Tag

Tag: bóg

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Papież: Uczmy się wiary i miłości od pastuszków z Fatimy

Maryja, jak wspaniała mistrzyni uczy nas poznawać i kochać Chrystusa i warto się od Niej tego uczyć. Kapłan zapominający o Maryi staje się prawdziwym sierotą. Papież Franciszek mówił o tym w czasie specjalnej audiencji dla księży mieszkających w Papieskich Kolegium Portugalskim w Rzymie. Nawiązując do rozpoczynającej się w piątek swej pielgrzymki do Fatimy modlił się, by Matka Boska Fatimska uczyła nas wierzyć, adorować, ufać i kochać na wzór pastuszków Franciszka, Hiacynty i Łucji.

Fot. Beyond Forgetting via Flickr, CC 2.0

Kościół

Jan Paweł II: Piekło - ostateczne odrzucenie Boga

PIEKŁO JAKO OSTATECZNE ODRZUCENIE BOGA 1. Bóg jest nieskończenie dobrym i miłosiernym Ojcem. Jednakże człowiek, który ma Mu udzielić odpowiedzi w sposób wolny, może niestety dokonać wyboru ostatecznego odrzucenia Jego miłości i przebaczenia i w ten sposób pozbawić się na zawsze radosnej komunii z Nim. Właśnie na tę tragiczną sytuację wskazuje doktryna chrześcijańska, kiedy mówi o potępieniu lub piekle. Nie jest to kara Boża wymierzona «z zewnątrz», lecz konsekwencja decyzji podjętych przez człowieka w tym życiu. Samą rzeczywistość nieszczęścia, jaką ta smutna sytuacja niesie z sobą, możemy w pewnej mierze wyobrazić sobie w świetle pewnych tragicznych doświadczeń, które — jak zwykliśmy mówić — czynią z życia «piekło».

Screenshot YouTube

Kościół

Papież Franciszek: Takiemu przywódcy można zaufać!

Nie dajmy się zwieść fałszywym mądrościom świata, tylko idźmy za Jezusem, jedynym pewnym przewodnikiem, który nadaje sens naszemu życiu. Ojciec Święty mówił o tym w rozważaniu przed południową modlitwą maryjną Regina Caeli. Nawiązując do niedzieli Dobrego Pasterza przypomniał, że Jezus przedstawiony jest w dwóch obrazach: pasterza oraz bramy owczarni.

Fot. Pixabay, CC0

Świadectwo

W Warszawie ukazała się im Matka Boża?

Tysiące mieszkańców Warszawy, a także przyjezdnych z całej Polski, wpatrywało się w wieżę stołecznego kościoła św. Augustyna. Wielu twierdziło, że widzi Matkę Bożą. Władze zareagowały nagonką na Kościół. Był październik 1959 r.

Screenshot YouTube

Kościół

ZOBACZ jak wygląda dzień za murami klasztoru Franciszkanów! [FILM]

Codzienność życia w nowicjacie franciszkańskim w Smardzewicach, który istnieje już 40 lat. Początek życia zakonnego, czyli modlitwa, praca, studium, rekreacja - przeżywane we wspólnocie franciszkańskiej. Zajrzyj za mur klasztoru, w którym na przestrzeni lat 1974-2015, już ok. 900 kandydatów rozpoczynało życie zakonne.

Bóg w naszych czasach - zamętu, chaosu, ciemności i uwodzeń

Kościół

Bóg w naszych czasach - zamętu, chaosu, ciemności i uwodzeń

Jezus zaś tak wołał: Ten, kto we Mnie wierzy, wierzy nie we Mnie, lecz w Tego, który Mnie posłał. A kto Mnie widzi, widzi Tego, który Mnie posłał. Ja przyszedłem na świat jako światło, aby każdy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawał w ciemności. A jeżeli ktoś posłyszy słowa moje, ale ich nie zachowa, to Ja go nie sądzę. Nie przyszedłem bowiem po to, aby świat sądzić, ale aby świat zbawić. Kto gardzi Mną i nie przyjmuje słów moich, ten ma swego sędziego: słowo, które powiedziałem, ono to będzie go sądzić w dniu ostatecznym. Nie mówiłem bowiem sam od siebie, ale Ten, który Mnie posłał, Ojciec, On Mi nakazał, co mam powiedzieć i oznajmić. A wiem, że przykazanie Jego jest życiem wiecznym. To, co mówię, mówię tak, jak Mi Ojciec powiedział (J 12, 44-50).

