Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Nawrócenie córki oficera SB. Coś pięknego! - ŚWIADECTWO

Kościół

Nawrócenie córki oficera SB. Coś pięknego! - ŚWIADECTWO

Urodziłam się w 1955 r. w rodzinie komunistycznej. W środowisku, w którym żyłam, nikt nigdy nie mówił o Bogu, nie było modlitwy. W niedzielę tata zabierał mnie do kina na poranek filmowy dla dzieci. Kiedy miałam pięć lat urodził się mój brat i pamiętam, że bardzo chciałam wyrzucić go przez okno. Wychowałam się kolejno: w żłobku, przedszkolu, na podwórku. Mama pracowała w domu, miała pracę chałupniczą i moja obecność zawsze jej przeszkadzała. Jak było Boże Narodzenie ubieraliśmy choinkę i tata robił prezenty dla wszystkich, było dużo radości. Tata był człowiekiem bardzo milczącym, nigdy nie było rozmów, tylko uwagi np. - "jak pies je, to nie szczeka". Nie było przytulania, serdeczności, ale kiedyś usłyszałam, że miłości nie wyraża się w słowach tylko w czynach.

Demony seksu i egzorcyzm... MOCNY wykład ks. Glasa!!!

Zagrożenia

Demony seksu i egzorcyzm... MOCNY wykład ks. Glasa!!!

Grzechy przeciwko czystości sprowadzają najwięcej dusz do piekła - tę wstrząsającą prawdę przekazała Maryja bł. Hiacyncie w Fatimie. Ks. Piotr Glas tłumaczy, czym jest rzeczywistość wiecznego potępienia, czym są egzorcyzmy, a przede wszystkim ostrzega, iż grzechy przeciwko VI przykazaniu nie tylko zostawiają głębokie rany, ale są realną drogą wejścia szatana w życie człowieka. W filmie wykorzystano autentyczne nagrania audio z egzorcyzmów prowadzonych przez ks. Piotra Glasa.

Ubóstwo, prześladowania, samotność - oto nasza droga

Kościół

Ubóstwo, prześladowania, samotność - oto nasza droga

O trzech wymiarach ubóstwa mówił Papież podczas Mszy w Domu św. Marty. Wskazał na potrzebę wolności od rzeczy materialnych, następnie na pokorną akceptację prześladowań z powodu Ewangelii oraz wytrwałość w obliczu samotności u kresu życia. W homilii odniósł się do Ewangelii św. Łukasza o rozesłaniu 72 uczniów (10, 1-9) oraz historii św. Pawła, którego w czasie pierwszej rozprawy sądowej wszyscy opuścili (2 Tm 4, 9-17a).

Fot. Pixabay, CC 0

Kościół

Ludmiła Grygiel, przyjaciółka papieża: Powrót do Jana Pawła II jest konieczny dla ratowania rodziny!

– Chciałabym, żeby ludzie powrócili do nauczania Jana Pawła II, nie tylko do gestów i sentymentalnych spotkań. Ten powrót jest czymś niezbędnym, ponieważ papieskie nauczanie zawiera odpowiedzi na problemy współczesnego człowieka. – mówiła Ludmiła Grygiel – przyjaciółka papieża i autorka książek o św. Faustynie i Bożym Miłosierdziu – w wywiadzie dla biura prasowego archidiecezji krakowskiej.

screenshot Youtube - Tyniec

Wiara

Śmierć – czy jest się czego bać? O. Leon Knabit OSB

„Wszystko pięknie, ale jednak już samo słowo „śmierć” brzmi dość niepokojąco… Czy ci, którzy mają nadzieję na zbawienie, nie boją się śmierci? Czy są zupełnie niewzruszeni? Chyba nie całkiem. Co więcej, obawa przed umieraniem wiąże się z wieloma czynnikami – bo odchodząc z tego świata zostawiamy swoich bliskich, nie wiemy, co z nimi będzie. Stajemy też na progu nieznanego – nie możemy sobie nawet wyobrazić, na jaką ścieżkę wstępujemy. A co, jeśli to ci inni mają rację i tam nic nie ma?…” - czytamy na stronie o. Leona Knabita OSB na Facebooku.

screenshot Youtube

Kościół

Czy dziecko może płakać w kościele? Papież odpowiada!

Ojciec Święty Franciszek odwiedził swego czasu parafię San Giuseppe all’Aurelio pod Rzymem. W wygłoszonym wówczas kazaniu mówił o radości chrześcijanina – oraz o dzieciach, które płaczą i ciągle ruszają się w kościele. Rzecz omówił portal "Catholic Culture".

Fot. Pixabay, CC 0

Kościół

Spowiadasz się podczas Mszy Świętej? Przeczytaj!

Zastanawialiście się kiedyś, czy spowiadając się w czasie mszy świętej zachowujecie się aby na pewno w porządku? W końcu z jednej strony uczestniczycie w świętym misterium, a z drugiej... zdenerwowani stoicie w kolejce do konfesjonału! Kościół święty rozwiązał jednak tę trudność. Oficjalne dokumenty mówią jasno: Tak, można spowiadać się w czasie Mszy świętej. Nie oznacza to jednak, by tak było dobrze! Najlepiej jest spowiadać się przed mszą świętą! Jeżeli jednak nie masz innego wyjścia i naprawdę potrzebujesz spowiedzi właśnie w czasie mszy, to taka możliwość istnieje!

Fot. Pixabay, CC 0

Świadectwo

Wstrząsające. Świadectwo nawróconego seksoholika

„Nie oddawaj siebie na wolę swych żądz, abyś jak bawół nie był [nimi] miotany. Liście zmarnujesz, owoce zniszczysz i pozostawisz siebie jak uschłe drzewo. Zła żądza zgubi tego, kto jej nabył, i uczyni go uciechą dla wrogów” (Syr 6, 1-4).