Maria Magdalena żoną Jezusa? Oto wielkie fałszerstwo!
Zwolennicy magdalenizmu, a przynajmniej ich część, idzie jeszcze dalej i nie tylko przypisuje Marii Magdalenie bycia liderką pierwotnego Kościoła, ale także bycie żoną Pana Jezusa...
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Zwolennicy magdalenizmu, a przynajmniej ich część, idzie jeszcze dalej i nie tylko przypisuje Marii Magdalenie bycia liderką pierwotnego Kościoła, ale także bycie żoną Pana Jezusa...
Mądrość, która jest darem Ducha Świętego sprawia poprawność sądu co do rzeczywistości boskich lub, zgodnie z zasadami Bożymi, innych – dzięki pewnemu pokrewieństwu czy jedności z rzeczami Bożymi. Jedność ta powstaje dzięki miłości. Dlatego mądrość, o jakiej tu mowa, zakłada obecność miłości w osobie. Otóż jak wiemy, miłość nie może współistnieć z grzechem śmiertelnym, wynika stąd, że podobnie i mądrość, o jakiej tu mowa, nie może współistnieć z grzechem śmiertelnym. …Jeśli /człowiek/ znajdzie sobie cel w zewnętrznych dobrach ziemskich, jego mądrość nazywać się będzie „mądrością ziemską”, jeśli w dobrach cielesnych, nazywać się „mądrością zmysłową”, jeśli w jakiejś wyniosłości, nazywać się będzie „mądrością diabelską”, ze względu na naśladowanie pychy diabła, o którym mówi księga Hioba 41,25 (Wulgata): „on jest królem wszystkich synów pychy”.
"Szatan istnieje. I ile razy ludziom zaczyna wychodzić coś dobrego to miesza sporej części z nich w genach albo w głowach i stają się oni głupkami, fanatykami, ciemniakami a często też potworami - pisze Walter Chełstowski współtwórca KOD i kariery Jerzego Owsiaka.
Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem
Szwajcaria przygotowuje się na kanonizację Marguerite Bays. Ta XIX-wieczna mistyczka do dziś urzeka ludzi swą prostotą. Była krawcową, co rano pracowała na roli, ale przede wszystkim dużo się modliła, najczęściej różańcem i starała się o najuboższych w swej okolicy, głównie o dzieci. Ubierała je i dokarmiała, a także prowadziła do Boga. W wieku 39 lat została cudownie uzdrowiona z raka jelit. Stało się to w dniu ogłoszenia dogmatu o Niepokalanym Poczęciu Maryi Panny. Nieco później otrzymała stygmaty. Co piątek w stanie ekstazy współuczestniczyła w męce Chrystusa.
Istnieje wiele powodów, dla których współczesny świat przestał wierzyć w piekło; przede wszystkim należy wymienić powód psychologiczny. Jeśli człowiek wiódł nikczemne życie, nie chce on, aby jego niewłaściwe postępowanie zakłócane było przez ostre słowa o sprawiedliwości. Jego pragnienie, aby nie istniała ostateczna kara za jego przestępstwa, staje się ojcem dla przekonania, że nie istnieje takie miejsce jak piekło. Dlatego właśnie nikczemny człowiek zaprzecza istnieniu piekła, podczas gdy święty nigdy nie kwestionuje jego istnienia, lecz jedynie się go boi.
O. Adam Szustak OP: Najpotężniejszy sposób uzdrowienia
W związku z niedawnym apelem polskich biskupów, aby Polacy, z okazji stulecia niepodległości naszego kraju, podjęli wyzwanie "stu dni abstynencji", przypominamy jeden z ważnych tekstów o. Jacka Salija na temat alkoholizmu. Oczywiście, dla osób, które piją alkohol z umiarem, sto dni trzeźwości nie będzie żadnym problemem. Co jednak w sytuacji, gdy jesteśmy uzależnieni od wysokoprocentowych napojów? Czy Pan Jezus, przemieniając wodę w wino na weselu w Kanie Galilejskiej uczynił coś złego? Dlaczego picie alkoholu jest grzechem? Na te wszystkie pytania odpowiada o. Jacek Salij
Trzy miesiące po pożarze odbudowa katedry Notre Dame jeszcze się nie rozpoczęła. Wciąż jesteśmy na etapie zabezpieczania budynku. Potrwa to jeszcze z dwa, trzy miesiące – powiedział rektor katedry ks. Patrick Chauvet.
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Sekret trwałego małżeństwa
1. W jakim znaczeniu świat dowodzi istnienia Boga? (Rz 1,18-21; Ps 14,1; KKK 31-35)
Kręta droga z San Giovanni Rotondo prowadzi do jednego z najwyższych miejsc położonych na półwyspie Gargano – górze św. Michała Archanioła. Na jej szczycie znajduje się sanktuarium – jedyna świątynia na świecie nie poświęcona ludzką ręką.
Swoje świadectwo dedykuję wszystkim, którzy określają siebie jako "wierzący, ale niepraktykujący". Przez wiele lat sam mówiłem o sobie właśnie w ten sposób. Szedłem w złym kierunku, bo w istocie byłem zamknięty na działanie Boga. Teraz, mając już 30 lat, czuję się jak raczkujące niemowlę w nowej rzeczywistości świata, którą otworzył przede mną Pan Bóg za pośrednictwem Niepokalanego Serca Maryi, Królowej Polski z Jasnej Góry.
Tym środowiskom zależy na tym, żeby wprowadzać w błąd. Nie możemy liczyć na dobrą wolę tych środowisk, aby stanęły na gruncie uczciwości i rzetelności samookreślenia - mówił ks. prof. Paweł Borkiewicz, odnosząc się do fałszywego listu biskupów opublikowanego w Gazecie Wyborczej.