Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

"Bóg" jak płachta na byka

Kościół

"Bóg" jak płachta na byka

Choćbym nawet nie wiem jak ważyła słowa pisząc o wierze, czy Bogu i tak znajdzie się osoba, która przeinaczy ich sens. Jak można wyjaśnić niewierzącemu, czym jest wiara? Czasem odnoszę wrażenie, że lepiej od takich „antyklerykalnych dyskusji” odejść i wypełniać swoje codzienne obowiązki w myśl chrześcijańskiej zasady „cokolwiek czynicie, z serca wykonujcie” świadcząc, że żyje się w ten sposób dlatego, że jest się Dzieckiem Boga.Idąc ulicą, mieć otwarte oczy na drugiego człowieka, bo może akurat potrzebuje pomocy. Nie mam tu na myśli jedynie bezdomnych.Świadectwo poprzez bycie życzliwym, kulturalnym i serdecznym. Niby takie proste.Jednak nie byłabym sobą, gdybym miała tylko uciekać.Jeśli można niewidomemu opisać kolory porównując je np.: do świata zapachów, to może ateiście da się pokazać chociaż namiastkę szczęścia, które daje Bóg?Jan Paweł II w 1987 roku mówił: „Pamiętam, że kiedy byłem młody, tak jak Wy, i czytałem Ewangelię, to dla mnie najsilniejszym argumentem za prawdziwością teg

Br. Tytus: Jak poprawnie nawracać bliźniego?

Kościół

Br. Tytus: Jak poprawnie nawracać bliźniego?

Jeżeli nie jest gotowy, aby od razu wziąć kąpiel (pójść do spowiedzi), jeść i pić (karmić się słowem Bożym), ucztować (uczestniczyć czynnie we Mszy Świętej), okaż mu miłość i szacunek. Bądź chrześcijaninem!

Denzel Washington: Stawiajcie Boga na pierwszym miejscu!

Denzel Washington: Stawiajcie Boga na pierwszym miejscu!

„Stawiajcie Boga na pierwszym miejscu” – mówił Washington podczas przemówienia w Nowym Orleanie, jakie wygłosił przy okazji odbierania doktoratu honoris causa. Washington podkreślił, że wszystko, co posiada, otrzymał dzięki łasce Bożej, jest to po prostu dar od Boga. Przestrzegał wszystkich swoich słuchaczy przed koncentrowaniem się wyłącznie na zdobywaniu korzyści materialnych.

Oto moc Boga! CUD wskrzeszenia człowieka w Libanie

Kościół

Oto moc Boga! CUD wskrzeszenia człowieka w Libanie

Jezus Chrystus wspomina o tym ważnym w dziejach ludzkości fakcie w synagodze w Nazarecie: „Naprawdę, mówię wam: Wiele wdów było w Izraelu za czasów Eliasza, kiedy niebo pozostawało zamknięte przez trzy lata i sześć miesięcy, tak że wielki głód panował w całym kraju; a Eliasz do żadnej z nich nie został posłany, tylko do owej wdowy w Sarepcie Sydońskiej” Co Jezus miał na myśli, kiedy wspominał o Libanie? (Łk.4.25-27)

Immanuela Kanta spojrzenie na narodziny świata

Immanuela Kanta spojrzenie na narodziny świata

– W ogóle nie da się ani potwierdzić, ani zanegować żadnych sądów dotyczących wszechświata – mawiał. Mylił się, i to bardzo. Dowodzi tego tegoroczna Nagroda Nobla z fizyki.Zupa z cząstkami światłaKoncepcja Wielkiego Wybuchu pojawiła się w 1927 roku, zaledwie dwa lata przed zaobserwowaniem przez amerykańskiego astronoma Edwina Hubble’a rozpierzchających się we wszystkie strony galaktyk. Mówi ona, że wszechświat miał swój początek w nieskończenie małym, gęstym i gorącym punkcie. Punkcie, poza którym nic nie istniało, bo on sam zajmował całą przestrzeń. Także czas rozpoczął swój „bieg” dopiero od tego wydarzenia. Ocenia się, że około 14 miliardów lat temu przestrzeń zaczęła nagle pęcznieć, niosąc z sobą materię. W 1948 roku Georg Gamow przewidział istnienie echa tego wydarzenia, czyli tzw. promieniowania reliktowego, czy inaczej mikrofalowego promieniowania tła. Wszechświat na samym początku – mówił Gamow – był bardzo gęsty i bardzo gorący, a cząstki materii były wymieszane jak w wielkim

Czy wolno prosić Boga o cud?

