Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Czy umiesz kochać Boga?

Kościół

Czy umiesz kochać Boga?

O tym, że Bóg kocha, w polskiej rzeczywistości słyszy się już od dziecka. Warto jednak zastanowić się nad tym, co to naprawdę znaczy.

Jak praktykować modlitwę Jezusową?

Kościół

Jak praktykować modlitwę Jezusową?

Gdy o zachodzie słońca wzywasz na pomoc Pana Jezusa Chrystusa, nieskończenie dobrego i potężnego, usiądź na swym łóżku, w cichej celi i bez światła, skup swój umysł, odwiedź go od naturalnego mu rozproszenia i błąkania się. Kieruj go powoli do wnętrza serca wraz z oddechem i ściśle trzymaj się wezwania: „Jezu Chryste, Synu Boga, zmiłuj się nade mną!” Równocześnie z oddechem wprowadzaj słowa modlitwy, jak powiedział Hezychiusz: „Z oddechem swym złącz czujność oraz Imię Jezusa, a także szczere rozważanie o śmierci i pokorę: jedno i drugie, jak wiadomo, jest bardzo pożyteczne”.

Fot. TPT

Kościół

Terlikowski: Bóg umarł, umrzesz i Ty. Nadzieja na ludzką nieśmiertelność to forma satanizmu

W pewnym sensie, zapewne nie chcianym przez niego samego, Nietzsche miał rację. Bóg rzeczywiście umarł. Jezus Chrystus, Bóg człowiek, oddał swoje życie za nas. W straszliwych męczarniach skonał i został złożony do grobu. I nie była to w żadnym razie śmierć pozorna, udawana, na próbę, ale zwyczajna (choć równocześnie tak bardzo niezwyczajna) ludzka śmierć. Jezus, jak każdy, lękał się śmierci, prosił, by Ojciec oddalił od Niego ten kielich; jak każdy z nas troszczył się o swoich bliskich (prosząc Jana, by ten zajął się matką) i cierpiał. To nie była jakaś gra, o której wyniku wszyscy wiedzieli. To nie była inscenizacja, oszustwo, boska ściema. Nic z tego. Bóg został zabity naszymi rękoma. Doświadczył pełni ludzkiego życia, ze śmiercią w samotności, pozbawieniu godności, przejściu ku nieznanemu. Tak, On był Bogiem, ale był też człowiekiem i doświadczył w pełni ludzkiej (choć jednocześnie tak nieludzkiej) śmierci i zstąpienia do piekieł, do Otchłani. Wypił do końca kielich ludzkiego życia.

Terlikowski: Walczymy po tej stronie, po drugiej jest Ten, który zna serca

Kościół

Terlikowski: Walczymy po tej stronie, po drugiej jest Ten, który zna serca

Tu na ziemi toczy się obecnie ważna walka. Starcie cywilizacji życia z antykulturą śmierci nie jest pozorne czy drugorzędne. W tej walce trzeba jasnych ocen i czasem ostrych słów czy zdecydowanych działań. Ale to nie może i nie powinno przenosić się na Drugą Stronę. Piekło nie jest miejscem dla tych, którzy w walce byli po drugiej stronie (tym bardziej nie jest miejscem dla tych, którzy dokonywali złych – w mojej opinii – wyborów politycznych czy partyjnych). Ono jest stanem tych, którzy odrzucili Boga, nie chcieli a może nie potrafili otworzyć się na Jego Miłość. Kto to jest to wie tylko Bóg, bo tylko On zna nasze serca, umysły, wie, jakie są prawdziwe źródła naszych grzechów i zaniedbań.

Cud (fot. getting pictures/fakt.pl)

Kościół

Uzdrowiona za wstawiennictwem św. Jana Pawla II

To właśnie cuda dokonane za wstawiennictwem naszego papieża Polaka po jego śmierci, były podstawą do wyniesienia go na ołtarze. Jednakże Jan Paweł II już za życia siłą swej modlitwy potrafił wybłagać u Boga łaskę uzdrowienia dla wielu ludzi.

ateiści (fot. media)

Ateiści walczą z obecnością Boga. Absurdalne!

