Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. Benhur Arcyan via Wikipedia, CC 0

Kościół

Papież: Panie Jezu, pomóż nam zobaczyć w Twoim Krzyżu wszystkie krzyże świata

W rzymskim Koloseum zostało odprawione nabożeństwo Drogi Krzyżowej pod przewodnictwem Papieża Franciszka. Mówił on o współczesnych krzyżach ludzi spragnionych chleba i miłości, porzuconych przez własne dzieci; krzyżach migrantów znajdujących zamknięte drzwi i krzyżach maluczkich, zranionych w swej niewinności i czystości; krzyżu Kościoła atakowanego od wewnątrz i z zewnątrz. Tekst wielkopiątkowych rozważań przygotowała włoska misjonarka s. Eugenia Bonetti. Przy jednej ze stacji krzyż nieśli Polacy.

Fot. Pixabay, CC 0

Kościół

Episkopat przypomina: Dziś obowiązuje POST ŚCISŁY!

W Wielki Piątek obowiązuje post ścisły, co w praktyce oznacza, że ograniczamy się do spożycia trzech posiłków, w tym tylko jednego do syta (od 18 do 60 roku życia). Oprócz tego, tak jak w każdy piątek, wierni są zobowiązani do wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych (od 14 roku życia) – przypomina rzecznik Episkopatu ks. Paweł Rytel-Andrianik.

Cała prawda o ateistach, czyli rzecz o kulturze

Wiara

Cała prawda o ateistach, czyli rzecz o kulturze

"Kiedyś do rabina przyszedł młody Żyd i powiedział:- Rabbi, ja już jestem nowoczesny Żyd - ja jestem niewierzący- No dobrze - rzekł rebe - a Torę ty przeczytałeś?- A po co mnie czytać Torę, jak ja jestem ateista?- A o Mojżeszu, prorokach i Dawidzie to ty coś wiesz?... ... - Nie rabbi, dla mnie to bez sensu - ja jestem ateista...- A Dziesięć Przykazań ty znasz?- Oj rabbi, nie znam tego wszystkiego, bo ja jestem ateista...- To jak ty nie czytałeś Tory, jak ty nie wiesz nic o Mojżeszu, prorokach i Dawidzie, jak ty nie znasz tego wszystkiego, to ty jesteś zwyczajny nieuk, a nie ateista"