Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Oto sześć stopni które prowadzą do czystości

Kościół

Oto sześć stopni które prowadzą do czystości

Powinniśmy też wiedzieć, że do doskonałej czystości prowadzi bardzo wiele stopni. I choć brakuje mi zdolności, aby je wszystkie ogarnąć umysłem i odpowiednio opisać, to jednak, ponieważ wymaga tego poruszony temat, postaram się, na podstawie mojego niewielkiego doświadczenia, ukazać je najlepiej, jak tylko potrafię. Pełniejsze ujęcie tego zagadnienia pozostawiam doskonalszym ode mnie i nie myślę, bynajmniej, uprzedzać tutaj opinii tych, którzy, dzięki większej gorliwości i pilności, osiągnęli większą czystość i przenikliwość umysłu.

Oto sposób jak skutecznie toczyć walkę z pokusami ciała

Kościół

Oto sposób jak skutecznie toczyć walkę z pokusami ciała

Jeżeli chcecie, przedstawię wam dowód prawdziwości mych słów, który przekona was, że walka, jaką toczymy z pokusami ciała, uważanymi za wrogie i szkodliwe, została nam dana dla naszego pożytku. Weźmy, na przykład, eunuchów i zastanówmy się, w czym należy szukać głównej przyczyny ich gnuśności i opieszałości w dążeniu do cnót? Czyż nie w tym, iż uważają oni, że nie zagraża im niebezpieczeństwo utraty czystości?

Bez Boga nic nie możemy

Kościół

Bez Boga nic nie możemy

Chrześcijanin powinien być świadomy, że bez Bożej pomocy nie może w życiu iść naprzód. A dobrze się modlić możemy tylko wówczas, gdy umiemy przebaczać. Podkreślił to Franciszek podczas porannej Mszy w kaplicy Domu św. Marty.

Kościół Franciszkanów widziany z Plant (fot. Lestat (Jan Mehlich)/CC BY-SA 3.0)

Kościół

Tego kościoła miało nie być?

W tym roku przygotowywałem się do uroczystości rocznicy poświecenia bazyliki św. Franciszka w Krakowie, jak zawsze, przez wybranie czytań na Msze św. Ich bogactwo w lekcjonarzu jest duże. Znalazłem również kazania, które wygłosił po ostatnim wielkim pożarze bazyliki (1850 r.) ks. Karol Antoniewicz, jezuita. Poprzez słowo Boże i dramataczne losy naszej bazyliki, można zobaczyć też swoje serce. To wzywa do dziękczynienia - Eucharystii w tym miejscu.

Teoria Wielkiego Wybuchu i Bóg

Teoria Wielkiego Wybuchu i Bóg

Świat – jego powstanie i jego tajemnice. W naszej kulturze judeochrześcijańskiej opieramy się na przekazie biblijnym, konkretnie na opisie zawartym w pierwszym rozdziale Księgi Rodzaju. Rozwijająca się myśl ludzka widziała jednak niewystarczalność przekazu biblijnego.

Gender, fabryka dewiantów. Przykład Bruce Jenner'a

Gender, fabryka dewiantów. Przykład Bruce Jenner'a

W kwietniu niejaki Bruce Jenner planujący realizację w amerykańskiej TV własnego reality show ogłosił, że wkrótce rozpocznie życie jako „kobieta”. 65-letni mężczyzna poddał się operacjom plastycznym twarzy, dał sobie przyczepić implanty piersi. Twierdzi teraz, że jest kobietą. W rozmowie z czasopismem „Vanity Fair” syn Bruce Jennera, Burt, przekonuje, że ma teraz nadzieję iż jego ojciec jest „lepszą osobą”.

Jak zniszczyć szatana? PRZECZYTAJ!

Kościół

Jak zniszczyć szatana? PRZECZYTAJ!

Diabeł jest przywódcą niewidzialnych mocy zła. Termin ,,diabeł” pochodzi z języka greckiego διαβάλλω i znaczy oddzielać, roz- łączać, skłócić, albo stawiać w złym świetle, zdyskredytować, szkalować; ponadto przyjmuje on znaczenie oskarżenia. W konsekwencji hasło διάβολος można by przetłumaczyć jako: ten, który szkaluje, obmawia, oszczerca. Słowo ,,diabeł”, w przeciwieństwie do demonów, występuje zawsze w liczbie pojedynczej, ponieważ określa nieprzyjaciela par excellence planu Bożego, ,,księcia tego świata”, jak nazywa go Jezus (J 12,31; 14,30; 16,11), tego, który usiłuje oskarżać ludzi przed Bogiem (Ap 12,10). Sygnałem niepokojącym jest to, że dziś w Kościele mało mówi się o Szatanie. Wielu z naiwną łatwością zaprzecza istnieniu istot demonicznych. Nawet wśród duchownych są osoby, które powątpiewają lub są niewystarczająco przekonane o istnieniu Szatana. A może chodzi tu o podstęp diabelski, ponieważ ,,oszustwo i lepsza strategia diabła polega na perswazji ludziom, że on nie istnieje”