Tag
Tag: wiara
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Módl się o ochronę do św. Michała Archanioła!
Święty Michale Archaniele, Ty który wybrałeś Boga jako swoje największe dobro,
Niesamowita wizja św. Jana Bosko, która spełnia się na naszych oczach
Św. Jan Bosco wieczorem 26 V 1862 roku dostąpił widzenia, które ma wielkie znaczenie dla naszych czasów:
Bilokacja, uzdrowienia, wskrzeszenie. Niezwykłe dary św. Jana Bosko
Jan Bosko urodził się 16 sierpnia 1815 r. w Becchi (ok. 40 km od Turynu). Był synem piemonckich wieśniaków. Gdy miał 2 lata, zmarł jego ojciec. Jego matka musiała zająć się utrzymaniem trzech synów. Młode lata spędził w ubóstwie. Wcześnie musiał podjąć pracę zarobkową. Kiedy miał 9 lat, Pan Bóg w tajemniczym widzeniu sennym objawił mu jego przyszłą misję. Zaczął ją na swój sposób rozumieć i pełnić. Widząc, jak wielkim powodzeniem cieszą się przygodni kuglarze i cyrkowcy, za pozwoleniem swojej matki w wolnych godzinach szedł do miejsc, gdzie ci popisywali się swoimi sztuczkami, i zaczynał ich naśladować. W ten sposób zbierał mieszkańców swojego osiedla i zabawiał ich w niedziele i świąteczne popołudnia, przeplatając swoje popisy modlitwą, pobożnym śpiewem i "kazaniem", które wygłaszał. Było to zwykle kazanie, które tego dnia na porannej Mszy świętej zasłyszał w kościele parafialnym.
Jan Mosdorf: Brzask renesansu katolickiego
Będę szczery. Nie od razu - ja przynajmniej, - doszedłem do tego stanowiska, a i dziś, sądzę, z katolickiego punktu widzenia można mi niejedno zarzucić. Z początku, porzucając czysto pogański nacjonalizm, do którego byłem głęboko przywiązany, ulegałem wahaniom, bojąc się wręcz o czystość swego narodowego stanowiska. Zacząłem podchodzić do katolicyzmu od strony socjologicznej, od jego wartości społecznej, traktowałem go utylitarnie, nie w wulgarnem, oczywiście znaczeniu tego słowa, polegającym na korzyści sojuszu z klerem, ale w tym szerszym, maurrasowskiem, uznającem pozytywne walory doktryny i ustroju Kościoła dla wychowania społeczeństwa. Później dopiero zrozumiałem, źe wchodzą tu w grę problemy duchowe niezależne w ogóle od stosunku jednostki do społeczeństwa, problemy natury moralnej o charakterze najzupełniej osobistym Ale nie miejsce tu, by je poruszać. Wystarczy powiedzieć sumarycznie, źe dogoniłem młodszych od siebie, nie ja jeden zresztą i że całe młode pokolenie patrzy mniej
Dr Tomasz Gałuszka OP: Bez Boga jesteśmy najbardziej smutnymi istotami ze wszystkich istot
Czym jest łaska uświęcająca i co nam daje? W jaki sposób otrzymujemy łaskę uświęcającą? Co się dzieje, gdy jesteśmy w stanie łaski? Czym jest chrzest w Duchu Świętym?
Z mroków masonerii ku światłu Chrystusa
"Niespokojne jest serce moje, póki nie spocznie w Tobie" - tę prawdę odkrytą przez św. Augustyna można zastosować do wielu życiorysów współczesnych. Po jakich drogach błąka się myśl człowieka, gdzie w swych poszukiwaniach odpowiedzi dochodzi, a gdzie ją definitywnie znajduje - możemy odczytać, w życiu współczesnego lekarza francuskiego Maurice Caillet.
Ku pokrzepieniu! Orędzie z Siekierek wciąż aktualne
Orędzia / Przesłania Jezusa Chrystusa i Najświętszej Maryi Panny przekazane Władysławie Fronczak w okresie 3 maj 1943 – 15 wrzesień 1949 r.
Zaproś Chrystusa i zacznij... NOWE ŻYCIE! Przepiękna modlitwa!
"Przybądź Panie Jezu, osłoń mnie Najdroższą Krwią Twoją i napełnij Swoim Duchem Świętym..." Chcesz zmienić swoje życie? Nie zapomnij zaprosić Pana Jezusa, a zobaczysz, jak wszystko zacznie się układać! Oto przepiękna modlitwa:
O. Piotr Rostworowski OSB: Z życiem wewnętrznym jest podobnie jak z lotem rakiety startującej z ziemi...
W starożytności chrześcijańskiej ludzie żyli liturgią. W niej zwracali się do Boga i poznawali Go z gorącością duszy. Potem przyszła teologia scholastyczna, wysuszająca. Jako następstwo tego przyszła reakcja: uczuciowość, egocentryzm, postawa, w której liczą się tylko moje przeżycia. Teraz trzeba wrócić do liturgii. Skończyła się już prosta, bezkrytyczna wiara… (Piotr Rostworowski OSB / EC)
Jak wygląda świat anielskich duchów? Wyjaśnia ks. Prusakiewicz
Jak wygląda świat anielskich duchów? Jakiej płci są aniołowie? Ile mają lat? W jakim wieku się rodzą, a w jakim umierają? Czy można posłać komuś swojego anioła stróża?
Gala Kwartalnika ,,Wyklęci''. Zapraszamy!
Już po raz trzeci w Muzeum Armii Krajowej w Krakowie odbędzie się uroczysta gala Kwartalnika „Wyklęci”, w trakcie której spotkają się kombatanci, rodziny Bohaterów, a także liderzy lokalnych środowisk patriotycznych. Wręczone zostaną Nagroda im. Sierż. Józefa Franczaka „Lalusia” oraz Nagroda im. Michała Krupy „Wierzby” za wybitne zaangażowanie na rzecz przypominania o bohaterach powojennego podziemia. Wydarzenie uświetni koncert znanego barda Andrzeja Kołakowskiego. 1 lutego 2019 r. o godzinie 17:45 – zapraszamy!
Ks. Piotr Glas: Oto PRAWDZIWE znaki działania Ducha Świętego
Trzeba dziś otwierać się na działanie Ducha Świętego bardziej niż kiedyś - przypomina ks. Piotr Glas. - Potrzeba jednak rozwagi i umiejętności odróżniania Bożego Ducha od duchów zwodzicielów. Oddanie swojego życia duchowego Maryi gwarantuje prawidłową ścieżkę duchowego rozwoju. Ks. Piotr Glas uczy także, po czym rozpoznać, że Duch Święty owocnie w nas działa oraz przypomina, że działanie Ducha Świętego to nie tylko uzdrowienie i fajerwerki, ale wezwanie do oczyszczenia, realnego kroczenia za Jezusem Ukrzyżowanym. Zapis konferencji wygłoszonej na Forum Charyzmatycznym w Szczecinie, 12 maja 2018 roku.