Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

screenshot Youtube - Salve Net

Wiara

Jezu, Ty się tym zajmij. I dzieją się cuda

- Mogłabym powiedzieć, że to Pan Jezus z Matką Bożą wybudowali ten dom, bo ja powiedziałam Bogu "Ty się tym zajmij, bo ja się nie znam na budowie, nie mam o tym pojęcia". To miał być mały domek, nie wiem sama, jak to się stało, że powstał taki duży dom w Legionowie - mówiła s. Jolanta Glapka

O. Michał Chaberek OP: Darwin i katolicka teologia

Kościół

O. Michał Chaberek OP: Darwin i katolicka teologia

Kiedy katoliccy ewolucjoniści oddzielają „Darwina” od „darwinizmu” to nie oddzielają mechanizmu biologicznego od wielkich postulatów (takich jak powszechne wspólne pochodzenie), gdyż te wielkie postulaty stanowią cały sens teorii Darwina. Tymczasem naukowy jest tylko mechanizm Darwina, który nie stanowi przedmiotu kontrowersji – pisze o. Michał Chaberek OP w „Teologii Politycznej Co Tydzień”.

zdj. screen Youtube

Wiara

Zazdrościsz świętym? Posłuchaj

"Nie zazdrośćmy świętym prywatnych objawień. Nie tędy droga, To, co najważniejsze nie odbywa się w ekstazach, tylko w tym, co proste. U świętych rzeczy nadzwyczajne zawsze prowadziły do zwyczajności, aby w tym, co prozaiczne, odnaleźć Pana Boga"- mówi ks. Piotr Śliżewski w nowym filmie z cyklu "Jedna myśl".

Fot. Fczarnowski via Wikipedia, CC 3.0

Wiara

Bł. ks. Michał Sopoćko: O wielkich pożytkach Komunii duchowej

Obecnie wiele osób zostaje pozbawionych Komunii Świętej w miejscach odległych od kościołów i kapłanów, np. w więzieniach, przy pracy na wakacjach itp. Mimo to może korzystać z błogich skutków wyżej wymienionych przez przyjmowanie Komunii duchowej. Komunia duchowa polega na gorącym pragnieniu przyjęcia Pana Jezusa z pobudki miłości napełniającej serce. Ta Komunia pragnienia, zwana Komunią duchową, jest niezmiernie pożyteczna dla duszy, gdyż wzbudza w niej pociąg do rzeczy Boskich i do życia doskonałego, daje moc do ćwiczenia się cnotach i przynosi niekiedy więcej korzyści niż Komunia sakramentalna przyjęta z mniejszą miłością. Nadto ma tę samą korzyść, że można przyjmować ją codziennie w każdej chwili dnia i nocy, w każdym miejscu, a szczególnie przy nawiedzeniu Przenajświętszego Sakramentu.

screenshot Youtube - bonifratrzy

Wiara

To tu bije serce Matki – Maryi Uzdrowienia Chorych

Tu znajdują ukojenie dla swojego bólu, smutku i utrapienia, pocieszenie w chorobie, tu mogą przyjść, powierzyć swoje troski, błagać o ratunek i dziękować za otrzymane łaski. W szpitalnej kaplicy, w małym sanktuarium ojców bonifratrów bije serce Matki – Maryi Uzdrowienia Chorych