Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Cuda bł. Wincentego Kadłubka - także wskrzeszanie zmarłych!

Wincenty urodził się w Karwowie pod Opatowem pomiędzy 1155 a 1160 r. W sprawie jego pochodzenia historycy nie są zgodni. Jedni uważają, że pochodził z rodu Porajów herbu Róża (Różyców). Inni natomiast podają, że z tego rodu pochodziła matka Wincentego, a ojcu przypisują imię Bogusław. W jeszcze innych źródłach pojawia się informacja, że Wincenty należał do rodu Lisów, a jego ojcem był możny palatyn Stefan, brat wojewody krakowskiego Mikołaja (Mikory). Nazwisko Kadłubek pojawia się po raz pierwszy dopiero w dokumentach z XV w. Przypuszcza się jednak, że pochodzi z rękopisów dawniejszych.

(fot. wikipedia/Domena publiczna/screen)

Kościół

Co Maryja mówi o końcu Kościoła?

- Proroctwa Maryi mają chronić. Ona - niczym dobra mama - mówi nam, jakie mogą być skutki naszych postępowań. I chce nas chronić przed złem - mówi Saverio Gaeta, autor książki "Proroctwo o dwóch papieżach"

Fot. via Pixabay, CC 0

Kościół

Biskupi: Zbudź się, Europo! Odkryj na nowo swoje korzenie

Zbudź się, Europo! Odkryj na nowo swoje korzenie! – napisali biskupi Rady Konferencji Episkopatów Europy (CCEE) w orędziu na zakończenie obrad w Santiago de Compostela. Zebranie plenarne z udziałem przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski i wiceprzewodniczącego CCEE abp. Stanisława Gądeckiego trwało od 3 do 6 października 2019 r.

Fot. via Pixabay, CC 0

Wiara

Niezwykłe świadectwo: jak odmawianie Nowenny Pompejańskiej wyrwało ją z piekieł!

Moi Drodzy, pragnę złożyc swoje świadectwo i podzielić się moimi doświadczeniami odnośnie Nowenny Pompejańskiej. O Nowennie usłyszałam już wiele lat temu, ale zawsze przerażał mnie fakt odmawiania Różańca przez 54 dni…dla mnie było to zwyczajnie niewykonalne i nawet nie próbowałam. Ale może zacznijmy od początku i tutaj proszę o cierpliwość bo dużo się wydarzyło, a bardzo chciałabym się tym z Wami podzielić…

Papież narzeka na brak lojalności ludzi Kościoła

Kościół

Papież narzeka na brak lojalności ludzi Kościoła

Kardynałowie muszą być świadomi okazanego im miłosierdzia, aby sami wykazywali się taką postawą względem innych. Franciszek mówił o tym w homilii wygłoszonej podczas konsystorza, na którym włączył do kolegium kardynalskiego 13 nowych purpuratów. Papież skarżył się również na brak lojalności u ludzi Kościoła. Wynika to, jak zaznaczył, z obojętności i zapominania o współczuciu, którego sami doświadczyli.

Kraków: Męski Różaniec w strugach deszczu. ZOBACZ

Wiara

Kraków: Męski Różaniec w strugach deszczu. ZOBACZ

Dzisiaj w Krakowie pada. Niebo zaciągnęło się chmurami.W strugach deszczu ale z Bożym pokojem w sercu modlili się mężczyźni na Rynku Głównym i Placu Mariackim, wynagradzając Maryi za zniewagi jakie doznaje ona szczególnie na ziemi polskiej. Przyszli studenci, dziadkowie, ojcowie rodzin, niektórzy przeprowadzili swych kilkuletnich synów. Z miesiąca na miesiąc jest ich coraz więcej.To już piąty raz, a więc tyle ile prosiła Maryja dzieci w Fatimie.

Oto, co Maria Simma usłyszała od dusz cierpiących w czyśćcu

Kościół

Oto, co Maria Simma usłyszała od dusz cierpiących w czyśćcu

Maria Simma (1915-2004) to Austriaczka, prosta wiejska kobieta, która miała łaskę kontaktu z duszami czyśćcowymi. Trzykrotnie usiłowała wstąpić do klasztoru, ale ze względu na stan zdrowia za każdym razem spotykała się z odmową. Od 1940 r. zaczęła mieć widzenia dusz czyśćcowych. Widzeniom tym towarzyszyły dotkliwe cierpienia fizyczne.