Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

fot. Gage Skidmore, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr, zdj. edyt.

Kościół

Wiceprezydent USA Mike Pence apeluje: Módlcie się więcej!

Wiceprezydent Stanów Zjednoczonych Mike Pence wezwał amerykańskich prawników do modlitwy. "Spędzajcie więcej czasu na modlitwie niż w internecie" - apelował do chrześcijańskich prawników z Alliance Defending Freedom. Biały Dom opublikował zapis rozmowy Mike Pence'a z Mikem Farrisem, szefem tej organizacji.

(fot. pixabay)

Kościół

Biskupi: My wszyscy jesteśmy odpowiedzialni przed Bogiem za rozwój dzieci!

My wszyscy – rodzice jako najważniejsi świadkowie wiary, duszpasterze i katecheci – jesteśmy odpowiedzialni przed Bogiem za rozwój wiary dzieci i młodzieży – ­piszą biskupi w liście pasterskim z okazji IX Tygodnia Wychowania, który będzie od 15 do 22 września 2019 roku przeżywany pod hasłem „Zamieszkać razem z Jezusem”.

Festiwal Chrześcijańskie Granie - zapraszamy!!!

Wiara

Festiwal Chrześcijańskie Granie - zapraszamy!!!

Festiwal Chrześcijańskie Granie łączy scenę debiutancką z profesjonalną. Od 2011 pokazujemy to co nowe i dobre na polskiej scenie. Od 2015 co roku wybierana jest PREMIERA ROKU – przebój roku. W roku 2018 w ramach wydarzenia odbędzie się konkurs Debiuty im. Moniki Brzozy. Całość kończy wspólne UWIELBIENIE.

(fot. pixabay)

Wiara

Jak z naszymi problemami powrócić na drogę do Boga?

Zarówno w apoftegmatach Ojców, jak i w traktatach (np. u Ewagriusza z Pontu, Kasjana czy Jana Klimaka) powracają niektóre główne tematy, o które pytają poszukujący rady. Ojcowie najczęściej wchodzą w rany i okaleczenia w historii życia. Zadają metodę, jak z naszymi problemami, z naszym „uszkodzonym życiem” z naszymi barierami możemy powrócić na drogę do Boga. Kierownictwo duchowe u mnichów oznacza także kierownictwo terapeutyczne, pomoc w obchodzeniu się z blokadami i trudnościami na drodze życia. W tym ojcowie uprzedzają metody i wiedzę dzisiejszej psychologii. Ale nie zatrzymują się na tym, żeby radzić i pomagać jedynie na płaszczyźnie psychologicznej. Stale wskazują na odniesienie do Boga. Nie pomijają płaszczyzny psychologicznej, ale wychodzą ponad nią i wskazują, jak wszystkie nasze życiowe rany dotykają także naszej relacji do Boga i że mogą one zostać uzdrowione dopiero wtedy, kiedy wej­dzie­my w nową relację z Bogiem.

Biskupi biorą się za ekscesy LGBT. Naprawdę mocny tekst!

Kościół

Biskupi biorą się za ekscesy LGBT. Naprawdę mocny tekst!

„Wrogie chrześcijaństwu działania powinny spotkać się ze zdecydowanym sprzeciwem i dezaprobatą wiernych, jak i wszystkich ludzi dobrej woli, którzy cenią sobie wartości chrześcijańskie i dorobek cywilizacji europejskiej związany z wolnością religijną, godnością osoby ludzkiej i prawami osób wierzących” – podkreślają biskupi w wydanym na Jasnej Górze „Stanowisku w sprawie aktów przemocy motywowanych nienawiścią wobec Kościoła katolickiego i jego wiernych”.

(fot. pixabay)

Prześladowanie chrześcijan

Siedzą w więzieniu za wiarę. Nasilają się prześladowania chrześcijan w Erytrei

W Erytrei nasilają się prześladowania chrześcijan. W ciągu ostatnich dwóch miesięcy do więzienia trafiło kolejnych 150 wyznawców Chrystusa. Niemal połowa z nich przetrzymywana jest pod ziemią. W ubiegłym tygodniu zatrzymanych zostało 80 chrześcijan w mieście Godayef. Zostali odprowadzeni na posterunek policji i ślad po nich zaginął. Wiadomo już natomiast, gdzie są przetrzymywani protestanci zatrzymani dwa miesiące temu w mieście Keren. Aresztowano wówczas 70 osób, w tym 35 kobiet i 10 dzieci. Wszyscy trafili do podziemnego więzienia Ashufera. Jest to w istocie tunel, drążony przez samych więźniów. Warunki życia są tam bardzo surowe – podaje World Watch Monitor.

(fot. pixabay)

Wiara

Czy to, co wiemy o Bogu, zgadza się z prawdziwym Bogiem?

Aby móc spotkać Boga, muszę najpierw spotkać siebie samego. Muszę najpierw być u siebie. Normalnie nie jestem. Gdy się obserwuję, odkrywam, że moje myśli wędrują tu i tam, że moimi myślami jestem gdzieś, ale nie u siebie. Nie mam kontaktu ze sobą, myśli wyrywają mnie ze mnie i prowadzą gdzieś indziej. Nie ja myślę, lecz we mnie „się myśli”, myśli usamodzielniają się i zasłaniają moje właściwe ja. Pierwszym aktem modlitwy jest zetknięcie się ze sobą samym. Uczą nas tego Ojcowie Kościoła i pierwsi mnisi. Św. Cyprian z Kartaginy mówi:

Fot. Peter Nguyen Minh Trung via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Benedykt XVI: Niebezpieczeństwo spychania Boga na margines

Benedykt XVI wskazuje na niebezpieczeństwo sytuacji, w której słowo Bóg jest w teologii spychane na margines. Papież Senior opublikował krótką notę, w której ustosunkował się do reakcji na jego obszerny tekst o genezie skandali nadużyć seksualnych w Kościele w minionych dziesięcioleciach. „Na ile mogę to zobaczyć, w większości reakcji na mój tekst w ogóle nie wspomina się o Bogu, a zatem nie podejmuje się tego, co ja chciałem podkreślić jako kluczową dla tego problemu kwestię” – napisał Benedykt XVI.

Papież apeluje do włoskich heretyków o wierność Jezusowi

Kościół

Papież apeluje do włoskich heretyków o wierność Jezusowi

Papież przypomina włoskim waldensom i metodystom o potrzebie wspólnego świadczenia o Jezusie i Jego Ewangelii miłości. Ojciec Święty skierował przesłanie na rozpoczęty wczoraj synod tych dwóch wspólnot. Jest to już kolejny gest dobrej woli względem włoskich protestantów. Przed trzema laty jako pierwszy historii papież złożył wizytę w ich kościele.