Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

fot. Anne Rice, lic. public domain; Gorbaczow, for. Yuryi Abramochkin, Ria NOVOSTI, cc BY-SA 3.0; Sartre, fot. Milner Moshe, lic. CC BY-SA 3.0 - zdjęcia edyt.

Kościół

Oto 10 słynnych ateistów, którzy się... nawrócili

Żyjemy w kraju, w którym wiarę w Boga deklaruje ok. 90% obywateli. Tymczasem przypatrując się debatom toczonym na forach internetowych można odnieść wrażenie, że coraz popularniejsze stało atakowanie Kościoła czy negowanie istnienia Boga. Osoby mianujace sie ateistami coraz czesciej, geściej i dobitniej starają sie udowodnić swoje „racje”, nie rzadko piszac je na onecie. Nie tylko ja to zauwazyłam, ale i wielu moich znajomych. Czasem aż przykro czytac komentarze…

Fot. Pixabay, CC0

Co powinny wiedzieć młode małżeństwa? ZOBACZ

O. Adam Szustak OP zawitał do Ekwadoru. Spotkał się tam z młodym małżeństwem z Polski, które postanowiło tam właśnie spędzić rok poślubny, pomagając ludziom. Posłuchaj i dowiedz się, co powinny wiedzieć młode małżeństwa i co robić w narzeczeństwie, by przygotować się do ślubu!

fot. Beyond Forgetting, lic. CC BY-SA 3.0, via Flickr

Kościół

Jan Paweł II: Nauka a istnienie Boga

Przeprowadzony przed pięćdziesięciu laty sondaż, który objął 398 najwybitniejszych uczonych, ujawnił, że tylko 16 spośród nich uważa się za niewierzących, 15 za agnostyków, a aż 367 za wierzących.1. Istnieje dość rozpowszechniona opinia, że ludzie nauki są zazwyczaj agnostykami i że nauka oddala od Boga. W jakim stopniu jest to zgodne z prawdą?

Fot. Nabokov via Wikipedia, domena publiczna / Mike Vondran via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Z mroków masonerii ku światłu Chrystusa

"Niespokojne jest serce moje, póki nie spocznie w Tobie" - tę prawdę odkrytą przez św. Augustyna można zastosować do wielu życiorysów współczesnych. Po jakich drogach błąka się myśl człowieka, gdzie w swych poszukiwaniach odpowiedzi dochodzi, a gdzie ją definitywnie znajduje - możemy odczytać, w życiu współczesnego lekarza francuskiego Maurice Caillet.

Dar stałego nawracania się

Kościół

Dar stałego nawracania się

Wyobraź sobie, że zostałeś zaproszony na eleganckie przyjęcie. Z radością zakładasz swoje najlepsze ubranie i udajesz się do sali bankietowej. Wchodząc, zauważasz dwa stoły. Na jednym z nich znajdują się wyborne mięsa, świeże sałatki i kuszące desery, podane na wykwintnej porcelanie. Na drugim widzisz papierowe talerze z podejrzanej jakości pizzą, obeschniętym kurczakiem i zwiędłą sałatą. Który z tych stołów byś wybrał?

Screenshot/YouTube

Kościół

Wstrząsająca historia byłej prostytutki, którą ocalił Chrystus. FILM

Annie Lobert miała bardzo trudne dzieciństwo. Potem przyszła młodość i kolejne, gorzkie rozczarowania. Ostatecznie została prostytutką. Tak naprawdę zawsze pragnęła miłości, choć czuła się niepotrzebna i niekochana przez kogokolwiek. W najgorszej godzinie jej życia, gdy przestała wierzyć w jego sens, pojawił się jednak Chrystus, który się o nią upomniał.

Screenshot/YouTube

Kościół

Papież Franciszek: Bóg lubi, gdy się na Niego złościsz!

„Panu Bogu podoba się, kiedy się na Niego złościmy, bo wtedy jesteśmy autentyczni” – to słowa Papieża z homilii wygłoszonej w kaplicy Domu św. Marty. Podobnie jak w poprzednich dniach Franciszek odniósł się do czytanego na Mszy fragmentu Listu do Hebrajczyków: „Ofiary ani daru nie chciałeś; całopalenia i ofiary za grzech nie podobały się Tobie. Wtedy rzekłem: Oto idę, abym spełniał wolę Twoją, Boże”. Po Adamie, który się ukrywa, bo boi się Boga – mówił Papież – Pan powołuje ludzi, którzy mówią: „Oto ja, jestem gotowy, jestem gotowa”. Od „oto ja” Abrahama, Mojżesza, Eliasza, Izajasza, Jeremiasza aż do wielkiego „Oto ja” Maryi i ostatecznego „Oto Ja” Jezusa.

Dialog Einsteina z niewierzącym profesorem

Dialog Einsteina z niewierzącym profesorem

Niewierzący profesor filozofii stojąc w audytorium wypełnionym studentami zadaje pytanie jednemu z nich:- Jesteś chrześcijaninem synu, prawda?- Tak, panie profesorze.- Czyli wierzysz w Boga.- Oczywiście.- Czy Bóg jest dobry?- Naturalnie, że jest dobry.- A czy Bóg jest wszechmogący? Czy Bóg może wszystko?- Tak.- A Ty - jesteś dobry czy zły?- Według Biblii jestem zły.Na twarzy profesora pojawił się uśmiech wyższości - Ach tak, Biblia!A po chwili zastanowienia dodaje:- Mam dla Ciebie pewien przykład. Powiedzmy że znasz chorą I cierpiącą osobę, którą możesz uzdrowić. Masz takie zdolności. Pomógłbyś tej osobie? Albo czy spróbowałbyś przynajmniej?- Oczywiście, panie profesorze.- Więc jesteś dobry...!- Myślę, że nie można tego tak ująć.- Ale dlaczego nie? Przecież pomógłbyś chorej, będącej w potrzebie osobie, jeśli byś tylko miał taką możliwość. Większość z nas by tak zrobiła. Ale Bóg nie.Wobec milczenia studenta profesor mówi dalej - Nie pomaga, prawda? Mój brat był chrześcijaninem i zmarł n

Screenshot/YouTube

Aktor z 'Pasji' Gibsona: Byłem na dnie, podniósł mnie Bóg!

Pił alkohol, stoczył się na dno, stał się bezdomnym. Trzy słowa wypowiedziane przez przypadkową osobę odmieniły jego życie. "Bóg Cię kocha" - usłyszał. Po nawróceniu zagrał w "Pasji" Mela Gibsona. Był oprawcą Chrystusa, a w programie opowiada o swojej burzliwej historii i o współpracy z Gibsonem.

Fot. Jeremy Weate via Flickr, CC 2.0 (wykadrowane)

Kościół

Dlaczego boisz się spowiedzi? To przecież cudowne spotkanie!

Nie byłem u spowiedzi już prawie 5 lat. Ilekroć chcę do niej przystąpić, coraz bardziej się boję. Nazbierało się tych grzechów już tak dużo, że lękam się zdenerwowania ze strony spowiednika, a nawet odmowy udzielenia rozgrzeszenia. Jak mam przełamać ten lęk przed spowiedzią?