początku miały miejsce „podziały ideologiczne czy teologiczne, które rozdzierały Kościół. Diabeł rozsiewa zazdrości, ambicje, idee, które dzielą, czy też chciwość”. Tak jak po wojnie „wszystko jest zniszczone i diabeł odchodzi zadowolony, a my naiwni dajemy mu się nabrać. To brudna wojna podziałów, która jest jak terroryzm” – dodał Ojciec Święty. Wyjaśnił, że chodzi o terroryzm plotek, języka, który zabija, „rzuca bombę, niszczy”, a sprawca pozostaje w cieniu.
Arcybiskup Stanisław Gądecki, przewodniczący Episkopatu Polski zapowiedział w najbliższą niedzielę (18.09.) zbiórkę na rzecz poszkodowanych w trzęsieniu ziemi we Włoszech. Kwestę przeprowadzi Caritas Polska.
Ojciec Adam Szutak OP pokazuje najbardziej niesamowity z widoków świata. To warto zobaczyć.
Fronda.pl: Nadszedł czas premiery kolejnego, podobno ostatniego, wywiadu-rzeki z papieżem-emerytem, Benedyktem XVI. Ponownie rozmowę przeprowadził Peter Seewald. Jest ksiądz ciekawy, jakie słowa papież-emeryt chce nam przekazać pod koniec swojego życia?
Dziś rozpoczyna się VI Tydzień Wychowania. W związku z tym polscy biskupi wystosowali list pasterski do wiernych, w którym piszą: „Wychowanie jest jedną z najważniejszych form naśladowania miłosiernej miłości Boga”.
W kontekście ostatnich doniesień o włączaniu się niektórych kręgów kościelnych w promocję środowisk LGBT, warto przypomnieć słowa kardynała Burke, który w zeszłym roku rozmawiał z niemieckim "Die Tagespost": Musimy na nowo zyskać głębokie zrozumienie ludzkiej seksualności. Osiągniemy to poprzez wychowanie w cnotach powściągliwości, czystości i wstrzemięźliwości - mówił JE Raymond Leo kard. Burke.
Kościół katolicki będzie miał nowego błogosławionego. W niedzielę na ołtarze zostanie wyniesiony związany z Kresami i Krakowem ksiądz Władysław Bukowiński. Uroczystość beatyfikacyjna odbędzie się w Kazachstanie, gdzie kapłan pracował jako misjonarz.
Telewizja Republika przeprowadziła rozmowę z księdzem Dariuszem Oko. Bardzo trafnie ujął on zagadnienie ostatniego zamieszania wokół akcji wspierającej osoby LGBT. Ks. Oko zauważył, że niektórzy stawiają pieniądze Sorosa wyżej, aniżeli Chrystusa.
Tomasz Kalita, polityk SLD, opowiedział w rozmowie z tygodnikiem "Plus Minus" o swoim nawróceniu. Jakiś czas temu pisaliśmy o ciężkiej chorobie polityka oraz o tym, jak wielki miała wpływ na jego nawrócenie. Teraz Tomasz Kalita otworzył się jeszcze bardziej i w rozmowie z tygodnkiem już wprost mówi o tym, że stał się chrześcijaninem, choć jak podkreśla - z Kościołem ma jeszcze pewne sprawy niepoukładane, więc nie czuje się w pełni katolikiem.
Kilkakrotnie poruszyliśmy już na stronie problem akcji "Przekażmy sobie znak pokoju", w którą włączyli się m.in. duchowni katoliccy i "Tygodnik Powszechny". Wiele osób czekało z niecierpliwością, aż hierarchowie polskiego Kościoła odniosą się do ww. akcji. Tak też się stało - kardynał Stanisław Dziwisz zabrał głos i postawił sprawę jasno, przypominając o stanowisku Kościoła Katolickiego wobec homoseksualizmu.
Moi rodzice ochrzcili mnie i zaprowadzili do pierwszej Komunii św., później do bierzmowania. Kiedy byłem nastolatkiem, przyszedł taki moment, że zbuntowałem się i wszystko to odrzuciłem. W szkole średniej przestałem chodzić do kościoła i na religię. Wydawało mi się, że jest to mi niepotrzebne, bo w życiu sam sobie poradzę.