Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. Joanna Adamik (Archidiecezja Krakowska) via Flickr

Kościół

,,Krew męczenników jest nasieniem chrześcijan''

- Tam, gdzie są męczennicy, tam również w sposób dramatyczny do głosu dochodzi prawda. Jest to prawda o Bogu i człowieku. Prawda o Jezusie Chrystusie, który z miłości do nas, oddał swoje życie. - mówił arcybiskup Marek Jędraszewski podczas Mszy św. dla Międzynarodowej Solidarności Trynitarskiej, odprawionej w intencji prześladowanych chrześcijan w Kaplicy Domu Trójcy Świętej w Krakowie.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Jak należy walczyć ze złem?

Szokującą zasadą polityki Jezusa Chrystusa, Jego receptą na lepszy świat, na lepsze ustroje polityczne i społeczne jest miłość do nieprzyjaciół. To przykazanie, które jest sercem religii Chrystusa, posiada jeszcze w Ewangelii inne sformułowanie, bardziej pikantne, bardziej gorszące, bardziej wzbudzające nasz sprzeciw. W Kazaniu na Górze Jezus mówi: Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb. A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię ktoś uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz. Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź i dwa tysiące. Dąj temu, kto cię prosi, i nie odwracaj się od tego, kto chce pożyczyć od ciebie (Mt 5, 38-42).

(fot. youtube)

Wiara

O. Adam Szustak: To jest pożegnanie

„Potrzebuję pokuty i potrzebuję zanieść to do grobu Bożego. Więc idę. Widzimy się w sierpniu. To będzie błogosławiony czas dla mnie i dla was, bo jesteśmy jedną rodziną. Odnawiajmy Kościół, bo musi wreszcie przyjść wiosna Kościoła” - powiedział o. Adam Szustak, który pieszo pielgrzymuje do Jerozolimy. „Postanowiłem, że pójdę pieszo z Krakowa, od grobu św. Jacka, pierwszego dominikanina, do grobu Pana Jezusa. Pójdę na około, przez Słowację, Węgry, Chorwację, Włochy, bo chciałbym poprosił jeszcze o błogosławieństwo papieża Franciszka” – powiedział o. Szustak.

Co Bóg powiedział św. Katarzynie o homoseksualizmie?

Wiara

Co Bóg powiedział św. Katarzynie o homoseksualizmie?

Grzech ten jest tak obrzydliwy dla Mnie, który jestem najwyższą i wieczną czystością, że przez ten jeden grzech zniszczyłem pięć miast z wyroku mej boskiej sprawiedliwości (por. Mdr 10,6; Rdz 19,24-25; Iz 13,19; Rz 9,29), która nie mogła go ścierpieć. Tak wstrętny był Mi ten grzech. I nie tylko Mnie, lecz i samym diabłom (których ci nieszczęśni obrali sobie za swych panów). Nie aby czuli odrazę do złego: nie lubią oni dobra, lecz z powodu swej natury, która była naturą anielską, odpycha ich widok tego potwornego grzechu, popełnianego obecnie. Wprawdzie rzucają oni zatrutą strzałę pożądliwości, lecz, gdy dochodzi do samego grzechu, uciekają z powodu, który ci podałem

Kard. Nycz: Dzięki miłosierdziu Bożemu wszyscy żyjemy

Kościół

Kard. Nycz: Dzięki miłosierdziu Bożemu wszyscy żyjemy

Dzięki miłosierdziu Bożemu wszyscy żyjemy i dzięki Bożemu miłosierdziu mamy nadzieję w Panu i ufność, że to świadectwo bycia przy Chrystusie miłosiernym polega i na głoszeniu Chrystusa miłosiernego - podkreślił kard. Kazimierz Nycz podczas mszy św. odprawionej w niedzielę warszawskiej parafii Miłosierdzia Bożego św. siostry Faustyny.

Ogólnopolska Niedziela Modlitw za kierowców

Wiara

Ogólnopolska Niedziela Modlitw za kierowców

Ostatnia niedziela kwietnia to zatwierdzony w kalendarzu duszpasterskim Konferencji Episkopatu Polski dzień szczególnej modlitwy za kierowców i wszystkich poruszających się po drogach. W tym roku hasłem obchodzonej 28 kwietnia Niedzieli Modlitw za Kierowców są słowa „W mocy Ducha z Miłością na każdej drodze”.

Ks. Mirosław Matuszny: Czy jestem miłosierny?

Wiara

Ks. Mirosław Matuszny: Czy jestem miłosierny?

Druga niedziela w okresie Wielkanocy przypomina nam o niezwykle ważnym aspekcie przykazania miłości Boga i bliźniego. Oto bowiem miłosierdzie, tak często odmieniane dziś przez wszystkie przypadki w rzeczy samej jest pochyleniem się Boga nad grzesznikiem.

Liturgia na dziś: Niedziela Miłosierdzia Bożego

Wiara

Liturgia na dziś: Niedziela Miłosierdzia Bożego

PIERWSZE CZYTANIEDz 5, 12-16Wiele znaków i cudów działo się przez ręce Apostołów wśród ludu. Wierzący trzymali się wszyscy razem w krużganku Salomona. A z obcych nikt nie miał odwagi dołączyć się do nich, lud zaś ich wychwalał.Coraz bardziej też rosła liczba mężczyzn i kobiet, przyjmujących wiarę w Pana. Wynoszono też chorych na ulice i kładziono na łożach i noszach, aby choć cień przechodzącego Piotra padł na któregoś z nich. Także z miast sąsiednich zbiegało się mnóstwo ludu do Jerozolimy, znosząc chorych i dręczonych przez duchy nieczyste, a wszyscy doznawali uzdrowienia.

fot. Itto Ogami, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia

Kościół

Mija 5. rocznica kanonizacji św. Jana Pawła II

27 kwietnia obchodzimy 5. rocznicę kanonizacji św. Jana Pawła II. Wtedy była to Niedziela Miłosierdzia Bożego. W tym dniu przypadają również 80. urodziny kard. Stanisława Dziwisza, wieloletniego sekretarza św. Jana Pawła II. Z tej okazji kard. Dziwisz powraca do wspomnień związanych z papieżem Wojtyłą.