Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

O. prof. Jacek Salij: Spirytyzm, magia, wróżby? Pan Bóg się tym brzydzi!

Wiara

O. prof. Jacek Salij: Spirytyzm, magia, wróżby? Pan Bóg się tym brzydzi!

Słyszę czasem, że osoby zajmujące się wróżeniem z kart, astrologią, wywoływaniem duchów, wyrobem i sprzedażą przedmiotów magicznych, nie są dopuszczone do sakramentów, dopóki tych grzechów nie porzucą. Ja się tym nie zajmuję, ale nieraz już słyszałam od ludzi uczciwych i wykształconych, że jednak coś prawdziwego w tym jest, a nikt mi jeszcze nie próbował wytłumaczyć, dlaczego to jest grzechem.

Fot. Kevin Rhese via Flickr, CC BY 2.0

Wiara

Wizja św Ludwika de Montfort: Apostołowie czasów ostatecznych

Lecz któż to będę owi słudzy, niewolnicy i dzieci Maryi? To będą kapłani Pańscy, co jak ogień gorejący rozpalać będę wszędzie żar miłości Bożej. 14 Będą „jako strzały w ręku mocarnej” [Ps 127,4] Maryi, by przebić Jej nieprzyjaciół. Będę jako synowie pokolenia Lewi, którzy dobrze oczyszczeni ogniem wielkich utrapień, a ściśle zjednoczeni z Bogiem, nosić będą złoto miłości w sercu, kadzidło modlitwy w duchu i mirrę umartwienia w ciele. Dla biednych i maluczkich będą oni wszędzie dobrą wonią Chrystusową [2 Kor 2,15]; dla „wielkich” zaś tego świata, dla bogaczy i pysznych, będę wonią śmierci.

Fot. via Wikipedia, CC 0 / Dawid Cedler via Flickr, CC BY-SA 2.0

Kościół

Święty Andrzej. Patron nawrócenia, nie pogaństwa

Apostoł Andrzej, jeden z dwunastu najbliższych uczniów Jezusa Chrystusa, pochodził z miejscowości Betsajda, położonej na brzegu Jeziora Galilejskiego, nazywanego po hebrajsku Kinneret lub w greckim brzmieniu Genezaret. Okolice Betsajdy, podobnie jak cała Galilea, ulegały hellenizacji, o czym świadczy greckie imię Apostoła – Andreas. Żydzi nigdy wcześniej i długo potem nie nadawali takich imion swoim dzieciom. Ze źródeł żydowskich dowiadujemy się tylko o jednym człowieku o tym imieniu z tamtych czasów – niejakim Andrzeju Lukuasie, który przewodził w powstaniu antyrzymskim w latach 115-117 n.e. na terenie Cyreny (dzisiejsza Libia). Żydzi z Judei traktowali Galilejczyków jako „gorszych Żydów”. Pojawiające się w Ewangeliach słowa o Galilei pogan (Mt 4, 15) lub o tym, że z Nazaretu nie może wyjść nic dobrego (J 1, 46), są echem wieloletnich zgrzytów pomiędzy rabinami z Judei a prostym ludem galilejskim, podatnym na wpływy hellenistyczne. Dochodziło nawet do takich sytuacji, kiedy to śluby r

Archeologia potwierdza...życie po śmierci!

Wiara

Archeologia potwierdza...życie po śmierci!

Wielka tajemnica kryje się za bramą ludzkiej śmierci i żadna dziedzina nauki nie jest w stanie jej rozjaśnić. Jedyną wiarygodną odpowiedź na pytanie o życie po śmierci daje tylko Jezus Chrystus, który mówi: "Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem. Któ we Mnie wierzy, choćby i umarł, żyć będzie. Każdy, kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki. Wierzysz w to?" (J 11, 25-26).

screenshot Youtube - Stacja7

Wiara

Czy odmawianie współżycia mężowi to grzech?

W nowym odcinku „Pogromcy KatoMitów” autorstwa serwisu Aleteia.pl księża odpowiadają na pytania dotyczące mitów na temat współżycia czy partnerstwa w małżeństwie. Czy odmawianie współżycia mężowi to grzech? Zachęcamy do obejrzenia:

Fot. David Shankbone via Wikipedia, CC 3.0

Wiara

Czy Żydzi ciągle są narodem wybranym?

Roman Zając Któż jak Bóg 6/2015 Czy Żydów można nadal nazywać narodem wybranym? Podobno żydowski Talmud jest dziełem wymierzonym przeciwko chrześcijaństwu. Czy to prawda?

screenshot Youtube - RCS TV

Wiara

Ks. Piotr Glas: Religia nie jest twoją prywatną sprawą!

"Pójdź za Mną" - te słowa wypowiada Bóg do każdego z nas - i do tych, którym wydaje się, że są blisko Niego i pełnią Jego wolę, i do tych, którzy już dawno odeszli od Boga. Jezus pyta nas dziś także jaka nas nasza tożsamość katolicka - gdyż to ona wskazuje, za kim naprawdę idziemy. Słowo wygłoszone w bazylice kolegiackiej w Krośnie (2018).

Prodromy Paruzji. Znaki zapowiadające powtórne przyjście Chrystusa

Wiara

Prodromy Paruzji. Znaki zapowiadające powtórne przyjście Chrystusa

Mimo, iż czas paruzji jest nam nieznany, Bóg daje ludziom pewne znaki, które mają pomóc chrześcijanom przygotować się na powtórne przyjście Jezusa. Ma to pomóc tym, którzy nie żyją w gotowości. Chodzi tu mianowicie o pewne wydarzenia, które muszą się dopełnić przed paruzją: -> nawrócenie Izraela-> powszechne głoszenie Ewangelii-> ogólne zaburzenia-> zamieszanie i nieład w Kościele-> pojawienie się antychrysta 1) Nawrócenie Izraela

Ks. prof. Jan Sochoń: Dar kapłaństwa

Kościół

Ks. prof. Jan Sochoń: Dar kapłaństwa

Marzy mi się, żeby wszystkie barwy mego kapłaństwa promieniowały tą zbawczą rzeczywistością. Żebym, będąc osobą wrażliwą na zmiany dokonujące się w Kościele, pozostawał czuły na ewangeliczny rdzeń życia, uosabiany przez Chrystusa i Jego eklezjalnych, świętych następców – pisze ks. prof. Jan Sochoń w „Teologii Politycznej Co Tydzień”: „Zawód: kapłan?”.