Kościół

Czy wolno prosić Boga o cud?

Człowiek wierzący, znalazłszy się w takiej sytuacji, w naturalny niejako sposób pragnie zwrócić się do Boga. Jednakże tego rodzaju okoliczności mogą rodzić w sercu pewną rozterkę, wątpliwość, pytanie: jak się modlić w takiej sytuacji, gdy tradycyjna modlitwa o zdrowie nabiera charakteru błagania o cud. Czy wolno prosić o cud? Czy może mam jedynie prosić o siły do pogodzenia się z wolą Bożą? Czy moja wiara przetrzyma próbę ewentualnego niewysłuchania mojej modlitwy? Czy moja wiara jest w ogóle na tyle mocna, by prosić o uzdrowienie? Wszak Jezus mówił do człowieka, który prosił go o cud uzdrowienia: „Według twojej wiary niech ci się stanie...”.

Co nas czeka w Królestwie Bożym? Przeczytaj!

Kościół

Co nas czeka w Królestwie Bożym? Przeczytaj!

"Kiedyż się wyzwolimy z ciała tej śmierci? - pyta mistk. "Kiedy się upoimy obfitością domu Bożego, w Jego światłości oglądając światło? Kiedyż wreszcie ukaże się Chrystus, nasze życie, i będziemy z Nim razem w chwale? Kiedy ujrzymy Pana, Boga, w ziemi żyjących, litościwego Wynagrodziciela, Męża pokoju, Mieszkańca krainy spoczynku, Pocieszyciela strapionych, Pierworodnego spośród umarłych, radość zmartwychwstania, Męża prawicy Bożej, umocnionego przez Ojca? To On jest Synem Bożym, wybranym spośród tysięcy. Słuchajmy Go, biegnijmy do Niego, pragnijmy Go: niech z naszych oczu płyną łzy tęsknoty, aż zostaniemy z tej łez doliny zabrani, a złożeni na łonie Abrahama.

za: www.ps-po.pl

Kościół

Lęki nas rozbijają !

Jest to orędzie wyzwalające. Przerzucić troskę na Pana nie oznacza zwolnić się z odpowiedzialności za to, co podejmujemy. Nie, odpowiedzialność pozostaje i do tego nabiera jeszcze większego znaczenia, bo jest odpowiedzialnością wobec Boga. Wobec ludzi często potrafimy mówić: „jakoś to będzie”. Taka opieszałość jest niemożliwa, jeżeli uświadamiamy sobie, że stoimy wobec Boga.

Karolina Zaremba

Kościół

Czy Bóg jest jak król Julian? Dlaczego nas stworzył?

Pamiętam niezbyt udane przygotowania do bierzmowania i regułki z katechizmu dla bierzmowanych, których musieliśmy nauczyć się na pamięć. Odpowiedź na pytanie „Dlaczego Pan Bóg stworzył człowieka?” brzmiała: „Pan Bóg stworzył człowieka, aby Boga znał, czcił, kochał i służył Mu, a przez to osiągnął szczęście wieczne.”

Szatan - to nie mit, on istnieje naprawdę!

Kościół

Szatan - to nie mit, on istnieje naprawdę!

Kardynał L. J. Suenens, arcybiskup emerytowany z Bruxelles-Malines, powołany z racji swych funkcji do pogłębiania doktryny katolickiej o złych aniołach, szkicuje następujący obraz wiary współczesnych chrześcijan, co do istnienia demonów: "Trzeba przyznać, że istnieje dzisiaj wśród chrześcijan problem odnośnie do istnienia demonów. Czy jest on mitem czy rzeczywistością? Czy Szatana należy może przenieść w królestwo upiorów? A może jest on symbolicznym uosobieniem Zła, szkaradnym wspomnieniem z epoki przednaukowej, która już przeszła?

Power dla ducha:  Sens ascezy

Kościół

Power dla ducha: Sens ascezy

Antoni Wielki (zm. 356 r.), którego tradycja uważa za pierwszego mnicha i mistrza ascezy, przekazuje nam na temat wyrzeczeń uwagę może cokolwiek zaskakującą. Czytamy: