Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Screenshot Youtube

Wiara

Jak to jest z tym czyśćcem? O. Leon Knabit OSB

Chcę powiedzieć teraz parę słów na temat rzeczywistości, która właściwie tak wprost nie występuje nigdzie w Piśmie świętym i nawet siostrzany Kościół chrześcijański, jakim są prawosławni, nie uznaje jej za prawdziwą. Mianowicie mam na myśli czyściec.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Sławomir Zatwardnicki: Od Boga Stwórcy do bożka ewolucji

Tak, wiem, że w ten sposób, podważając jeden z dogmatów zupełnie niedogmatycznego z pozoru świata współczesnego, narażam się na odstrzał, jako ten nie najlepiej przystosowany do zmieniających się warunków. Wierzący, którzy przyjmują prawdę o stworzeniu, to dziś gatunek wymierający, choć, z drugiej strony, póki co jeszcze nie wymarły. Nie ma zatem pewności, że nie noszą w sobie chrześcijanie właśnie tych cech, które zadecydują o ich przetrwaniu. Bóg jeden wie, może teorie naukowe spełniające rolę światopoglądów wyzioną kiedyś swojego antychrześcijańskiego ducha? Wielkołapie dinozaury pozdychały, a proste pantofelki wciąż poruszają się mrugając znacząco swoimi rzęskami.

Fot. Pixabay, CC0

Wiara

Oto zamysł Boga względem małżeństwa i rodziny

Małżeństwo i rodzina należą do rzeczywistości pierwotnych, powszechnych i nie do końca poznanych. Pochodzą one wprost od Boga, a nie od ślepych sił przyrody lub z przypadku.1 Ludzie zawierają małżeństwo i tworzą rodzinę nie na zasadzie zaspokajania instynktu, ulegania popędowi lub kaprysowi, lecz w odpowiedzi na wewnętrzny głos powołania.2 Wolność i konieczność tworzą małżeństwo, a następnie rodzinę. Wolność jest właściwością osoby, konieczność cechą natury. Człowiek jest osobą i posiada naturę ludzką. Małżeństwo jest komunią osób posiadających ludzką naturę. W tym głównie przejawia się tajemniczość ludzkiego istnienia, że człowiek realizuje swoją wolność pośród konieczności. Tajemniczość ta jak welonem spowija każdą parę małżeńską.

Screenshot Youtube - Polonia Christiana

Wiara

A Ty dlaczego wierzysz w Boga?

Zapraszamy do obejrzenia bardzo ciekawego odcinka programu „Dobre czytanie” , który dla kanału Polonia Christiana na Youtube tworzy Piotr Podlecki. Tym razem kwestia apologetyki. Dlaczego dziś kwestia jest zaniedbywana i czy odwoływanie się do niej to rzeczywiście przejaw zubożenia wiary? Koniecznie zobacz:

Screenshot Youtube - Salve TV

Lekarze nie dawali szans. Zaufali Bogu i stało się TO

- Rosa jest córką jednego z założycieli Akademii Familijnej. Rodzina żyje w duchu, w jakim my próbujemy żyć. Robiłam redakcję tej książki, chciałyśmy zachować styl Rosy. Rosa jest osobą niezwykle dynamiczną, ma mnóstwo energii. Jest wspaniałą osobą. Starałyśmy się, żeby ta książka oddała jej styl - mówiła Anna Wardak