Tag

Tag: warszawa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem warszawa.

Hanna Gronkiewicz-Waltz (fot. Wikipedia)

Urzędnicy straszą przed referendum. Najścia policji i straży miejskiej?

Jak donosi „Nasz Dziennik”, warszawscy urzędnicy dwoją się i troją, by zniechęcić potencjalnych uczestników referendum przed dopisaniem się do list głosujących. Tych, który składają pisemną deklarację o zamieszkiwaniu w stolicy, a nie są w niej zameldowani, urzędnicy ratusza straszą najściem policji lub straży miejskiej.

Prof. Tomasz Nałęcz (fot, Wikimedia Commons)

Nałęcz: Komorowski to największy "słoik"

Taką śmiałą deklarację wygłosił Pan Nałęcz w rozmowie z dziennikarzami RMF FM. Prezydencki minister skomentował w ten sposób sprawę podsekretarza stanu Macieja Klimczaka, który na portalu Facebook.com napisał pod apelem o udział w warszawskim referendum: "nie damy się słoikom". - To jakaś chwila zapomnienia ministra Klimczaka - tłumaczył Nałęcz i dodał, że słoikami jest "przytłaczająca większość warszawiaków". - Jestem za wolnością słowa i za tym, żeby ministrowie korzystali z Facebooka czy Twittera jak najrzadziej, ponieważ to jest bardzo bezwzględny sposób komunikowania się ze światem. Nałęcz powiedział, że Facebookowy twett Klimczaka to "drobny incydent".

materiały prasowe

Świetny klip zachęcający do głosowania przeciwko Hannie Gronkiewicz-Waltz

Korki, drogie bilety, brak miejsc w przedszkolach to tylko niewielka ilość problemów, jakie dotykają każdego Warszawiaka. Stolica za rządów Hanny Gronkiewicz-Waltz tonie i to jak kamień wrzucony do wody. Za niedługo referendum więc istnieje szansa na pokonanie niegospodarności stolicy Polski. Zobacz dlaczego warto podziękować pani Prezydent za jej usługi?

Okładka najnowszego "Newsweeka" (fot. fronda.pl)

Wąsik dla Fronda.pl: Litera „W” kojarzy mi się z Warszawą. Lis to nie dziennikarz, to polityk

Maciej Wąsik, warszawski radny PiS: Litera „W” kojarzy mi się z Warszawą. Nie było nigdy w Powstaniu Warszawskim znaku graficznego z literą „W”, być może dlatego nie kojarzy mi się ten symbol z insurekcją z 1944 roku. Z Powstaniem jednoznacznie kojarzy się kotwica Polski Walczącej, która była już wykorzystywana przez Hannę Gronkiewicz-Waltz czy środowiska feministyczne. W karykaturalnej formie wykorzystywano kotwicę podczas imprez feministycznych i lewackich, a mainstream siedział cicho. Wówczas nikomu to nie przeszkadzało.

Ks. Jan Sikorski (fot. archiwum fronda.pl)

Kościół

Ks. Sikorski: Kościół nie odpowiada za zło popełnione przez katolików, także księży-pedofilów

Portal Fronda.pl: W piątek ważny głos w sprawie skandali pedofilskich z udziałem polskich księży zabrał episkopat. Na jednoznaczne słowa bp Wojciecha Polaka odpowiedziała Fundacja „Nie lękajcie się”, obarczając cały Kościół odpowiedzialnością za pojedyncze przypadki pedofilii. „Skala zjawiska nie jest mała, a sprawcy nie są okazjonalni. Kościół w Polsce na pewno ma dane statystyczne o pedofilach w swoich szeregach. Kościół katolicki poprzez ukrywanie przypadków ponosi w takim samym stopniu odpowiedzialność moralną za nasze krzywdy, co sprawcy” - oznajmili działacze fundacji. W Kościele jest odpowiedzialność zbiorowa?

