Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

O nieskończonej mocy Eucharystii...

Wiara

O nieskończonej mocy Eucharystii...

Dla mnie modlitwa jest uniesieniem serca, jest prostym wejrzeniem skierowanym do nieba, jest okrzykiem wdzięczności i miłości zarówno wśród cierpienia, jak i wśród radości... Jest to coś, co rozszerza moją duszę i jednoczy mnie z Jezusem. (Teresa od Dzieciątka Jezus)

Kard. Burke i bp Schneider o napominaniu Ojca Świętego

Kościół

Kard. Burke i bp Schneider o napominaniu Ojca Świętego

Kard. Raymond Leo Burke oraz bp Athanasius Schneider wydali oświadczenie, w którym wyjaśniają powody skłaniające ich do protestowania przeciwko dostrzegalnemu w Kościele gołym okiem zamieszaniu w dziedzinie doktryny. Tekst ukazał się pod tytułem "Wyjaśnienie na temat wierności papieżowi". Nosi datę 24 września; po polsku został ogłoszony na łamach portalu pch24.pl.

Ks. Henryk Zieliński: O wychowywaniu księży

Kościół

Ks. Henryk Zieliński: O wychowywaniu księży

"Nie będzie to o moim testamencie, ale o Chrystusowym testamencie z krzyża: „Niewiasto, oto syn Twój. Synu, oto Matka twoja”. Nowe znaczenie tych słów dotarło do mnie ze szczególną mocą podczas spotkania Polska pod Krzyżem. Rozważaliśmy je również niedawno z księżmi podczas dnia skupienia w Poznaniu" - pisze ks. Henryk Zieliński na łamach tygodnika "Idziemy".

Jak się modlić gdy brakuje sił

Kościół

Jak się modlić gdy brakuje sił

Jezus nie po to codziennie zstępuje z nieba, aby pozostać w złotym tabernakulum, ale by znaleźć inne niebo, które jest stokroć Mu droższe od tamtego: niebo naszej duszy stworzonej na Jego obraz, żywą świątynię Trójcy Przenajświętszej. (Teresa od Dzieciątka Jezus)

Fot. via Pixabay, CC 0

Zagrożenia

Oto, skąd bierze się gniew - wystrzegaj się go!

Pierwszą przyczyną powstawania gniewu w duszy anachorety jest wytrwałe opieranie się namiętnym myślom pożądliwej części duszy, czyli obżarstwu, nieczystości i chciwości. Atakuje on anachoretę, który jest już bardziej zaawansowany na drodze duchowego rozwoju i oparł się tamtym trzem duchom zła. Brak zaspokojenia „naturalnych” potrzeb: relacji seksualnej, poszukiwania zabezpieczenia materialnego w życiu i ograniczenie przez anachoretę spożywania pokarmów do niewielkich ilości suchego chleba i wody, wprowadza go w stan ogólnego rozdrażnienia. Dzieje się tak, gdyż pewna część jego osobowości, mówiąc językiem biblijnym „stary człowiek”, pożąda ich nadal i nie chce z nich zrezygnować. Taki stan rozdrażnienia bardzo szybko może przerodzić się w gniew lub złość skierowaną na innych ludzi. Dotyka on najczęściej, powiedzielibyśmy współczesnym językiem, ekstrawertyków, czyli ludzi z tendencją do obwiniania innych za swoje własne frustracje. U anachorety, który zwalczał demony pożądliwości, niejak

Screenshot Youtube - Telewizja Dami Radom

Ostatnie pożegnanie o. Huberta Czumy

Wczoraj w Radomiu miały miejsce uroczystości pogrzebowe o. Huberta Czumy. Jezuita ten był niezłomnym wychowawcą młodzieży, a także duszpasterzem ludzi pracy i kapelanem „Solidarności”. Prześladowała go również esbecja.

Screenshot Youtube

Kościół

Od ponad 760 lat ciało św. Klary nie ulega rozkładowi!

Od ponad 750 lat ciało św. Klary z Asyżu spoczywa w nienaruszonym stanie. Dlaczego zakon franciszkański obchodzi wspomnienie liturgiczne - znalezienia ciała św. Klary? Jej ciało wszak nigdzie nie zginęło. Całe życie ta święta związała z Asyżem, tutaj w 1193 r. urodziła się i tutaj 60 lat później zmarła w klasztorze św. Damiana 11 sierpnia 1253 r. Dzień później odbył się jej pogrzeb, któremu przewodniczył papież Innocenty IV. Papież Aleksander IV w 1255 roku ogłosił ją świętą.