Teluk: Ostatnia wojna PO z Kościołem
Uchwalając i podpisując ustawę o in vitro, zarówno prezydent, politycy jak i wyborcy Platformy Obywatelskiej znaleźli się w otwartym konflikcie z Kościołem Katolickim w Polsce.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Ewa Kopacz.
Uchwalając i podpisując ustawę o in vitro, zarówno prezydent, politycy jak i wyborcy Platformy Obywatelskiej znaleźli się w otwartym konflikcie z Kościołem Katolickim w Polsce.
Kolejny spot Ewy Kopacz i PO przerobiony przez internautów. Trzeba przyznać, że trafia w sedno!
– Ustawa o in vitro jest „wielkim zwycięstwem polskiej wolności” – oświadczyła premier Ewa Kopacz. I dodała, że ustawa ta jest spełnieniem jej obietnicy, złożonej gdy obejmowała stanowisko szefowej rządu. – Tak jak obiecałam, kiedy 9 miesięcy temu obejmowałam stanowisko premiera, potrzymałam słowa. Ustawa jest. Uważam, że to jest wielkie zwycięstwo polskiej wolności – powiedziała szefowa rządu. "Ta ustawa niczego nie nakazuje, ale pozwala dokonywać wyborów, szczególnie przez tych, którzy dzisiaj nie mogą mieć dzieci" – dodała premier.
Podczas wtorkowej konferencji prasowej, która odbyła się w Sejmie, jeden z przedstawicieli polskich handlowców zapytał premier Ewę Kopacz... czy istnieje cennik reklamowy, aby inni również mogli, tak jak dyskont Biedronka, zostać zareklamowani przez szefową rządu.
Mamy kolejny klip Ewy Kopacz. To naprawdę mega wyciskacz łez. Na filmiku widzimy kilka kobiet, które mówią o Ewie Kopacz m.in. „Jestem szczęściarą, że miałam taką doktor moich córek. Służyła o każdej godzinie pomocą - czy to był dzień, czy to była noc. Rzuca wszystko i jedzie do szpitala swoim prywatnym samochodem, by zobaczyć co się dzieje. Skoro była taka ponad 30 lat temu, to taka została do dziś. Taka jest.”.
Rząd Ewy Kopacz zobowiązał się w poniedziałek do przyjęcia w ciągu dwóch lat dwóch tysięcy uchodźców z Syrii i Erytrei. Według "Rzeczpospolitej", opór Polski w sprawie uchodźców złamały Niemcy, które ostrzegły, że kraje południa Europy nie utrzymają sankcji wobec Rosji, jeśli Warszawa nie zgodzi się na przyjęcie uciekinierów. - To spekulacje oparte na anonimowych źródłach - mówił we wtorek Jedynce wicepremier Tomasz Siemoniak.
Ponad 70 proc. Polaków jest niezadowolonych z pracy rządu, a 23 proc. ocenia ją pozytywnie. 54 proc. źle ocenia pracę prezydenta Bronisław Komorowskiego, zaś dobrą opinię ma o niej 38 proc. badanych - wynika z sondażu TNS Polska.
Premier Ewa Kopacz zapowiedziała w czasie zeszłotygodniowej konferencji prasowej dopłaty do minimalnego wynagrodzenia osób pracujących na etat. Choć zapowiedź jest nieprecyzyjna i nie znamy projektu legislacyjnego, który miałby wprowadzić takie rozwiązanie, wydaje się, że nowy rządowy pomysł jest wariacją na temat koncepcji negatywnego podatku dochodowego. „Promowany przez amerykańskich liberałów z Miltonem Friedmanem na czele pomysł podatku negatywnego jest warty rozważenia, ale w formie zaproponowanej przez Panią Premier wydaje się raczej wypaczeniem, a nie realizację tej koncepcji. To fundamentalna reforma, która wymaga szczegółowych wyliczeń, a nie nieprecyzyjnych wzmianek na konferencjach prasowych” – ostrzega Marek Steinhoff-Traczewski, prawnik z Klubu Jagiellońskiego. "Jeśli nawet pracodawca podpisze umowę o pracę - ale nie mówię o umowie zlecenie czy umowie o dzieło - na najniższych warunkach, będzie płacił minimum temu, którego zatrudnia, a ten, który szuka pracy, znajdzie teg
Politycy Platformy Obywatelskiej serwują nam akcje, które mogą odbić im się czkawką. Ewa Kopacz wraz z przyjaciółmi ze swojej partii jeżdżą 2. klasą w Pendoliną, o czym oczywiście nie omieszkają się nie pochwalić.
Ewa Kopacz nie ma szczęścia. Z powodu burzy, ulew i pani premier, Pendolino relacji Kraków – Warszawa, w którym jechała stanęło w szczerym polu.
Ewa Kopacz nie odpoczywa, tylko dzielnie odwiedza kolejne miejsca Polski. Tym razem pojawiła się w Tarnowie na Festiwalu Smaku. W czasie spaceru odwiedziła stanowiska gastronomiczne oraz rozmawiała z uczestnikami imprezy.
Premier Kopacz stwierdziła w Nowym Sączu, że bezrobocie w Polsce jest teraz najniższe od 2001 roku i wynosi 10,4%. Mastalerek odpowiada: „Skąd oni biorą te dane?”
Państwo zdążyło sprzedać już obcokrajowcom ziemię o powierzchni Warszawy. To tylko oficjalne statystyki, bo według rolników grunty w niektórych polskich województwach w połowie należą do inwestorów z zagranicy - pisze w tygodniku WPROST Szymon Krawiec.
– Populiści, którzy w ciągu pięciu miesięcy doprowadzają ten kraj do bankructwa – tak premier Ewa Kopacz oceniła działania greckiego rządu, wskazują na jego populistyczny charakter. Zapewniła też, że obywatele nie poniosą konsekwencji włączenia Polski do programu wsparcia pomostowego dla Grecji. Komisja Europejska zaproponowała wykorzystanie środków ze wspólnego dla całej UE Europejskiego Mechanizmu Stabilizacji Finansowej (EFSM) na finansowanie pomostowe dla Grecji. Wedle tej propozycji tak Polska, jak i inne kraje spoza strefy euro musiałyby wziąć udział w gwarancjach pożyczek dla greckiego rządu. Finansowanie pomostowe to suma 7 mld euro.