Polska pod Krzyżem: bp Mering błogosławi i zaprasza
We Włocławku, gdzie ma się odbyć "Polska pod Krzyżem", organizatorzy oczekują ok 100 tysięcy osób. Tak naprawdę jednak nikt nie wie ilu może przyjechać.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
We Włocławku, gdzie ma się odbyć "Polska pod Krzyżem", organizatorzy oczekują ok 100 tysięcy osób. Tak naprawdę jednak nikt nie wie ilu może przyjechać.
W ostatnim czasie wzmogły się ataki na Kościół ze strony antychrześcijańskich środowisk. Bluźnierstwa zaczęły szerzyć się na nieznaną nam skalę. Usłyszeliśmy o księżach popełniających samobójstwa i porzucających stan kapłański. Na całym świecie ma miejsce masowe odejście od wiary. To co dotychczas było jasno nazywane grzechem staje się przedmiotem debaty. Płoną kościoły i katedry. Tę listę moglibyśmy jeszcze wydłużać. Lepiej jednak zadać sobie pytanie: co możemy teraz zrobić? Jesteśmy chrześcijanami, ludźmi nadziei i znamy siłę modlitwy. A znakiem zwycięstwa jest dla nas Krzyż Chrystusa. Dlatego zapraszamy wszystkich na wspólną modlitwę w blasku Krzyża Chrystusowego. Wydarzenie rozpoczyna się 14 września o godzinie 11:00. Wszystkich uczestników prosimy o jak najwcześniejsze przybywanie. Podróż na miejsce może mieć charakter pielgrzymki. Trwają bardzo intesywne prace nad szczegółowym programem godzinowym. Wydarzenie składa się zasadniczo z dwóch części. W sobotę poprzez: sakrament spowi
- Chrześcijanin jest zatem nowym człowiekiem w Chrystusie. Na wzór św. Pawła powinien on dążyć do tego, aby w szczerości i prawości swego serca mógł kiedyś powiedzieć o sobie: „Teraz zaś już nie ja żyję, lecz żyje we mnie Chrystus”- mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski podczas Mszy św. odprawionej w kościele opackim św. Szczepana w Isola della Scala. W miejscowowści San Giovanni Lupatoto poświęcił miejsce, w którym zostanie umieszczona kopia krzyża z Cortina d’Ampezzo, upamiętniająca Jana Pawła II.
- Wiara w horoskopy, skuteczność amuletów czy przepowiednie wróżek stanowią realne zagrożenie i mogą zwiększyć podatność na działania sekt. Przy różnych okazjach padają różne szacunki osób wierzących czy praktykujących. Wiele osób deklaruje swoją wiarę w Boga. Z drugiej strony jest grupa ateistów czy osób, dla których Bóg jest obojętny. W tym - o dziwo - dobrze się ma wiara w przesądy, moc amuletów, talizmany. A wszystko dlatego, że człowiek chce być szczęśliwy - pisze na swoim blogu ks. Tomasz Moch
Jan urodził się ok. 349 r. (jak uważają katolicy) lub ok. 347 r. (jak podają prawosławni) w Antiochii, ówczesnej metropolii prowincji syryjskiej, jednym z największych miast świata. Pochodził z możnej rodziny. Jego ojciec był oficerem cesarskim. Wcześnie osierocił syna. Wszechstronne wykształcenie zapewniła Janowi matka. U jej boku wiódł życie na pół mnisze. Rozczytywał się w klasykach i uczył się ich na pamięć. Lubił jednak także rozrywkę i nie gardził młodzieńczymi figlami.
"Jeśli możecie, jeśli chcecie odmówcie chociaż dziesiątkę różańca za ofiary. Ich życie naprawdę jest zniszczone, oni naprawdę potrzebują opieki, zaufania, pokazania, że jesteśmy po ich stronie"-apeluje na swoim profilu na Facebooku katolicki publicysta, Tomasz Terlikowski.
- Mam takie wrażenie, że ta mniejszość chce walczyć z większością i chce mieć lepsze prawa od większości. To jest niepokojące. Ta walka z kościołem, z wiarą, trwa od kilkudziesięciu lat - mieliśmy wojnę, mieliśmy komunizm, mieliśmy prześladowania. Dzisiaj LGBT to ideologia, która walczy z naszą chrześcijańską wiarą. Myślę, że my musimy pokazać trochę odwagi i charakteru i bronić swojej wiary - mówił Marek Citko, były piłkarz i były samorządowiec.
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Pozwól Chrystusowi pokonać twoją śmierć duchową i ZACZNIJ ŻYĆ
Imię Maryi czcimy w Kościele w sposób szczególny, ponieważ należy ono do Matki Boga, Królowej nieba i ziemi, Matki miłosierdzia. Dzisiejsze wspomnienie - "imieniny" Matki Bożej - przypominają nam o przywilejach nadanych Maryi przez Boga i wszystkich łaskach, jakie otrzymaliśmy od Boga za Jej pośrednictwem i wstawiennictwem, wzywając Jej Imienia.
Abp Jędraszewski na pierwszej linii obrony Kościoła
Opisanie wydarzeń 11 września 2001 jest dla mnie wciąż bardzo trudne i bolesne. W ciągu ostatnich miesięcy wielokrotnie miałam okazję analizować w myślach prawie każdą sekundę tej tragedii. Wiem, że jakkolwiek to opiszę, i tak nie będę w stanie oddać tego, co naprawdę czuję.
Zapis spotkania o. Wiesława ze wspólnotą Epifania w parafii Chrystusa Króla w Poznaniu, które odbyło się 31.01.18 r.
Papież Franciszek pobłogosławił ewangelizacyjnej inicjatywie „Polska pod Krzyżem”, która w najbliższą sobotę odbędzie się we Włocławku. Zachęcił Polaków, by trwając wraz z Maryją u stóp krzyża prosili o dar zwycięstwa dobra nad złem. Ojciec Święty mówił o tym podczas audiencji środowej w Watykanie. “ Pozdrawiam serdecznie pielgrzymów polskich. W sobotę przypada święto Podwyższenia Krzyża Świętego. W waszym kraju będzie ono dniem akcji ewangelizacyjnej nazwanej «Polska pod Krzyżem» - mówił Papież pozdrawiając polskich pielgrzymów przybyłych na audiencję. – Uczestnicząc w licznych nabożeństwach, spotkaniach modlitewnych, trwajcie wraz z Maryją, Matką Bolesną u stóp Krzyża Jej Syna, prosząc o potrzebne łaski dla was, waszych rodzin i Ojczyzny. Wypraszajcie łaskę nawrócenia i opamiętania dla wielu, a przede wszystkim dar zwycięstwa dobra nad złem, które łatwo wkrada się do serca człowieka. Z serca wam błogosławię. ”
W zeszłym tygodniu dokonano dwóch aktów wandalizmu w Bazylice Świętego Piotra. Wywołały one ogromne poruszenie w Wiecznym Mieście.
Portal Fronda.pl: 14 września na lotnisku Aeroklubu Włocławskiego w Kruszynie pod Włocławkiem odbędzie się spotkanie ewangelizacyjne “Polska pod krzyżem”. Dlaczego "Polska pod krzyżem"? Co to oznacza?