Wydarzenie zakończyło się rekonstrukcją stracenia XVII-wiecznego autora traktatu przeczącego istnieniu Boga Kazimierza Łyszczyńskiego. Jego rolę odegrała Grażyna Juszczyk - nauczycielka, która zasłynęła zdjęciem krzyża ze ściany pokoju nauczycielskiego w szkole."Polska szkoła publiczna, choć państwo zgodziło się na organizowanie w niej lekcji religii, nie jest katolicka, tylko świecka (…) Musimy sprzeciwiać się tej agresywnej ekspansji Kościoła katolickiego i tym politykom, którzy Kościołowi ulegają, w przeciwnym razie któregoś dnia obudzimy się w państwie totalitarnym" — stwierdziła Juszczyk, apelując o poparcie obywatelskiego projektu noweli ustawy o systemie oświaty, który zakłada zniesienie finansowania nauczania religii z budżetu państwa.Uczesticy marszu nieśli transparenty z napisami: „Chrzest to przestępstwo” i „Artykuł 196 to święta inkwizycja” (Art. 196 Kodeksu karnego stanowi: Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejs

Maryjo, umocnij Polki w umiłowaniu Boga i życia

Kościół

Maryjo, umocnij Polki w umiłowaniu Boga i życia

Matko łaski pełna, cała Twoja kobieca istota wyraża delikatność i czułość Twojego Serca. Maryjo, każdy Twój gest, słowo, spojrzenie jest przepełnione miłością. Matko Pięknej Miłości ukaż dziewczętom i kobietom całego świata wartość i sens miłości czystej, bezinteresownej, oddanej aż po dar z siebie. Otwórz ich serca na miłość, która wyzwala z tego, co zamyka na życie. Matko z wielką troską pochylona nad Dzieciątkiem w Betlejem i nad każdym człowiekiem i jego historią życia.

Otwórzmy serca i umysły na Boży powiew – refleksje wokół medytacji chrześcijańskiej

Kościół

Otwórzmy serca i umysły na Boży powiew – refleksje wokół medytacji chrześcijańskiej

Medytacja jest w ostatnich kilku latach gorącym tematem – przynajmniej mam takie wrażenie, odkąd zainteresowałam się tą formą duchowości i zaczęłam ją praktykować. Jestem związana ze Światową Wspólnotą Medytacji Chrześcijańskiej (WCCM) i wiem, że czasem budzi ona kontrowersje. Nie chcę jednak prowadzić polemiki na ten temat, gdyż jak powiedział kiedyś jeden z moich nauczycieli jogi, nakręcają one wyłącznie „przeciwnika” i do niczego dobrego nie prowadzą. Pragnę natomiast, pozostając w temacie medytacji chrześcijańskiej (nie tylko tej mi najbliższej z WCCM) napisać o książce pt. „Powiew Boga. Medytacja Chrześcijańska”, będącej wspólnym dziełem czterech przedstawicieli różnych szkół duchowości Kościoła Katolickiego: Adalberta de Vogüé OSB, Włodzimierza Zatorskiego OSB, Mariana Zawady OCD oraz Józefa Augustyna SJ.

Czy Bóg chciał zabić Mojżesza?

Kościół

Czy Bóg chciał zabić Mojżesza?

W Biblii znajdziemy wiele dziwnych fragmentów, które wprawiają w zakłopotanie. Nadzwyczaj tajemniczo brzmi na przykład opowieść o Mojżeszu, którego próbował zabić Bóg: "W czasie podróży w miejscu noclegu spotkał Jahwe Mojżesza i chciał go zabić. Sefora wzięła ostry kamień i odcięła napletek syna swego i dotknęła nim nóg Mojżesza, mówiąc: «Oblubieńcem krwi jesteś ty dla mnie». I odstąpił od niego [Jahwe]." (Wj 4, 24-26).