Tag

Tag: warszawa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem warszawa.

Dreamliner PLL LOT uszkodzony w Tajlandii (fot. Wikipedia)

Dreamliner PLL LOT uszkodzony w Tajlandii

Jak ustaliła Telewizja Republika, Dreamliner PLL LOT stoi uszkodzony na lotnisku w Tajlandii w Krabi. Lot czarterowy Krabi-Warszawa biura Itaka miał planowo wystartować o godzinie 6:05, ale najpewniej będzie możliwy dopiero o 1:00 w nocy czasu tajlandzkiego

ZTM ujawnił adresy kontrolerów biletów. Gapowicze zachęcają do "odwiedzin" (fot. archiwum)

ZTM ujawnił adresy kontrolerów biletów. Gapowicze zachęcają do "odwiedzin"

Jak zauważa portal Natemat.pl, stawia to w dość niekomfortowej sytuacji tych wszystkich kontrolerów, którzy przyłapali mieszkańców stolicy na jeździe na gapę i wystawili im mandat. Trzeba do tego pamiętać, że nie wszyscy przyjmują taką karę ze spokojem. Czy to znaczy, że – po krótkim poszukiwaniu w Google – gapowicze będą „odwiedzać” nielubianych kontrolerów?

Mary Wagner (fot. archiwum)

100 tysięcy ofiar aborcji każdego roku. Nie wstydzisz się Kanado?

Pracownicy ambasady kanadyjskiej oraz aplikujący o wizę interesanci mogli dziś zapoznać się z polityką państwa kanadyjskiego wobec nienarodzonych dzieci. Około 150 osób pikietowało przed płotem ambasady z banerami ukazującymi prawdę o skutkach dozwolonej tam bez ograniczeń aborcji oraz przeciw uwięzieniu Mary Wagner. Ta bohaterska obrończyni życia za próby odwodzenia matek od zabicia ich dzieci została w przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia kolejny raz aresztowana i osadzona w zakładzie karnym w Vancouver.

Media a sztab wyborczy 2015 partii rządzącej (fot. archiwum)

Media a sztab wyborczy 2015 partii rządzącej

Media są jedną z ostoi demokracji. To oczywiste. Nikt, co do tego nie ma wątpliwości. Taką funkcję pełnią we wszystkich państwach o rozwiniętej demokracji. Są tej demokracji rękojmią, podobnie jak wolne wybory czy wymiar sprawiedliwości. Rakiem, który toczy polskie media, tak jak wiele innych dziedzin naszego życia, jest korupcja. Wchodząc w kolejny, 2015 rok jestem pełen najgorszych przeczuć o przyszłość polskich mediów. Proces ich degradacji, rozpoczęty już w sposób dla każdego obserwatora widoczny jakąś dekadę temu, z każdym rokiem się pogłębia. A oczekujący nas rok może być dla tego gnicia szczytowy, po którym trzeba będzie lat, aby media wróciły do normalności. Do niezależności, obiektywizmu, niezależności. Do stanu, w którym, jak o innych mediach na świecie, będziemy mogli powiedzieć z satysfakcją i zawodową dumą, że nasze są także wiarygodne.

Grzegorz Turnau (fot.Wikipedia)

Turnau o niechęci między Warszawą a Krakowem:Te głupawe animozje to element folkloru

W rozmowie z portalem Gazeta.pl muzyk opowiada o sentymencie, jaki żywi do swego rodzinnego miasta. - Łatwiej jest to miasto zinwentaryzować, jeśli jest się człowiekiem, który tutaj przyjechał już w dorosłości. Dla mnie Kraków był zawsze mój, oczywisty, bo się tutaj wychowałem. To tak jakby zapytać, czy mam w domu jakieś brzydkie meble. Pewnie mam, ale dawno się przyzwyczaiłem. Współczesny Kraków jest, niestety, trochę ofiarą własnego szczęścia historycznego, które sprawiło, że ocalał w drugiej wojnie. Niektórzy myślą, że jest tak piękny i magiczny, że nic mu nie zaszkodzi. Obawiam się, że nie mają racji – tłumaczy.

Mieszkańcy Warszawy chcą ocalić bary mleczne (fot. Sxc.hu)

Artur Górski dla Fronda.pl: Mieszkańcy Warszawy chcą ocalić bary mleczne

Za pośrednictwem poczty elektronicznej zwrócili się do mnie pod koniec 2014 r. mieszkańcy Warszawy, zaniepokojeni zmianami w rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 2014 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie stawek, szczegółowego sposobu i trybu udzielania i rozliczania dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych, które wejdzie w życie 1 stycznia 2015 r.

Policja za kraty! Polowała na staruszkę?! (fot. Sxc.hu)

Policja za kraty! Funkcjonariuszka polowała na staruszkę?!

W niedzielę rano w centrum Warszawy doszło do niebezpiecznego zdarzenia. Monika, 28-letnia policjantka z drogówki zatrzymała się radiowozem na czerwonym świetle. Przejście dla pieszych pokonywała w tym czasie starsza kobieta, ale w połowie zebry zgasło zielone światło. Policjantka jednak, zamiast dać spokojnie doczłapać starszej pani do chodnika, wcisnęła gaz i omal nie rozjechała kobiety. Następnie odjechała z miejsca zdarzenia, jak gdyby nic się nie stało. Na szczęście nagranie tej sytuacji trafiło do internetu (można je zobaczyć TUTAJ), a piratką w mundurze szybko zajęli się przełożeni.