Fot. Pixabay, CC0

Kościół

Po co nam pokusy? Oto odpowiedź!

Jan Kasjan (+435) to jeden z najważniejszych starożytnych autorów z dziedziny duchowości. Urodzony na Bałkanach, w młodości wstąpił do klasztoru w Betlejem, później zaś przebywał wśród mnichów egipskich - ojców pustyni. Następnie kilka lat spędził w Konstantynopolu, później zaś w Rzymie i w Provenzie. Dzięki swojemu doświadczeniu monastycznemu przekazał zachodowi tradycję monastyczną ojców pustyni, zakładając jedne klasztory, doradzając innym, a także pisząc dzieła, w których opisał tę tradycję: Instytucje i Konferencje (Collationes patrum) . Według jego nauczania dar modlitwy pojawia się jako owoc ascezy - opanowania swoich złych skłonności, kształtowania charakteru i walki ze złudzeniami. Rozróżnia cztery typy modlitwy: początkujących - prośba o przebaczenie grzechów; postępujących - dobre postanowienia; wzrastających w miłości - modlitwa o zbawienie dusz; kontemplujących - modlitwa dziękczynienia, którą nazywa "modlitwą ognia". [MG]

Screenshot YouTube

Kościół

Wizja piekła - pierwsza część tajemnicy fatimskiej

To, co zobaczyły i usłyszały dzieci podczas trzeciego objawienia 13.07 zostało nazwane tajemnicą fatimską. Dzieci nie chciały nikomu wyjawić jej treści. Dopiero s. Łucja przynaglana przez biskupa opisała całą wizję oraz treść orędzia. Zanim to jednak uczyniła, tak tłumaczyła biskupowi swoje wewnętrzne opory i zastrzeżenia: "Jak mogłabym opisać piekło? Nie znalazłabym odpowiednich słów do opisania rzeczywistości, gdyż to, co ja mówię, jest niczym, daje jedynie słabe wyobrażenie. Poszukując odpowiednich wyrazów, mogłabym teraz tak powiedzieć, a za chwilę znowu inaczej. Wprowadziłabym tyle zamieszania, że dzieło Boże zostałoby unicestwione."

fot. via pixabay

Nawrócona ateistka podaje 6 dowodów na istnienie Boga!

Jako ateistka Marilyn Adamson nie mogła zakwestionować nieustannie wysłuchiwanych modlitw i świadectwa życia swojej bliskiej przyjaciółki. Próbując podważyć jej przekonania, Marilyn była zaskoczona bogactwem obiektywnych faktów przemawiających za istnieniem Boga. Po około roku nieustępliwych poszukiwań odpowiedziała na Bożą ofertę, zapraszając Go do swojego życia. Od tamtej pory stale przekonuje się, że wiara w Boga ma mocne podstawy i daje wiele satysfakcji.

Fot. Robert Drózd via Wikipedia, CC 3.0

Kościół

Maryja osobiście poprosiła, by nazywać Ją Królową Polski!

To nie Polacy wpadli na pomysł, aby obwołać Najświętszą Maryję Pannę Królową Polski. To sama Maryja osobiście poprosiła, żeby Ją tak nazywać. Stało się to w Neapolu we Włoszech, w 1608 roku. Takie przesłanie otrzymał w czasie objawienia Włoch Giulio Mancinelli, jezuita, który żył na przełomie XVI i XVII wieku. Odznaczał się on niezwykłą świętością życia, wielką czcią do Najświętszego Sakramentu i Matki Bożej, troską o dusze w czyśćcu cierpiące oraz nabożeństwem do świętych naszych rodaków - Stanisława Kostki i biskupa Stanisława. W swoich modlitwach prosił Niepokalaną, by mu objawiła, jaki jeszcze tytuł chciałaby mieć w Litanii loretańskiej.