Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

(fot. pixabay)

Kościół

Kościół nie obraża człowieka. Musi bronić rodziny

- Najważniejsze zadanie, jakie stoi przed Kościołem to głoszenie Ewangelii Jezusa Chrystusa i pomaganie światu w otwarciu się na miłość Boga – powiedział po spotkaniu rady głównej brazylijkiego episkopatu jego przewodniczący. Abp Walmor Oliveira de Azevedo wezwał także władze sądownicze do uczciwości i roztropności w wydawaniu wyroków oraz do dokładniejszego wyjaśnienia społeczeństwu kwestii przeprowadzania procesów w oskarżeniach o tzw. homofobię. Abp Walmor Oliveira de Azevedo podkreślił, że „lekceważenie wartości etycznych i moralnych, które są ponad ideologiami, jest niebezpiecznym błędem”. Dodał, że przy takim postępowaniu „pojawia się ryzyko niewłaściwej interpretacji w trakcie prowadzonych procesów sądowych”.

Jurodiwi. O świętych szaleńcach w Rosji

Kościół

Jurodiwi. O świętych szaleńcach w Rosji

W Kościele wschodnim jest rozbudowana terminologia dotyczącą kategorii świętości: męczenników, apostołów, równych apostołom, ascetów, wyznawców... Między innymi jest też kategoria, która się nazywa „błogosławieni”. Mówi się o tych ludziach, że oni są szczęśliwi. Po prostu. Oni są błogosławieni, szczęśliwi – mówi ks. Henryk Paprocki w „Teologii Politycznej Co Tydzień”: „Święte szaleństwo”.

(fot. wikipedia/domena publiczna)

Świadectwo

Cud w Medjugorie. W ułamku sekundy Bóg wyciągnął mnie z bagna

- Jestem narkomanem. Dwadzieścia lat byłem uzależniony od heroiny. Trafiłem do Medjugorie z przymusu. Matka postawiła mi ultimatum - albo będę się leczył, albo na ulicę. Nie chciało mi się leczyć, więc myślałem, że przyjadę tutaj, przeczekam, wrócę i będę dalej ćpał. Moja historia potoczyła się trochę inaczej. Pan Bóg miał inny plan. Tutaj, w Medjugorie 18 lat temu po dwudziestu latach nałogu wyciągnął mnie z niego w ułamku sekundy w trakcie adoracji Najświętszego Sakramentu - opowiadał Wiesław ze Wspólnoty Cenacolo podczas 29. Festiwalu Młodych w Medjugorie

Ks. Piotr Glas: Oto, jak działa szatan

Wiara

Ks. Piotr Glas: Oto, jak działa szatan

- Szatan nie może przyjść sam od siebie, chyba, że jest to za zezwoleniem Boga, jak u Hioba. Ale szatan przeważnie przychodzi na nasze zaproszenie. Zapraszamy go do życia - mówił ks. Piotr Glas

(fot. pixabay)

Wiara

Jak zerwać ze złymi nawykami?

„Łatwo wpadam w gniew”, „zbyt dużo piję”, „jestem krytykantem” lub „jestem leniwy” – są to popularne skargi tych, którzy wciąż wierzą, że szlachetność charakteru jest istotnym celem. Osoby te nie czyniłyby tych wyznań, gdyby towarzyszyło im pragnienie przerwania łańcucha złych nawyków. Mogą zrealizować to pragnienie – można zerwać z każdym złym nawykiem. Lecz zerwanie to wymaga czterech rzeczy:

Abp Fulton J. Sheen: Nasze największe zagrożenie

Wiara

Abp Fulton J. Sheen: Nasze największe zagrożenie

Największym niebezpieczeństwem zagrażającym współczesnemu społeczeństwu, niebezpieczeństwem, które doprowadziło do ruiny dawne cywilizacje i które sprowadzi na zagładę naszą własną cywilizację, chyba że temu zapobieżemy, jest utrata poczucia grzechu.

Oto, jak kusi diabeł!

Wiara

Oto, jak kusi diabeł!

Diabeł nie męczy się sprowadzaniem człowieka na manowce, a jego kreatywność jest w tym względzie jest niewyczerpana. Równocześnie nie istnieje lepsza strategia zwalczenia pokusy, jak poznanie jej. Tylko dzięki wiedzy można rozpoznać obecność i działanie złego ducha, a następnie je odrzucić.

(fot. pixabay)

Prześladowanie chrześcijan

Kard. Nichols: Prześladowanie chrześcijan większe niż kiedykolwiek!

- Prześladowanie chrześcijan jest dziś bardziej powszechne, niż kiedykolwiek wcześniej. Wzywam was, abyście modlili się szczególnie za tych, którzy są prześladowani za swoją wiarę w tak wielu częściach świata – powiedział kard. Vincent Nichols podczas Mszy sprawowanej w Lourdes. W wygłoszonej homilii arcybiskup Westminsteru dziękował Bogu, że nawet dzisiaj wspólnota Kościoła ubogacana jest krwią tak wielu męczenników, tych, którzy stawili czoła śmierci i przyjęli ją zamiast odwrócić się od Pana. Angielski hierarcha prosił także o modlitwę szczególnie w intencji osób, które są „marginalizowane w swoim społeczeństwie, pozbawiane wolności, zdrowia i możliwości wyboru z powodu swojej wiary. Myślimy także o tych, którzy umarli za swoją wiarę, młodych i starych, w Afryce, w Azji, w Indiach, w Europie i w Ameryce.” – dodał purpurat.

Kielich mój pić będziecie... Ewangelia na dziś

Kościół

Kielich mój pić będziecie... Ewangelia na dziś

Jezusowe słowa: „Kielich mój pić będziecie”, odnoszą się do każdego chrześcijanina. Są one zaproszeniem do uczestnictwa w kielichu Jezusa, czyli w Jego życiu. Jezus przyszedł na ziemię, aby dzielić się swoim życiem z człowiekiem.