Tag

Tag: warszawa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem warszawa.

Ks. Bartołd: Imiona mnie cieszą, rozwody smucą

Kościół

Ks. Bartołd: Imiona mnie cieszą, rozwody smucą

Najpopularniejsze imiona nadawane w Warszawie to: Julia, Maja, Zuzanna, Aleksandra oraz Zofia, a u chłopców: Jan, Jakub, Adam, Szymon i Antoni. Z danych Urzędu Stanu Cywilnego wynika, że od 1 stycznia do 30 czerwca w Warszawie urodziło się 17 954 dzieci. Na terenie stolicy zawarto w tym okresie 1762 małżeństw w USC i 1981 małżeństw konkordatowych. W pierwszym półroczu br. do USC wpłynęło 745 powiadomień o rozwodach, separacji i unieważnieniu małżeństw - podał Urząd Miasta st. Warszawy.

Warszawski SPEC sprzedany

Warszawski SPEC sprzedany

Dalkia jest spółką energetyczną obecną na polskim rynku. Posiada 40 spółek grzewczych na terenie całego kraju. Sprzedaż SPEC-u budzi kontrowersje. Najczęstszy zarzut to brak przejrzystości całego przedsięwzięcia. Stołeczni radni skarżą się, że nie mieli dostępu do informacji nt. szczegółów sprzedaży miejskiego zakładu. SPEC nie jest prywatyzowany poprzez giełdę czy publiczną licytację.

Terlikowski: Moje propozycje dla HGW

Terlikowski: Moje propozycje dla HGW

Ale moim zdaniem to za mało. Hanna Gronkiewicz-Waltz powinna pójść dalej. Na kolejny rzut badawczy warto zamówić odpowiedź na pytanie: czy jesteś za tym, by rozkopano kolejną ważną ulicę w Warszawie? Czy jesteś za tym, żeby przez centrum Warszawy nie dało się przejechać przez najbliższe dwa lata? Czy jesteś za tym, żeby HGW pracowała za darmo?

Stop drożyźnie w Warszawie

Stop drożyźnie w Warszawie

Rada Warszawy 26 maja przyjęła uchwały, które wprowadzają podwyżki cen komunikacji miejskiej. Za bilet, kosztujący obecnie 2,80 zł, od sierpnia trzeba będzie zaplacić 3,60 zł. Od stycznia 2012 r. - 4,20 zł, a od roku 2014 aż 4.80 zł. Od lipca władze Warszawy podnoszą ceny wody i odprowadzania ścieków o 30%. Wkrótce pod głosowanie ma też zostać poddany projekt uchwały wprowadzającej opłaty za opiekę nad dzieckiem w żłobku, nawet w wysokości 1170 zł miesięcznie.

Gross o nich zapomniał?

Kościół

Gross o nich zapomniał?

Kto słyszał o tym, że Zgromadzenie Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi uratowało w czasie okupacji co najmniej 750 Żydów? Które mainstreamowe medium poinformowało o bohaterskim niesieniu pomocy – mimo ogromnego niebezpieczeństwa, jakie groziło siostrom i ich żydowskim podopiecznym? Żadne?

Gronkiewicz-Waltz: Pomnik światła to nazistowski pomysł

Gronkiewicz-Waltz: Pomnik światła to nazistowski pomysł

Prezydent Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz pytana w audycji radiowej o pomysł powstania „pomnika światła” przed Pałacem Prezydenckim powiedziała, że po raz pierwszy taki pomnik powstał w latach 30. XX wieku w Niemczech. - Robił go architekt nazistowski Speer – informuje Gronkiewicz-Waltz. Jak zaznacza, autorzy projektu upamiętnienia ofiar katastrofy smoleńskiej „nie zdawali sobie sprawy, gdzie powstał taki pierwszy pomnik”.

PiS: Zdekomunizujmy warszawskie ulice

PiS: Zdekomunizujmy warszawskie ulice

Wnioskiem PiS zajmowała się komisja nazewnictwa Rady Warszawy. - Wybraliśmy takich, których naprawdę nie da się tolerować. Nie ruszamy np. tych, którzy zginęli podczas wojny - stwierdziła pojednawczo wiceprzewodnicząca Rady Warszawy, Olga Johann z PiS. Radni tej formacji przypominają, że "na terenie m.st. Warszawy wciąż znajdują się nazwy będące formą szacunku dla ideologii komunistycznej i jej reprezentantów", którzy brali udział "w likwidacji niepodległego państwa polskiego i zwalczaniu dążeń niepodległościowych".

Warszawa za życiem!

Warszawa za życiem!

Po licznych marszach w Szczecinie i Kielcach przychodzi czas na wielką manifestację pro life w Warszawie. 29 maja ulicami stolicy pod hasłem „Polska woła dzisiaj o ludzi sumienia” przejdzie Marsz dla Życia i Rodziny.