Tag

Tag: warszawa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem warszawa.

TVN przeprasza Caritas za reportaż (fot. archiwum)

Kościół

TVN przeprasza Caritas za reportaż

Chodzi o reportaż Tomasza Patory, jaki TVN pokazał 10 lutego 2010 roku. Padła w nim informacja, że Barbara Czarnocka, wicedyrektorka oddziału kupiła od kierowanej przez siebie organizacji posiadłość za 10 tys. złotych. Dom o powierzchni ponad sześciu tys. metrów kwadratowych miały podarować Caritas dwie starsze kobiety. Informację potwierdzali anonimowo byli pracownicy warszawskiej Caritas.

Zabito dziecko, które przeżyło późną aborcję? (fot. archiwum)

Zabito dziecko, które przeżyło późną aborcję?

W pierwszych dniach grudnia Instytut pozyskał pochodzącą z pojedynczego źródła informację o tym, iż pod koniec sierpnia 2014 r. w jednym z opolskich szpitali doszło do uśmiercenia dziecka, które przeżylo późną aborcję eugeniczną. Z przekazanych informacji wynika, że lekarze podjęli się wykonania aborcji dziecka z Zespołem Downa. W trakcie aborcji doszło do komplikacji i dokonano cięcia cesarskiego. Dziecko przyszło na świat żywe. Przecięto pępowinę oraz zważono je. Waga noworodka w chwili przyjścia na świat wynosiła około 600 g. Dziecko oddychało samodzielnie i bardzo głośno krzyczało. Serce pracowało prawidłowo, a dziecko przejawiało silną wolę przeżycia. Personel szpitala zdecydował się przyjąć je oficjalnie na oddział i umieścić w inkubatorze. Dziecko przebywało tam przez około 4 godziny, w trakcie których narządy funkcjonowały jak u zdrowego noworodka. Pomimo tego, wedle pozyskanej informacji, na wyraźne żądanie lekarzy przeprowadzających aborcję, odstąpiono od opieki nad dzieckiem

Bogusław Linda (fot. Wikipedia)

Bogusław Linda: Patriotyzm i katolicyzm Polaków mnie przeraża

W programie „Kobiecym okiem” Bogusław Linda został zapytany, czy przeraża go to, co się dzieje pod płaszczykiem patriotyzmu podczas Marsz Niepodległości. Trzeba przyznać, że na tak sformułowane pytanie trudno odpowiedzieć inaczej, jak tylko twierdząco. Ale legendarny aktor rozszerzył swoją wypowiedź, przedstawiając bardzo gorzki osąd na temat Polaków.

Przez 9 dni będą się modlić w intencji życia, prof. Chazana i powstrzymania gender! (fot. archiwum)

Przez 9 dni będą się modlić w intencji życia, prof. Chazana i powstrzymania gender!

Życie maleńkiego dziecka w łonie matki jest darem Boga, które człowiek, szczególnie wierzący chrześcijanin, ma obowiązek chronić przed wszelkim niebezpieczeństwem i złem. Przykazanie miłości „Kochaj bliźniego swego jak siebie samego” jest i pozostanie nakazem do skończenia świata. Świadomi wielkiego i stałego ataku środowisk aborcyjnych, jak też międzynarodowych organizacji wobec życia dzieci poczętych w Polsce i na świecie, warszawscy obrońcy życia i rodziny, jako wierni Kościoła organizują kolejną dziewięciodniową Adorację Najświętszego Sakramentu w dziewięciu świątyniach warszawskich w intencji „Obrony życia dzieci poczętych a zagrożonych aborcją, obrony naturalnej rodziny złożonej z kobiety i mężczyzny oraz dziękczynienie Bogu, za dar życia udzielony matkom pragnącym i oczekującym potomstwa”.

Hanna Gronkiewicz-Waltz i Jacek Sasin (fot. Wikimedia Commons)

Gronkiewicz-Waltz kontra Sasin. Spokojna debata, ale...

Jako pierwszy głos zabrał Jacek Sasin, który powiedział: „ Chciałem mówić o swoim programie i o tym, co trzeba zrobić po 8 latach rządów PO. Zmieniłem jednak zdanie - przed budynkiem czekały dziesiątki osób, chciałem je zaprosić do udziału w debacie. Zwracam się do pani bezpośrednio: nie da się rządzić tak szczególnym miastem, nie rozmawiając z ludźmi. Pani weszła do budynku tylnym wejściem, nie chcąc się z nimi spotkać. Nie proponuję, by na chwilę zejść, by nie burzyć konwencji. Proszę obiecać, że wyjdziemy razem i porozmawiamy z tymi ludźmi. Tam są mieszkańcy Radiowa, pielęgniarki, spółdzielcy - grupy, które czują się pokrzywdzeni zaapelował kandydat PiS.