Tag

Tag: warszawa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem warszawa.

Maciej Wąsik (fot. archiwum prywatne Macieja Wąsika/Warszawskipis.pl)

Wąsik dla Fronda.pl: Czuję się tak, jakbyśmy przegrali mecz w ostatniej minucie, tracąc bramkę z karnego po faulu, którego nie było

Te 95 proc. głosów za odwołaniem Hanny Gronkiewicz-Waltz to niezwykle mocny sygnał. Niemal wszyscy, którzy poszli na referendum chcieli odwołać prezydent Warszawy. Oczywiście, bardzo żałujemy, że do ważności referendum zabrakło dosłownie kilku punktów procentowych. W mojej ocenie, ale nie tylko, Prawo i Sprawiedliwość bardzo dobrze zmobilizowało do wzięcia udziału w głosowaniu swój elektorat.

Rafał Ziemkiewicz (fot. Anna Stańczak/archiwum fronda.pl)

Ziemkiewicz dla Fronda.pl: Gdyby z referendum nie zrobiono kolejnego pola konfrontacji Tuska z Kaczyńskim, wynik byłby lepszy

Ja nie wiem, jaki był wynik referendum. Tak naprawdę, to jeszcze nic nie wiemy. To jest niewiarygodne, że po tylu godzinach my wciąż nie znamy oficjalnych wyników głosowania, a wyniki cząstkowe zostały utajnione. Standardem europejskim jest podawanie wyników z obwodów od razu. Później podaje się wyniki z tych komisji wyborczych, gdzie głosy są już policzone. To, co się dzieje teraz, rodzi podejrzenia, że w Państwowej Komisji Wyborczej odprawiają się jakieś cuda nad urną. Naprawdę, w niektórych krajach afrykańskich głosy są liczone szybciej i w sposób, który nie budzi wątpliwości.

Hanna Gronkiewicz-Waltz (fot. PawełWodzyński/Agencja BEW)

Hanna Gronkiewicz-Waltz: Kocham Warszawę i kocham warszawiaków!

Obecna Prezydent miasta Warszawa triumfuje. Jeszcze wczoraj wieczorem umieściła wpis na swoim Facebooku, w którym pisze: "To referendum mi pomogło. Dzięki niemu miałam okazję zdać relację mieszkańcom Warszawy ze zmian, które wdrożyliśmy w ciągu ostatnich 7 lat (...) Warszawiacy oczekują nie tylko wielkich inwestycji w infrastrukturę, ale także rozmowy i dialogu. Wiem, że tego było dotąd za mało i to udało się zmienić". I dodała: "Zobaczymy się za rok w trakcie prawdziwych wyborów. A od dziś wracam do codziennej pracy nad naszym wielkim projektem: "Zmieniamy Warszawę".

Stanisław Pięta (fot. archiwum prywatne)

Pięta dla Fronda.pl: Warszawiacy, szanujcie się! Idźcie na referendum!

Nie mam prawa ani zamiaru pouczać mieszkańców Warszawy jakie mają podejmować decyzje, ale nie zazdroszczę im warunków życia. To, co rzuca się w oczy to chaos komunikacyjny i ogromne korki. To jest nieporównywalne z żadną europejską stolicą, nawet poruszając się taksówką po wydzielonych pasach ruchu tracimy godziny na przymusowy postój lub jazdę w żólwim tempie.

Piotr Guział (fot. Wikipedia)

Guział chce postawić pomnik Lechowi Kaczyńskiemu

- Politycy PO ciągle szukają na mnie haka i grzebią mi w życiorysie. Nie spotykałem się z czymś takim ani za rządów PiS, ani SLD. Platforma to kwintesencja złych praktyk w polityce - mówi Guział "Rzeczpospolitej". O obecnej prezydent stolicy: - - Mam wrażenie, że Hanna Gronkiewicz-Waltz zachowuje się jak postać z westernu. Drzemiąca przy pianinie pani prezydent została zmuszona do "tańczenia" dla uciechy warszawiaków, czyli do podejmowania działań, których wcześniej nie podejmowała.

fot. Wikimedia Commons

Nowa strategia PO na referendum w Warszawie

Jeśli Hanna Gronkiewicz-Waltz zostanie odwołana z funkcji prezydenta miasta, to rząd zamiast komisarza chce przygotować przyspieszone wybory. Kandydatem PO w wyborach na urząd prezydenta miasta Warszawa jest ... Hanna Gronkiewicz-Waltz. PO uważa, że obecna prezydent wygrałaby owe wybory, po ostatni sondaż TNS Polska podaje, że mogłaby zdobyć 54 proc. głosów.

Ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski (fot. Fronda.pl)

Kościół

Ks. Isakowicz-Zaleski: Warszawskie referendum będzie czasem próby także dla Kościoła katolickiego

Duchowny przypomina, że na terenie stolicy swoje siedziby mają aż cztery diecezje (warszawska, warszawsko-praska, greckokatolicka i polowa) oraz znaczna ilość zakonów męskich i żeńskich. "Jak więc zachowają się liczni biskupi, księża, zakonnicy i zakonnice, którzy z racji swego zameldowania mają prawo wyborcze? Czy pójdą za głosem obywatelskiego obowiązki i wezmą udział w referendum, czy też posłuchają obozu rządzącego z Bronisławem Komorowskim i Donaldem Tuskiem na czele i pozostaną w domu, aby obniżyć frekwencję?" - zastanawia się ks. Tadeusz Isakowicz-Zaleski.

Jarosław Kaczyński (fot. Fronda)

Kaczyński: zbudujemy tyle mieszkań co za Gierka!

Jarosław Kaczyński skrytykował obecną pomoc rządu odnośnie programu mieszkaniowego dla młodych. "Młodzi ludzie kupują często mieszkania na rynku wtórnym, w gorszych starszych budynkach, bo tylko na takie ich stać. Dopłaty dostaje się tylko do apartamentowców. Tak nie może być" - mówił prezes PiS.