Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

fot. screen youtube.com

Kościół

Kard. Müller: potrzebujemy pojednania i nawrócenia

„Wszyscy powinniśmy podjąć współpracę, aby przezwyciężyć kryzys, który narusza wiarygodność Kościoła. (…) Mam nadzieję, że Papież będzie mógł wystąpić z inicjatywą pojednania” – powiedział kard. Gerhard Müller w wywiadzie dla portalu Vatican Insider. Odniósł się on do wewnątrzkościelnych napięć między stronnictwami postępowców i konserwatystów, które przybrały na sile po ujawnieniu skandali nadużyć seksualnych, a zwłaszcza sprawy byłego kardynała Theodore’a McCarricka.

Oto Stary Testament w pigułce wyłożony przez św. Piusa X

Wiara

Oto Stary Testament w pigułce wyłożony przez św. Piusa X

Każdy dobry katolik powinien znać Stary Testament jak własną kieszeń. Powinien, ale nie zawsze zna. Stary Testament jest długi, bywa trudny i może się zdarzyć, że ten czy ów, skądinąd bardzo pobożny uczeń Chrystusa, ma pewne braki w swojej wiedzy...

Fot. David Shankbone via Wikipedia, CC 3.0

Wiara

Czy Żydzi ciągle są narodem wybranym?

Roman Zając Któż jak Bóg 6/2015 Czy Żydów można nadal nazywać narodem wybranym? Podobno żydowski Talmud jest dziełem wymierzonym przeciwko chrześcijaństwu. Czy to prawda?

screenshot Youtube - RCS TV

Wiara

Ks. Piotr Glas: Religia nie jest twoją prywatną sprawą!

"Pójdź za Mną" - te słowa wypowiada Bóg do każdego z nas - i do tych, którym wydaje się, że są blisko Niego i pełnią Jego wolę, i do tych, którzy już dawno odeszli od Boga. Jezus pyta nas dziś także jaka nas nasza tożsamość katolicka - gdyż to ona wskazuje, za kim naprawdę idziemy. Słowo wygłoszone w bazylice kolegiackiej w Krośnie (2018).

,,Wychowano mnie według wskazań diabla''

Tylko u nas

,,Wychowano mnie według wskazań diabla''

Jestem przykładem człowieka, który przez pierwsze 21 lat swojego życia był wychowywany wedle zamiarów diabła. Nie będąc ochrzczony, w wieku sześciu lat zauważyłem, że moi rodzice zmieniają kolor ciała. Pamiętam jak podszedłem do mojego ojca i zapytałem: „Tatuś, dlaczego jesteś pomarańczowy? A teraz dlaczego jesteś błękitny?" Mój ojciec bardzo się martwił. Podejrzewał, że jestem chory psychicznie. Moje pytanie wynikało z faktu, że zacząłem widzieć aurę (inaczej: Tumo, Prana, Ci lub Ki), która zmienia swoje zabarwienie w zależności od sytuacji psychofizycznej człowieka. Niezrozumiany przez otoczenie (nie tylko rodziców, także przez kolegów) zamknąłem się w sobie i popadłem bardzo szybko w kompleks wyższości. Dlaczego? Ponieważ stopniowo doskonaląc zdolności parapsychiczne mogłem wiedzieć i widzieć u innych to, co dla nich samych było nie dostrzegalne. Skupiłem się na głosie w umyśle, który instruował mnie, w jaki sposób rozwijać te umiejętności do entej potęgi.

Prodromy Paruzji. Znaki zapowiadające powtórne przyjście Chrystusa

Wiara

Prodromy Paruzji. Znaki zapowiadające powtórne przyjście Chrystusa

Mimo, iż czas paruzji jest nam nieznany, Bóg daje ludziom pewne znaki, które mają pomóc chrześcijanom przygotować się na powtórne przyjście Jezusa. Ma to pomóc tym, którzy nie żyją w gotowości. Chodzi tu mianowicie o pewne wydarzenia, które muszą się dopełnić przed paruzją: -> nawrócenie Izraela-> powszechne głoszenie Ewangelii-> ogólne zaburzenia-> zamieszanie i nieład w Kościele-> pojawienie się antychrysta 1) Nawrócenie Izraela

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Chrystus w objawieniach powiedział Catalinie, czego doznaje dusza podczas spowiedzi

Przedstawiamy kolejny opis mistycznych doświadczeń Cataliny, współcześnie żyjącej Boliwijki. Tym razem dotyczy on sakramentu pojednania. Opisane przez autorkę widzenia są udzielonymi jej przez Boga przeżyciami mistycznymi. Poprzez wzruszające obrazy, Pan Bóg pragnął podkreślić ważność sakramentu pojednania oraz ukazać całą prawdę o tym, co dokonuje się podczas każdej spowiedzi. Pragniemy przypomnieć, że władze kościelne w Cochabamba, z Arcybiskupem Renę Fernandezem Apaza na czele, uznały doświadczenia mistyczne Cataliny oraz jej pisma za prawdziwe znaki Boże, dlatego zezwoliły na ich publikację.

Fot. Xhienne via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Wiara

Dokładnie 188 lat temu objawiony został Cudowny Medalik

Piotr Labouré i Ludwika z domu Gontard, rodzice św. Katarzyny, byli szczęśliwym małżeństwem żyjącym w Burgundii w miejscowości Fain-les Moutiers. Bóg pobłogosławił ich związek. Mieli jedenaścioro dzieci: 8 chłopców i 3 dziewczynki.