Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. Michael Tav via Wikipedia, CC 4.0 / wikipedia, CC 0

Wiara

Szkaplerz to nie magia - z nim walczysz o niebo!

Najświętsza Maryja Panna z Góry Karmel, Której wspomnienie liturgiczne dziś obchodzimy, bardziej może znana jako Matka Boża Szkaplerzna, szczególnie czczona jest wśród karmelitów, a Jej łaskami słynący obraz znajduje się w Czernej koło Krzeszowic. Szkaplerzem, oprócz wierzchniej części ubioru zakonnego, nazywany także szatę Maryi, którą każdy świecki może przyjąć, oddając się tym samym pod opiekę Matki Bożej. Oczywiście, jeśli tylko chce. Szkaplerz nosili wielcy święci: Jan Maria Vianney, Alfons Maria Liguori, Jan Bosco. Nosił go także św. Jan Paweł II.

Watykan stanowczo przeciw prześladowaniu chrześcijan

Kościół

Watykan stanowczo przeciw prześladowaniu chrześcijan

W alarmującym tempie rośnie skala prześladowań i dyskryminacji, których doświadczają chrześcijanie. Wspólnota międzynarodowa nie wyciąga z tego żadnych konsekwencji, albo w ogóle nie zwraca na to uwagi. Prześladowcy chrześcijan mogą liczyć na bezkarność – mówił wiceszef papieskiej dyplomacji podczas prezentacji raportu na temat prześladowania chrześcijan.

(fot. pixabay)

Kościół

Katolicyzm w Belgii umiera, a Episkopat wzywa do... nawrócenia ekologicznego

Belgijscy biskupi wzywają swych rodaków do nawrócenia ekologicznego. Piszą o tym w specjalnym liście pod tytułem: „Czas na stworzenie: zapewnić przyszłość ziemi i wszystkim jej mieszkańcom”. Punktem wyjścia dla refleksji belgijskiego episkopatu są ekologiczne raporty. Jeden z nich przygotowany przez ONZ wskazuje, że w skali całego świata co ósmy gatunek zwierząt i roślin jest zagrożony wyginięciem. Inny, opracowany przez grupę ekspertów alarmuje, że do 2030 r. trzeba zmniejszyć o połowę emisję dwutlenku węgla, aby ograniczyć ocieplenie klimatu do 1,5 stopnia Celsiusa. Warto zauważyć, że kraje Beneluxu to region o wysokiej emisji dwutlenku węgla. Liderem jest tu Luksemburg, który w przeliczeniu na mieszkańca produkuje dwa razy więcej dwutlenku węgla niż Polska.

(fot. pixabay)

Wiara

Anioły istnieją naprawdę. Oto dowód!

Wielu ludzi myśli, że aniołowie występują tylko na kartach Pisma Świętego czy w życiorysach świętych. Prawdę mówiąc, sam tak myślałem. Przynajmniej do czasu, kiedy osobiście doświadczyłem realnej, niezwykłej pomocy jednego z nich. Był początek sierpnia 1994 roku…

Kapłani powracają do sutanny

Kościół

Kapłani powracają do sutanny

Francuscy księża ponownie przekonują się do sutanny – donosi stołeczny dziennik Le Parisien. Jeszcze kilkanaście lat temu wydawało się, że sutanna zniknęła na dobre z francuskiego Kościoła i pozostaje zarezerwowana wyłącznie dla tradycjonalistów, dziś chętnie powraca do niej nowe pokolenie kapłanów. To nie jest kwestia nostalgii, lecz przynależności – wyznaje 44-letni paryski proboszcz Simon Chouanard.

Wreszcie udało mi się odmówić całą nowennę pompejańską!

Wiara

Wreszcie udało mi się odmówić całą nowennę pompejańską!

„DZIĘKI tej płycie wreszcie udało mi się odmówić całą nowennę pompejańską!”, „To nieodzowna pomoc gdy masz wiele pracy i brak ci czasu na nowennę, z płytą odmawiam nowennę łatwo i szybko, polecam wszystkim!” Takie opinie można usłyszeć o tej właśnie płycie z Nowenną Pompejańską.

Bp Ignacy Dec: Mówimy nie szkodliwej ideologii LGBT!

Kościół

Bp Ignacy Dec: Mówimy nie szkodliwej ideologii LGBT!

Chcemy mieć Polskę katolicką i Europę chrześcijańską; chcemy być w Europie, w której będzie się uznawało Boga za gwaranta ładu moralnego w życiu indywidualnym i społecznym, prywatnym i publicznym - mówił biskup Ingacy Dec do zebranych na Jasnej Górze pielgrzymów.

Ks. Andrzej Paś: A swego bliźniego jak siebie samego

Wiara

Ks. Andrzej Paś: A swego bliźniego jak siebie samego

Kiedy wiemy dokładnie, że ta właśnie osoba jest moim przyjacielem? Że jej ufamy, że możemy na nią zawsze liczyć? To przekonanie pojawia się z reguły z biegiem lat. I widać to dopiero z perspektywy czasu, jak z różnych doświadczeń życiowych wyłania się prawdziwa przyjaźń i prawdziwy przyjaciel. Pismo Święte mówi, że kto znalazł przyjaciela, znalazł skarb. A Księga Przysłów zapewnia: „Przyjaciel kocha w każdym czasie, a bratem się staje w nieszczęściu”.