Tylko frekwencja może uratować prezydent Warszawy. 75 proc. chce odwołania Gronkiewicz-Waltz

Z sondażu przeprowadzonego przez MillwardBrown na zlecenie TVN24 wynika, że aż 75 proc. mieszkańców Warszawy chce odwołania pani prezydent. 29 proc. ankietowanych deklaruje, że na pewno weźmie udział w zaplanowanym na 13 października referendum. 18 proc. respondentów twierdzi, że raczej weźmie udział w głosowaniu. Do urn nie wybiera się 9 proc., zaś 33 proc. na pewno nie zamierza wziąć udziału w referendum.

fot. mzacha/sxc.hu

Specyficzny test na uczciwość!

W porzuconych portfelach znajdwała się równowartość 150 złotych, rodzinne zdjęcia, wizytówki z numerami telefonów właścicieli portfeli. W jakim mieście mieszka najwięcej uczciwych ludzi?

PiS będzie przekonywać, że warto odwołać prezydent Warszawy

Konwencja odbędzie się w szkole muzycznej na warszawskiej Pradze. Wezmą w niej udział m.in. szef warszawskich struktur PiS-u Mariusz Kamiński i były kandydat tej partii na premiera, prof. Piotr Gliński. Na miejscu ma się też pojawić prezes Jarosław Kaczyński, ale nie jest to pewne, bo były premier jest chory.

Gronkiewicz-Waltz: Nie pójdę na referendum

Gronkiewicz-Waltz w rozmowie z Moniką Olejnik zadeklarowała, że ani ona, ani nikt z jej rodziny nie pójdzie na referendum w sprawie odwołania jej samej, które zaplanowano na 13 października. W Radiu Zet prezydent Warszawy pojawiła się z kaskiem i listą swoich osiągnięć.

Dzieci na Paradzie Równości w Warszawie (fot. fronda.pl)

Rodzice gejów i lesbijek będą się wzajemnie wspierać

Na pomysł zorganizowania spotkań dla rodziców osób LGTBQ wpadła garstka rodziców, którzy jako pierwsi "wyszli z szafy". "Moja córka jest lesbijką. Po raz pierwszy powiedziałam to głośno w zeszłym roku. Takich osób jak ja jest mnóstwo" - zapewnia Elżbieta Bajan z Wrocławia, współzałożycielka prowadzonego przez rodziców osób LGTB stowarzyszenia Akceptacja.Bajan wraz z Jolantą Piątek w wyznaczonym miejscu we Wrocławiu będzie czekać w każdy pierwszy i trzeci piątek miesiąca na rodziców homoseksualistów.

Pomnik Jezusa Chrystusa (fot. archiwum fronda.pl)

Rzeźbiarz chce zamienić warszawski blok w gigantyczny pomnik Jezusa

Na dachu wieżowca, znajdującego się na rogu ulic Kondratowicza i Chodeckiej, stanie pięciometrowa głowa Chrystusa. Z obu stron budynku będą przyczepione ręce, zaś na elewacji zostaną wymalowane szaty - informuje portal Wiadomosci24.pl. Rzeźba oczywiście byłaby podświetlana nocą. Nie będzie to jednak najwyższy Jezus świata - całość ma być niższa od pomnika w Świebodzinie o 6 metrów.

„Jestem facetem, ale płakać mi się chce ze szczęścia, żeśmy się wreszcie obudzili”

„Jestem facetem, ale płakać mi się chce ze szczęścia, żeśmy się wreszcie obudzili”

- Przyjechaliśmy tutaj wykrzyczeć: dość lekceważenia polskich pracowników - mówił Duda. I dodawał, że dzięki temu marszowi – jak w „Murach” Jacka Kaczmarskiego – związkowcy „zobaczyli ilu ich, poczuli siłę i czas” - Właśnie nadszedł ten czas i ta siła, którą dzisiaj pokazujemy tutaj w Warszawie – mówił Duda. - Przyjechaliśmy tutaj wykrzyczeć: dość lekceważenia polskich pracowników, polskiego społeczeństwa. Chcemy szacunku dla nas, dla obywateli tego kraju.